Анонси і оголошення
Компанії Clarivate та Elsevier повідомляють про нові вебінари з питань наукометрії, які
Компанія Clarivate продовжує серію безоплатних вебінарів українською. За умови
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! Бібліотека КДПУ працює в обмеженому режимі з 09.00 до 16.00, субота
Elsevier продовжує активно підтримувати українських учених у складних умовах
У межах проєкту Research4Life регулярно організовують вебінари за посиланням
Міністерство освіти і науки України повідомляє про можливість безкоштовного
Шановні науковці! Компанія Elsevier та ДНТБ України надають можливість працювати
В умовах посилення карантинних обмежень пропонуємо науково-педагогічним
Шановні користувачі! ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського пропонує вам скористатися
Шановні користувачі! Під час карантину бібліотека надає такі дистанційні

21919205 1570910229643431 401700379 n

26 вересня 2017 року в читальній залі головного корпусу в рамках акції сайту «Український час» «Задавнені імперські хвороби української історії – лікування правдою» відбулася презентація книги українського письменника, публіциста, філософа Ярослава Трінчука «Україна: війни, битви, персони».

На заході були присутні викладачі кафедри історії України та правознавства: заступник декана факультету географії, туризму та історії, кандидат історичних наук, доцент А. В. Тарасов, доктор історичних наук, професор Н. Р. Романець, кандидат історичних наук, доцент Р. П. Шляхтич; студенти факультету географії, туризму та історії; бібліотекарі; представники громадськості.

Організаторами заходу виступили завідувач відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки О. О. Лебедюк, завідувач сектора Т. М. Русначенко, провідний редактор О. Ю. Авраменко. Ведучі зустрічі О. Лебедюк та Т. Русначенко розповіли про непростий життєвий шлях Я. І. Трінчука, про його творчість та громадську діяльність за радянської доби й у час незалежної України. Відтак передали слово Володимиру Стецюку – криворізькому журналісту, літератору, видавцю, редактору сайту «Український час».

20170926 121825

Пан Володимир розповів про мету й місію свого веб-порталу http://ukrchas.com – україномовного сайту, покликаного стати важливим для українців інформаційним майданчиком, та відрекомендував гостя зустрічі.

 

20170926 123048

Ярослав Іванович розповів про свій новий твір, який побачив світ у львівському видавництві «Апріорі». Маловідомі події доби козацтва, неоднозначні постаті, серед яких чимало знакових для вітчизняної історії політичних, військових, громадських діячів – про все це йдеться в презентованій книзі. Крізь призму авторського бачення відомі історичні факти отримують нову, сучасну історіософську оцінку, вільну від штампів та міфологем радянської доби.

Я. Трінчук переконаний: сьогодні головною місією українських науковців є «лікування» вітчизняної історії від традицій радянської історіографії, які рясніють фальсифікаціями, маніпулюванням фактами, численними штампами й перекручуваннями. Кожен дослідник української історії нині стоїть в одному строю з воїнами – захисниками нашої державності, спростовуючи нав’язані стереотипи радянської доби та розвінчуючи історичні міфи.

 

Доктор історичних наук, професор кафедри історії України та правознавства Н. Р. Романець доповнила розповідь пана Ярослава власними роздумами про роботу українських істориків, необхідність очищення сучасної науки від застарілих, шкідливих парадигм – адже численні сторінки вітчизняної історії все ще рясніють викривленнями; на багатьох із них є й значні прогалини. Не обійшлося на заході й без історичної дискусії між науковцями, яка не залишила байдужим жодного з присутніх.

На завершення зустрічі директор бібліотеки Г. М. Віняр подякувала гостям та вручила пам’ятні подарунки.

2481