Кафедра інформатики та прикладної математики
Фізико-математичний факультет

16 березня 2024 року відбулася зустріч асистента кафедри інформатики та прикладної математики, Закарлюки Ірини Станіславівни із 11-класниками  Криворізького ліцею №4, ліцею №127 та ліцею "Джерело". 

photo 2024 03 15 12 21 56

В ході зустрічі велика увага була приділена історії появи терміну “робот”, його сутності. До того ж було розглянуто основні складові робота: сенсори, маніпулятори та процесор. Проаналізовано роль органів чуття у роботах – сенсорів. Учні також мали можливість виміряти зріст та температуру однокласників за допомогою ультразвукового та температурного датчиків. Було вивчено можливості визначення кольору одягу та речей за допомогою датчика кольору. Учасники заходу мали можливість керувати роботами-автомобілями та вигулювати роботів-песиків.

Fotoram.io 5

В результаті цієї зустрічі стало зрозуміло, що робототехніка - це не лише складна галузь, але й надзвичайно цікава та доступна для вивчення. Учасники зустрічі висловили своє захоплення та позитивні враження від отриманих знань та практичних навичок у цій сфері.

photo 2024 03 15 12 21 56 2

25567

16 лютого учні Центрально-міського ліцею відвідали майстер-клас доцента кафедри інформатики та ПМ Мерзликіна Павла Володимировича, присвячений атакам BadUSB. Цей клас загроз належить до апаратних, і полягає в тому, що на перший погляд звичний об’єкт (флешка або зарядний кабель) насправді являє собою пристрій вводу (наприклад, клавіатуру), який при підключенні до комп'ютера починає вводити запрограмовані зловмисником команди від імені користувача. Незважаючи на низьку переносимість і високу залежність від середовища виконання, така атака є небезпечною й не може бути виявлена більшістю антивірусних систем.

Fotoram.io 4 

Нагадуємо, що ми не закликаємо відтворювати такі атаки у реальному житті, а основною метою майстер-класу було підвищення обізнаності учнів про цей вид загроз і способи захисту від них.

 

 

24888

На початку лютого відбулася зустріч доцента кафедри інформатики та прикладної математики КДПУ Шокалюк Світлани Вікторівни та Фадєєвої Лілії Олександрівни (аспіранта кафедри ІПМ) зі школярами 11 класу ліцеїв міста Кривий Ріг. Захід провено в форматі профорієнтаційної роботи, на ньому здобувачів освіти ознайомили зі спеціальністю 014.09 Середня освіта (Інформатика. Програмування). В рамках заняття їм було запропоновано створити власну модель машинного навчання за допомогою ресурсу Teachable Machine. Створені моделі допомагали учням розрізняти рукописні записи різних людей.

Fotoram.io 3

24765

Щиро вітаємо з отриманням дипломів доктора філософії зі спеціальності 015 Професійна освіта (Цифрові технології) Пилипенко Ольгу Сергіївну та Мінтія Михайла Михайловича!

2

Бажаємо подальших наукових здобутків під мирним небом України!

111.jpg

Вітаємо керівників - к. пед. н., доцента, доцента кафедри математики та методики її навчання Крамаренко Тетяну Григорівну та д. пед. н., професора, старшого дослідника, професора кафедри інформатики та прикладної математики  Семерікова Сергія Олексійовича, які доклали усіх можливих і неможливих зусиль, щоб у такий непростий час усі роботи відбувались за графіком!

Віримо, працюємо!

24629

В Криворізькому державному педагогічному університеті відбулося урочисте вручення магістерських дипломів студентам спеціальності "Середня освіта (Інформатика. Програмування)".

З вітальним словом до аудиторії звернувся ректор університету, Ярослав Владиславович Шрамко. Його слова були наповнені підтримкою та побажаннями успіху в майбутньому. Він висловив сподівання, що Альма-матер стане першою сходинкою у професійному становленні кожного молодого фахівця.

Fotoram.io 1

Після урочистого виступу ректора, студенти були запрошені у 308 аудиторію, де вже чекали декан факультету, завідувачі випускових кафедр та куратори академічних груп. Вони всі з радістю вітали молодих випускників з цією важливою подією у їхньому житті. Кожен із присутніх висловлював свої слова підтримки та надії на успішну кар'єру та майбутнє у студентів.

Fotoram.io

24665

16 січня 2024 року на базі Криворізького Центрально-Міського ліцею відбувся міський конкурс «Інфотехнос» І (міський) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України відділення Інформаційних технологій.

14 конкурсантів, учнів 9-11 класів ліцеїв, гімназій, шкіл, закладів позашкільної освіти міста, які займаються дослідницькою діяльністю (КЛ №95, 119, 123, 129, КПНЛ, КТЛ, КЦМЛ) захищали проєкти з комп’ютерної інженерії, кібербезпеки, програмної інженерії, систем та технологій штучного інтелекту, Інтернет-технологій та вебдизайну, навчальних, ігрових програм та віртуальної реальності.

Screenshot 2

Конкурс передбачав три тури:

- заочне оцінювання науково-дослідницького проєкту;

- постерний захист проєкту;

- наукова конференція.

У склад журі конкурсу ввійшли науковці кафедр інформатики та прикладної математики та фізики та методики її навчання Криворізького державного педагогічного університету: Шокалюк Світлана Вікторівна, Степанюк Олександр Миколайович, Фадєєва Лілія Олександрівна, Моісеєнко Наталя Володимирівна, Хараджян Наталя Анатоліївна та Закарлюка Ірина Станіславівна.

Screenshot 1

Під час наукової конференції в межах секцій відбулися цікаві й корисні дискусії, щодо перспектив подальшої наукової роботи учасників. Члени журі висловили подяку учасникам за їх захоплення наукою та нездоланну волю до перемоги і побажали успіхів на наступних етапах конкурсу. 

 

 

24663

Кафедра інформатики та прикладної математики радо вітає у гроні PhD двох випускників аспірантури за спеціальністю 015 Професійна освіта (Цифрові технології) - 26 грудня 2023 року представили свої наукові здобутки Ольга Сергіївна Пилипенко (науковий керівник  - Крамаренко Тетяна Григорівна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри математики та методики її навчання Криворізького державного педагогічного університету), тема дисертації - "Формування STEM-компетентностей студентів закладів фахової передвищої освіти у навчанні математики"

1    8

та Михайло Михайлович Мінтій (науковий керівник - Семеріков Сергій Олексійович, доктор педагогічних наук, професор, старший дослідник, професор кафедри інформатики та прикладної математики Криворізького державного педагогічного університету), тема дисертації - "Підготовка майбутніх викладачів STEM-дисциплін до застосування технологій доповненої реальності у професійній діяльності".

2 3

11  12

5  9

6  7
Жодні технічні проблеми чи хакерські атаки не стали на заваді успішним захистам! 
Вітаємо і бажаємо поступального руху вперед у мирній переможній Україні та чекаємо наступного року таких же плідних результатів!
Дякуємо за можливість представлення робіт Збройним силам України!

 

24188

30 листопада 2023 року відбулася зустріч викладача кафедри інформатики та прикладної математики КДПУ Степанюка Олександра Миколайовича зі школярами 10 класу ліцеїв міста Кривий Ріг. Тема зустрічі – знайомство школярів з навчальними дисциплінами, напрямками роботи та науковими дослідженнями кафедри.

photo 2023 11 30 12 54 00 2

photo 2023 11 30 12 54 00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Олександр Миколайович розповів школярам про навчальні дисципліни, напрямки роботи та наукові дослідження кафедри інформатики та прикладної математики КДПУ. Він акцентував увагу на тому, що кафедра активно займається розробкою та впровадженням інноваційних технологій у освіту та науку.

Під час зустрічі школярі мали можливість ознайомитися з результатами наукових досліджень кафедри, зокрема з розробленими додатками для доповненої реальності, моделями складних систем та роботами. Школярі також мали можливість поставити запитання викладачу.

photo 2023 11 30 12 54 00 3

photo 2023 11 30 12 58 05 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зустріч пройшла в дружній та інтерактивній атмосфері. Школярі отримали багато цікавої та корисної інформації про напрямки роботи та наукові дослідження кафедри інформатики та прикладної математики КДПУ. Такі зустрічі є важливими для популяризації інформаційних технологій, природничих наук та техніки серед молоді.

23984

28 листопада 2023 року відбулося підписання договору про співпрацю Криворізького педагогічного університету з компанією-лідером ІТ-галузі в Україні – ЕРАМ. Укладення партнерства з EPAM відчиняє широкий спектр можливостей для підвищення рівня підготовки молодих та перспективних фахівців в галузі інформаційних технологій. Це не лише шанс приєднатися до освітніх ініціатив EPAM University, а й проведення спільних просвітницьких заходів, залучення експертів до освітнього процесу, розширення можливостей неформальної освіти, організація підвищення кваліфікації викладачів, інтенсифікація науково-дослідницької діяльності в галузі інформаційних технологій, посилення матеріальної бази тощо.

img10

Перший захід у рамках цієї співпраці відбувся в той самий день, коли імплементувалася ця історична угода. Фахівці компанії EPAM підготували змістовний воркшоп для студентів та науково-педагогічних працівників КДПУ.

Вступне слово взяв Іван Міхєєв, координатор освітніх програм ЕРАМ Україна  у східному регіоні. У своїй доповіді він детально розповів про проекти EPAM University, такі як: “EPAM TEACHERS INTERNSHIP”, “PRE-JUNIOR ”, “МАРАФОН ІТ-ТЕХНОЛОГІЙ”, “JUNIOR ONLINE PROGRAMS”. До того ж доповідач зазначив, що EPAM University пропонує безкоштовні базові курси  з 10 напрямів у форматі самостійного опрацювання. Іван Міхєєв повідомив студентам, що на сайті https://training.epam.ua/ua також можна знайти 15-хвилинний кар’єрний тест, який допоможе визначити сильні сторони і, відповідно, напрям, який відповідатиме навичкам та інтересам.

IMG 6394

Воркшоп продовжив Єгор Божок, експерт з навчальних програм EPAM University, із темою “Активний пошук роботи в LinkedIn”. Єгор досить детально зупинився на рівнях заповнення профілю LinkedIn, пояснив як якість заповнення профілю впливає на можливості у пошуку роботи. Не меншу увагу звернув і на фото в профілі, акцентував увагу на тому, що фото – візитна картка в LinkedIn. Надав рекомендації щодо сервісів, які варто використовувати для підбору належного фото.

IMG 6397

Останнім спікером був Нікіта Шевців, Senior software engineer в EPAM із доповіддю “Міфи в ІТ сфері”. Нікіта виділив 10 міфів: кодити потрібно цілодобово; програміст проводить усе життя перед комп’ютером; вчитися потрібно по 25 годин на добу; програмістів замінить штучний інтелект; в IT дуже багато математики; усі айтішники замкнуті у собі та взагалі дивнуваті; вища освіта не потрібна; у програмістів повністю сідає зір; айтішник спить вдень і працює  вночі; людина, що працює в IT-сфері все життя пише код. Під час спілкування Нікіті вдалося розвіяти розповсюджені міфи, переконати студентів на власному прикладі у тому, що баланс у житті програміста можливий, варто просто виконувати всі завдання у визначені дедлайни.

IMG 1136

Студенти та викладачі виявили живий інтерес до лекцій експертів, активно висловлюючи свої думки та ставлячи запитання спікерам.

Висловлюємо щиру подяку компанії EPAM за цей важливий внесок у навчальний процес. Сподіваємося на плідну співпрацю!

 

 

23983
Нормативна база університету
Гранти, стипендії, стажування
Скринька довіри «Організація освітнього процесу в КДПУ»
Форма запису на індивідуальну безкоштовну консультацію з психологом
23253
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31