Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

2016zavtra1Щороку стипендіати Фонду Віктора Пінчука збираються на традиційний Форум. Цьогоріч він був ювілейним - десятим, і тривав із 17 по 19 червня. Тому був особливим. На ньому зібралось близько 400 стипендіатів за всі роки існування даної програми. За 10 років Фонд Віктора Пінчука видав 2300 стипендій у рамках стипендіальної програм «Завтра.UA» . 

 

- Вперше криворізькі студенти взяли участь та отримали стипендію від Завтра.UA у 2013 році і продовжують знову і знову вражати своїми інтелектуальними здібностями спільноту стипендіатів, менторів через розробку та втілення проектів, розроблених в рамках програми, - розповідає старший інспектор науково-навчального сектору навчально-методичного відділу Ірина Віталіївна Васильєва. -  На ювілейний форум в цьому році відправились стипендіати м. Кривого Рогу - Ананьєва Тетяна, Заїка Інна,  Кірсич Дар'я, Кулик Неля, Ломачевська Марія, Супрун Катерина. А взагалі-то стипендіатами престижної премії за ці роки стало чимало студентів з Криворізького педагогічного. Про це детальніше можна дізнатися з довідки, яку подаємо. Там зазначено не лише прізвища лауреатів, але й факультети, на яких вони навчалися або навчаються зараз, прізвища їхніх наукових керівників. У значній мірі підготовкою студентів до участі у конкурсі опікується заступник директора з наукової роботи Криворізького педагогічного інституту ДВНЗ КНУ - І. В. Шелевицький. До речі, його власні дочки, які навчалися у столичних вузах, також неодноразово ставали лауреатами фонду. І саме вони почали пропагувати цей конкурс у Криворізькому національному університеті, щоб долучати криворізьких студентів до участі у ньому.

Довідка

2013. У конкурсі Стипендіальної програми «Завтра.UA» взяло участь 15 студентів факультетів іноземних мов, фізико-математичного та історичного. Отримують стипендію Фонду Пінчука:

Ломачевська М.Ю. - студентка 4 курсу фізико-математичного факультету (науковий керівник канд. пед. наук,  доц. кафедри математики та методики її навчання Крамаренко Т. Г.).

Каснянчук Д.В.- студентка 4 курсу факультету іноземних мов. (н.кер. викладач кафедри англійської мови з методикою викладання Сорочан Л. Ф.).

2014. У конкурсі стипендіальної програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука брали участь 17студентів. З них 4 стали стипендіатами: Каснянчук Д. В. - студентка 5 курс факультету іноземних мов (науковий керівник: викладач кафедри англійської мови з методикою викладання Сорочан Л. Ф.); Ломачевська М. Ю. - студентка 5 курсу фізико-математичного факультету (науковий керівник: к. пед. н., доцент Крамаренко Т. Г.); Олексійченко Т. В. - студентка 4 курсу фізико-математичного факультету (науковий керівник: к. пед. н., доцент Крамаренко Т. Г.); Очеретна Е. В. - студентка 5 курс факультету іноземних мов (науковий керівник: к. пед. н., доцент Соловйова Н. Д.).

2015. У конкурсі стипендіальної програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука брали участь 14студентів. З них 4 стали стипендіатами: Ананьєва Т. В. - студентка 5 курс фізико-математичного факультету (науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент Крамаренко Т. Г.); Корецька І. В. - студентка 5 курсу історичного факультету (науковий керівник: доктор історичних наук, професор Шайкан В. О.); Кулик Н. О. - студентка 4 курсу психолого-педагогічного факультету (науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент Кисельова-Біла В. П.); Супрун К. М. - студентка 4 курс факультету іноземних мов (науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент Соловйова Н. Д.).

У 2016 брало участь 4 студенти (не нараховували додаткові бали, якщо подаються документи через внз-партнера). 2 з них стали стипендіатами Кулик Н. О. - магістрантка психолого-педагогічного факультету (науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент Кисельова-Біла В. П.); Супрун К. М. - магістрантка факультету іноземних мов (науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент Соловйова Н. Д.).

Наші кореспонденти також побесідували з окремими стипендіатами форуму - криворіжцями.

- Перший день форуму пройшов у Мистецькому Арсеналі м. Києва, наступні два дня ми провели у Пущій Водиці, вул. Курортна, 6 НВЦ «УТОГ», - розповідає випускниця фізико-математичного факультету, а нині вчитель математики та інформатики у середній школі № 89 Марія Ломачевська. - За ланчем у Мистецькому Арсеналі м. Києва ми зустріли Віктора Ющенка, Лілію Ребрик та інших відомих особистостей. Всім цікаво було з ними поспілкуватися.

 2016zavtra2

- Хто ще з відомих в Україні державних та громадських діячів виступав на форумі?

- З привітальним словом виступив Віктор Пінчук (засновник Фонду Віктора Пінчука): «Ми почали роботу десять років тому. Перед нами - найкращі. Наші агенти майбутнього вже в парламенті, в різноманітних НГО і т. д. Попереду - великі успіхи». Ювілейний форум проводив Мустафа Найєм (народний депутат України VIII скликання): «У нашій країні не так багато людей, які дивляться у майбутнє, прораховуючи два-три кроки наперед. Це ті, хто мислить і відчуває інакше, ті, хто довгий час сприймався системою як загроза. З 2006 року, за час існування стипендіальних програм, нові покоління отримали можливості створювати майбутні цінності».Виступили також і Олексій Рябчин (народний депутат депутат України VIII скликання): «Колеги-українці за кордоном часто працюють на керівних посадах та отримують гарну зарплатню. Але там вони всього лише гвинтики системи. Вони хочуть повернутись до України, бо можуть тут самореалізовуватись і робити фантастичні речі», і Сергій Лещенко (народний депутат України VIII скликання): «У тому житті, яке вас чекає попереду, буде багато викликів та випробувань. Однак зараз ви потрапили у правильне середовище, яке зробить вас лідерами. Я переконаний, що за вами майбутнє. Змінюйте систему, щоб змінилась Україна». Особливим гостем форуму був Андерс Фог Расмуссен (колишній генеральний секретар НАТО та прем'єр-міністр Данії, радник П. Порошенка): «Відбір на програми здійснюється за такими критеріями, як лідерські якості, академічна успішність та наявність візії подальшої діяльності. Зважаючи на кількість стипендіатів, у мене великі очікування від вашої країни...»

Також, у першій панелі про майбутнє України та її місце в світі брали участь Денис Довгополий,Василь Мірошниченко, Андрій Пивоварський: «Поки ми говоримо про те, чи давати дотації шахтарям, інша частина світу вже навіть про вугілля не говорить. Світ дуже швидко змінюється. Раджу вам думати широко, інвестори не думають про локальні проекти. Будете думати локально - ви програєте», модерує Ярина Ключковська.

 2016zavtra3

- Що цікавого було у наступні дні?

- У наступні дні завданням була робота команд над проектами у напрямках, які обговорювалися із запрошеними гостями попереднього дня у групах.  Завданням команд було визначити, яку з ідей групи вони обирають для розробки проекту. Потім ідеї опрацьовувалися впродовж дня та готували проект до презентації. Завданням такої групової роботи стипендіатів було формування розуміння та навичок з  розробки та впровадження власних ідей в життя, навчання як оцінювати ризики, планувати ресурси та брати на себе відповідальність за кінцевий результат. Взагалі було поєднано чотирнадцять команд за такими напрямками: Верховенство права та права людини; Інформаційний простір та комунікації; Освіта майбутнього; СтартUP↑; Енергетика майбутнього; Здоров`я: лікувати чи попереджувати?; Комфортний простір: урбаністика; Здорове довкілля; Миротворчість: благодійність та волонтерство; Громадянське суспільство; Агробізнес та технології; Зміни через Art; R&D; Моделювання майбутнього.

Переміг проект «Диплом за 180 секунд», який розробили п'ять стипендіатів, серед який троє криворізьких - Ананьєва Тетяна, Заїка Інна Супрун Катерина.

- Проект покликаний на популяризацію наукових досліджень, які розроблені молодими вченими та студентами, - повідомила Інна Заїка. - Він передбачає представлення молодими науковцями своїх доробків простими словами перед аудиторією стипендіатів, можливо й інших спеціальностей.

 Друге місце - «Юридичний радник стипендіатів» у якому також є наша криворізька представниця - Кірсич Дар'я.

- Основною метою проекту є безкоштовне надання юридичних консультацій стипендіатам щодо їхніх проетів, StartUp (питань, які виникають в процесі проектної діяльності стипендіатів) через соціальні мережі, - розповідає Кірсич Дар'я.

Проект, який отримав велику підтримку учасників, та на жаль не посів призового місця і не отримав фінансової підтримки з боку фонду - це «DeafCall», у якому брали участь Кулик Неля та Ломачевська Марія. Проект про те, як надати допомогу глухим чи глухонімим людям, яких немало і у Кривому Розі.

- "DeafCall" - проект спрямований на розробку мобільного додатку, який передбачає можливість користуватися гарячими клавішами при виклику швидкої допомоги глухонімими людьми, - продовжує розповідати Марія Ломачевська. - Чому саме такий проект? У нашій команді стипендіатів була дівчина, у якої батьки глухонімі. Одного разу мамі дівчинки стало зле, а вдома нікого не було. Вона пішла до сусідів аби ті викликали швидку. Виникає питання, а якби сусідів не було вдома? А якщо стане так погано, що не буде сил навіть встати з ліжка?  В сучасному світі є дивним і невиправним така прогалина щодо глухонімих людей. Ми пропонували зробити пілотний проект на м. Кіровограді, оскільки наша стипендіатка саме з цього міста, і її батьки знаходяться в спільноті глухонімих людей. Хоча наш проект і не переміг, ми не зупинимося на цьому, будемо продовжувати працювати, шукати інвесторів і вдосконалювати свій проект. Я вважаю, що це питання є дуже гострим і в нашому місті, оскільки в нас є навіть інтернати для таких людей.

 

- Що для тебе дала участь у програмі "Завтра.ua"? - запитали у Маші.

- В цій програмі для мене найважливішим була швидше не стипендія, а можливість довести самій собі, що я чогось можу досягти своїми силами, і показати не тільки самій собі, а й показати іншим. Потрібно бути впевненим і пробувати. Як то кажуть:"якщо людина стукає, то їй відчинять". На форумах ми - стипендіати, як одна велика дружня родина. Всі стипендіати вдячні своїм науковим керівникам за підтримку, яку вони надавали нам, студентам.

 

 Підготувала матеріали доцент кафедри Тетяна Крамаренко.

 

169
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30