Кафедра декоративно-прикладного мистецтва та дизайну
Факультет мистецтв

Нещодавно з 4 по 8 жовтня 2017 року відбулася знакова подія в дизайнерському середовищі України – проведення IV Міжнародного конгресу «ЕТНОДИЗАЙН: ПОШУКИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО СТИЛЮ (ПОЛТАВА – ПЕТРИКІВКА). Слід зазначити, що після трьох попередніх аналогічних заходів, що проводилися на базі Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г.Короленка, де науковці з усіх куточків нашої держави мали можливість ознайомитися з унікальними творами ужиткового мистецтва полтавської вишивки, опішнянського гончарства та решетилівського килимарства, естафету цього високоповажного форуму прийняла дніпропетровська Петриківка.

 

Петриківка 10

Відомо, що 5 грудня 2013 року петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку  нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Це і стало вирішальним у виборі місця проведення цьогорічного Міжнародного конгресу з етнодизайну. Заходи конгресу розпочалися урочистим відкриттям у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського та пленарним засіданням, і супроводжувалися виставками творчих робіт студентів ПНПУ ім. В.Г. Короленка, Гадяцького коледжу культури і мистецтв ім. І.П. Котляревського, присвяченій пам’яті Заслуженого майстра народної творчості України Кисіля Г.О., Решетилівського художнього професійного ліцею та етномистецькою експозицією Полтавського краєзнавчого музею. Наприкінці дня – майстер-клас від знаменитого на увесь світ Українського народного хору «Калина» ПНПУ ім. В.Г.Короленка та її художнього керівника завідувача кафедри музики, професора  Г. С. Левченка

Не менш насиченими виявилися і наступні дні конгресу: з 5 по 8 жовтня. Вони перемістилися до Дніпропетровщини, де також відбулося урочисте відкриття та пленарне засідання за участі провідних науковців та представників влади ОДА Дніпропетровської області. Але родзинкою конгресу без перебільшення можна назвати відвідування смт Петриківка, де учасники побували на презентаціях у Петриківському дошкільному навчальному закладі №2 «Ромашка», Петриківській дитячій художній школі імені Тетяни Пати, Петриківському будинку дитячої творчості, Петриківському професійно-технічному училищі №79, Петриківському музеї етнографії, побуту та народно-прикладного мистецтва, Виставковій залі музею Федора Панька та Центрі народного мистецтва «Петриківка». 

Окрім цього, наступного дня гості та учасники IV Міжнародного конгресу перебували у Дніпропетровському театрально-художньому коледжі, де стали свідками урочистого відкриття Української світлиці, благословення та освячення якої відбувалося за участі керуючим Дніпровською єпархією УПЦ Київського патріархату єпископом Дніпровським і Криворізьким Симеоном та представниками інших конфесій. Далі – майстер-клас з петриківського розпису від Заслуженого майстра народної творчості України Тетяни Гаркавої та знайомство з доробком етнодизайнерської школи родини Королєвських.

Дуже насиченою була і різноманітна культурна програма для учасників конгресу. Вдвічі приємніше, що серед більш ніж 500 заявок наукових тем та виступів з проблематики етнодизайну в сучасному освітньому просторі України були також і теми доповідей майже всіх викладачів кафедри ДПМ та дизайну нашого університету, які традиційно з першого конгресу беруть участь у цьому науково-мистецькому заході: доцент В.В. Томашевський («Формування етноестетичної культури майбутніх дизайнерів в Україні: проблеми і перспективи»), доцент Щербина В.Г. («Образна мова в композиції декоративно-прикладного мистецтва»), доцент Удріс І.М. («До проблеми визначення національних форм української образотворчості»), ст. викл. Ейвас Л.Ф. («Український світській живопис козацької доби як складова оформлення тогочасного інтер’єру в дослідженнях науковців кінця ІХ – початку ХХ століття»), ст. викл. Марченко А.А. («Інтеграція комп’ютерних технологій в етномистецьку освіту вищої школи»), ст. викл. Ємельова А.П. («Графічна підготовка майбутніх дизайнерів у ВНЗ»), викл. Саприкіна Л.В. («Актуальні проблеми підготовки майбутніх дизайнерів у ВНЗ»), ст. викл. А.В. Школяр («Стилізаціяетнокультурних мотивів в етнодизайні»), викл. Пляко Д.А. («Етнос – джерело естетичних концепцій сучасного дизайнера»).

За підсумками роботи конгресу оргкомітет та редакційна колегія заходу підготували проект Резолюції конгресу та звернення до Президента України, Міністерства освіти і науки України і громадських організацій. В якості члена редакційної колегії та ученого секретаря І секції конгресу участь у цій роботі взяв і канд. пед. наук, доцент Томашевський В.В., одна з пропозицій якого ввійшла до проекту Резолюції.

Етноконгрес 1Етноконгрес 2

Дніпро. Урочисте відкриття та пленарне засідання

Етноконгрес 2 1Етноконгрес 2 2Етноконгрес 2 3

Петриківка

Петриківка 1Петриківка 2Петриківка 3Петриківка 4Петриківка 5Петриківка 6Петриківка 7Петриківка 8Петриківка 9Петриківка 11

 

В Дніпропетровському училищі

Училище 1

Училище 2Училище 3Училище 4

 

 

 

 

2674
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31