Прес-центр

ОБЛИЧЧЯ КРИВОРІЗЬКОГО ПЕДАГОГІЧНОГО: НОВЕ БАЧЕННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ЕСТЕТИКИ ВОЛОДИМИРА ТОМАШЕВСЬКОГО

9 Жовтня 2017, 15:59

18 вересня 2017 року команда прес-центру Криворізького педагогічного поспілкувалася з головним художником КДПУ, завідувачем кафедри декоративно-прикладного мистецтва та дизайну, кандидатом педагогічним наук, доцентом Володимиром Володимировичем Томашевським. Митець розповів про свої дитячі та юнацькі роки, про вибір професії та про джерела натхнення, про свою поточну діяльність, кращих студентів та творчі плани, поділився власним баченням сучасної естетики бренду Криворізького педагогічного.


– Коли Ви вперше відчули у собі здібності до малювання? Чи відвідували художні гуртки?

  Мій творчий шлях розпочався ще змалку. Було важко знайти навчальний заклад, готовий взяти на себе відповідальність за шестирічного хлопця, та на допомогу прийшов перший вчитель малювання – Володимир Павлович Дьомін, який зголосився навчати мене, тоді ще дошкільника у студії образотворчого мистецтва на вул. С. Тільги (колишня Революційна).

 – Розкажіть про роки навчання на художньо-графічному факультеті Криворізького педагогічного. Хто є для Вас авторитетом у образотворчому мистецтві та у педагогіці?

 Вступивши до художньо-графічного факультету Криворізького педагогічного, я прагнув оволодіти мистецтвом реалістичного зображення дійсності, орієнтуючись на твори старих майстрів, мріяв про кар’єру художника. Вже на першому курсі долучився до учнів видатного наставника криворізької творчої молоді Володимира Петровича Авраменка. Система підготовки фахівців цього викладача, його унікальна авторська методика швидкого оволодіння мистецтвом натурного малювання і сьогодні допомагають мені у науково-педагогічній роботі – досвід В. П. Авраменка став натхненням для створення навчальної програми з рисунку для І курсу, методики роботи на пленері.

– Ваші дизайнерські та методичні знахідки відомі й у нашому університеті, і за його межами. Розкажіть про родзинки вашої науково-педагогічної творчості?

 Кафедра декоративно-прикладного мистецтва та дизайну проводить активну профорієнтаційну роботу, організовує конкурси, надає методичну підтримку колегам з молодшої освітньої ланки, залучаючи до лав студентства Криворізького педагогічного як кращих вихованців мистецьких навчальних закладів міста, так і талановиту молодь з числа учнів загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв. Випускники кафедри досягли неабияких успіхів у творчому та професійному житті. Впевнений – кожна людина талановита, і кожен може навчитися малювати, варто лише докласти власних зусиль та заручитися підтримкою досвідчених викладачів.

– Поділіться Вашим баченням розвитку сучасного образотворчого мистецтва та дизайну.

 Сьогодні важко переоцінити вплив мистецтва дизайну, яке фактично визначає візуальне сприйняття навколишнього світу. Професія дизайнера, у якій поєдналися натхнення творчості та мистецтво задоволення прагматичних потреб сучасності, є нині надзвичайно затребуваною в усіх сферах суспільного виробництва. Не став виключенням і наш університет: саме наші викладачі й вихованці створили бренд та оновили імідж Криворізького педагогічного. Розробка символіки КДПУ, дизайну веб-сайту та поліграфічної продукції, оформлення та оновлення дизайну інтер’єрів, наочних методичних матеріалів, рекламно-інформаційних композицій та стендів, створення картин, арт-об’єктів, інших елементів оздоблення приміщень вишу – наші митці виконали великий обсяг творчої та організаційної роботи задля створення нового, сучасного та привабливого образу Криворізького педагогічного.

– На завершення розмови – традиційне питання. Розкажіть про Ваші творчі плани?

Серед моїх творчих планів – активна наукова та творча діяльність, завершення докторського дисертаційного дослідження. Є і нові ідеї щодо дизайну навчальних, рекреаційних, службових приміщень, подальшого розвитку бренду КДПУ, створення унікальної естетики саме нашого вишу.

Дякуємо митцю за красу і натхнення, і чекаємо на нові твори талановитих дизайнерів Криворізького педагогічного!

 

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30