доцент кафедри математики та методики її навчання

Очільниця профспілкової організації Криворізького педуніверситету Людмила Бурман: «У школі “ПроЯв” плекаємо нову українську еліту»

7 Листопада 2017, 20:33

Школа зростання лідерів

У Криворізькому державному педагогічному університеті протягом  4-х днів проходила V Осіння сесія «Школи молодіжного лідерства “ПроЯв”». Цього разу з теми «Формування особистісного іміджу студентського лідера як соціальний капітал ВНЗ». На конкурсній основі до участі були відібрані 35 молодіжних лідерів з шести областей України, які вмотивовано заявили про бажання змінюючи себе, змінювати на краще і державу.

Детальніше про «Школу молодіжного лідерства “ПроЯв”» ми поспілкувалися з ініціатором заходу, головою його оргкомітету, очільницею профспілкової організації Криворізького педуніверситету, депутатом Криворізької міської ради Л. В. Бурман.

– Людмило Володимирівно, хто вас підтримує у питаннях плекання нової української еліти?

– Криворізький державний педагогічний університет, а, відтак, і його профспілкова організація як представник інтересів майже 3,7 тис. працівників і студентів КДПУ, уже вісімдесят сім років виконують у нашому місті та регіоні важливу гуманітарну місію. Зокрема, на вимогу часу ми реагуємо новими можливостями, які пропонуємо нашим студентам – майбутнім працівникам загальноосвітніх та вищих навчальних закладів освіти. З-поміж інших цікавих проектів це, зокрема, проекти, спрямовані на формування лідерських компетенцій молодої людини. Саме відповіддю на нові суспільні виклики стало впровадження лідерського проекту «Школа молодіжного лідерства “ПроЯв”», який восени 2013 року ініціювала профспілкова організація, залучивши до реалізації проекту студентський клуб КДПУ, кафедру практичної психології та окремих профільних фахівців з інших структурних підрозділів університету. Була проведена масштабна підготовча робота: розроблене Положення про «Школу…», згенерована її назва, розроблений логотип (являє собою яблуко у формі висхідної букви «Я», кольори якого, відповідно до етапів формування особистості лідера, змінюються від зелених до насичених червоних), підготовлені програма, інформаційні та навчально-методичні матеріали тощо. Місцем проведення «Школи…» був обраний санаторій-профілакторій КДПУ. Перша сесія «Школи…» стала унікальною як за тривалістю (21 день, відповідно до тривалості заїзду до санаторію-профілакторію), так і за гендерним складом (на конкурсній основі було відібрано 18 учасників – усі дівчата), реалізованою програмою, увагою ЗМІ, оформленням місця проведення тощо.

– Розкажіть, як розвивався проект.

– З кожним роком проект удосконалювався. Уже 2014 року виникла ідея масштабування «Школи “ПроЯв”» у «Центр розвитку молодіжного лідерства», у зв’язку з чим мала місце перша спроба написання грантової заявки до міжнародних грантерів. З 2015 року до реалізації проекту долучилася студентська рада КДПУ, а сам проект масштабувався до Всеукраїнського завдяки участі десяти керівників органів студентського самоврядування ВНЗ України. З того ж часу ми проводимо ще й літню виїзну сесію «Школи…», необхідність якої теж ініційована студентами, які під час десятиденного відпочинку на чорноморському узбережжі Херсонщини (багато років організовується за фінансової підтримки профспілкової організації) виявили бажання ще й навчатися лідерству.

– А вже 2017-го «Школа…» вийшла на якісно новий організаційний рівень?

– Цьому сприяло, по-перше, відкриття Молодіжного центру КДПУ, завдяки чому «ПроЯв» отримав територіальну прив’язку. По-друге, на реалізацію V осінньої сесії «ПроЯву» ми виграли мікрогрант у рамках Програми національних обмінів за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США). Таким чином «ПроЯв-2017» долучився до налагодження зв’язків між молоддю різних регіонів України в рамках проекту «Містки громадської активності». Завдяки міжнародним донорам удалося забезпечити проїзд, проживання та харчування представницькому десанту двох ВНЗ міста Хмельницького,  видати «Робочий зошит учасника», покрити частину інших витрат.

Важливим заходом насиченої програми цьогорічної осінньої сесії «ПроЯву» став Всеукраїнський молодіжний форум «Університет для молоді – активна молодь для розвитку університету». До участі в заході долучилися близько 150 молодіжних лідерів із майже десятка університетів України, керівники та члени громадських організацій, представники громадянського суспільства.

Форум організований задля реалізації проекту «Імідж університету як результат формування його соціального капіталу», що в рамках Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України здійснює Криворізький державний педагогічний університет за підтримки Британської ради в Україні.

До речі, одним з ініціаторів участі КДПУ у цьому проекті Британської Ради також є первинна профспілкова організація, а я, як співавтор проекту-переможця, увійшла до складу лідерської команди університету. Тож можу стверджувати, що профспілкова організація Криворізького педагогічного, окрім іншого, ще й системно займається розвитком лідерства в університеті та в Україні.

Випереджаючи коментарі скептиків щодо «Краще б свої безпосередні функції виконували» зауважу: формування соціального капіталу через нарощування іміджу Криворізького державного педагогічного університету на місцевому, регіональному та Всеукраїнському рівнях – це шлях до зростання престижності вступу до нашого ВНЗ, практичної реалізації гасла «Криворізький педагогічний – пріоритет № 1» абітурієнтами міста та області, першочерговості працевлаштування наших випускників тощо. А відтак, це шлях до економічної стабільності університету, а також дієвий механізм упередження скорочення штату працівників, що є пріоритетом профспілок усіх рівнів.

– Які основні цілі ставили, коли готувалися до такого  престижного заходу, як Всеукраїнський молодіжний форум?

– Мета Форуму, який став знаковою подією осінньої сесії «ПроЯв-2017», – об’єднання молодих і небайдужих людей задля формування в молоді мотивації до активної участі в житті свого університету, міста, країни, зміни їх на краще, обміну знаннями й досвідом у сфері молодіжного лідерства, молодіжної роботи; координація зусиль молодіжних представників з різних регіонів України із цих питань; формування в молоді мотивації до активної участі в житті свого університету, міста, країни, зміни їх на краще. Обговорювалися проблеми студентського самоврядування в Україні, було презентовано посібник для керівників органів студентського самоврядування з метою допомоги у розв’язанні нагальних проблем.

– Що цікавого запропонував майбутнім лідерам університет?

– Насамперед презентували гостям Молодіжний центр університету, який відкрився лише місяць тому. Надзвичайно запам’яталися і гостям, і місцевій молоді тренінги, проведені сертифікованими коучами, кандидатами психологічних наук, доцентами кафедри практичної психології університету Шестопаловими: Оленою Петрівною та Катериною (Бондар) з проблем тренування впевненості (асертивності), управління тілом та голосом. Надзвичайне піднесення викликав плейбек-тренінг, адже Катерина є до того ще й керівником плейбек-театру «Эхо», інтерактивний виступ якого ми мали щастя споглядати у форматі «Нічний гість». Художній керівник студентського клубу, а у минулому переможець Всеукраїнського конкурсу «Студент року» Марія Неділько, чудово провела тренінг з командоутворення «Команда та її лідер. Різні, проте єдині». Неділько Роман провів цікавий тренінг щодо особистого брендінгу лідера. За результатами осіннього «ПроЯву-2017» також налагоджена співпраця з Інститутом соціальної та політичної психології Академії педнаук України, два представники якого – доктори психологічних наук Любов та Михайло Найдьонови – виступили тренерами з медіаосвіти та медіаграмотності другого дня роботи «Школи…». Зокрема, тренери навчили молодь розпізнавати інформаційні фейки в умовах гібридної війни.

За відгуками учасників, унікальною перевагою «ПроЯв-2017» стало ще й вдале поєднання основних заходів та неформального спілкування під час екскурсій, театральних інсталяцій, турнірів. Небувале емоційне піднесення після насиченого робочого дня учасники відчули під час турніру з боулінгу. Вісім команд, з-поміж яких змішані команди молодіжних лідерів, організаторів та спікерів «Школи…», виявили неабиякий хист як в опануванні для декого нової активності, так і в командному злагодженні.

Екскурсію «Нічний Кривий Ріг без підборів» для учасників «ПроЯв-2017» провів завідувач кафедри фізичної географії, краєзнавства і туризму Володимир Казаков. У рамках екскурсії ми відвідали оглядовий майданчик кар’єру та музей Південного ГЗК. І навіть попри дощову погоду як місто загалом, так і відвідані об’єкти індустріального  туризму  приїжджим гостям виявилися до вподоби.

Особисто я, окрім організаційних клопотів, долучилася до проведення тренінгу із самопрезентації учасників «Хвилина в ліфті», а також виступила в якості спікера панельної дискусії на Всеукраїнському молодіжному форумі.

– Які проблеми піднімалися під час панельної  дискусії?

– Спікерами панельної дискусії, яка розгорнулася навколо «ідеального» університету як універсальної цінності й стала центральною подією Форуму, виступили заступник Міністра молоді та спорту Олександр Ярема (у форматі скайп-конференції), заступник голови Секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, голова молодіжної антикорупційної агенції Микита Андрєєв, голова Національного студентського союзу Анастасія Козак, її заступник, криворіжець Дмитро Шабанін та інші. Йшла мова також про зміни у новоприйнятому Законі України «Про освіту» та можливий вплив на університети та студентство зокрема. Учасники отримали безцінний досвід у плані формування лідерських якостей, певний мотиваційний заряд і поштовх до подальшого саморозвитку. За результатами дискусії виникли кілька продуктивних ідей, одна із яких –  створення у КДПУ Асоціації випускників як інструменту збереження відчуття причетності до університету його випускників.

Також у рамках Форуму відбулася презентація молодіжного проекту ЮНІСЕФ «U‑Report.Україна», яку емоційно провів U‑амбасадор Дмитро Буряк – студент п’ятого курсу Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Туган-Барановського (м. Кривий Ріг). Бажаючі мали змогу пройти реєстрацію та приєднатися до 45-тисячної когорти молодіжних репортерів України.

Частину матеріалу було опубліковано російською у криворізькій міській газеті “Домашня газета”

 

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31