АНАНКО Олександр Федотович навчався на мовно-літературному факультеті. Учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни з серпня 1941 року. Кривий Ріг визволяв у  складі 346 окремої армійської роти.Нагороджений двома орденами Вітчизняної війни ІІ ст., медалями.

ВЕРГУН Яків Пантелеймонович, випусник природничого факультету Криворізького педагогічного інституту.У складі 181 танкової бригади 18-го танкового корпусу 5-ої Гвардійської танкової армії Воронізького фронту капітан Я.П.Вергун приймав участь у визволенні Кривого Рогу.Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 лютого 1944 року за мужність, відвагу та героїзм, виявлені у боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, капітану Вергуну Якову Пантелеймоновичу присвоєне звання Героя Радянського Союзу з врученням ордену Леніна та медалі «Золота Зірка».Нагороджений орденами Олександра Невського, двома орденами Вітчизняної війни 1 ст, орденом Вітчизняної війни 2 ст., двома орденами Червоної Зірки, медалями.

 

ЛИСОБИК Володимир Євдокимович закінчив у 1939-му році фізико-математичний факультет. Про день визволення Кривого Рогу згадував: «В цей день погода не сприяла наступу радянських військ. Дощ, мороз, туман утруднювали роботу авіації. Стан доріг перешкоджав  руху воєнізованих частин. В важких боях воїни Радянської Армії звільнили економічний і стратегічний центр - м. Кривий Ріг…»

ПОПОВЦЕВ Борис Олександрович вже у повоєнному 1955-му закінчив Криворізький державний педагогічний інститут.Приймав участь у боях по визволенню Кривого Рогу від німецько-фашистської окупації у складі 457 міноментного полку 23 ТК. За бойові заслуги нагороджений орденом Вітчизняної війни І ст..

СИДОРЕНКО Ілля Дмитрович, кандидат біологічних наук, доцент. В Криворізькому педагогічному інституті працював на посадах ст. викладача кафедри ботаніки (1966-1971), доцента кафедри педагогіки і методики початкового навчання (1982-1987).У бойових діях Великої Вітчизняної війни брав участь на Південному, Південно-Західному, Воронізькому, Степовому, Сталінградському, IV,III,II-му Українських фронтах. Приймав участь у боях по визволенню Кривого Рогу. Тричі поранений. За військову доблесть нагороджений орденами «Червоної Зірки», «Вітчизняної війни»  1 ст., медаллю «За бойові заслуги» та ін..

ТИМОФЄЄВА Юлія Петрівна у повоєнний час працювала в Криворізькому державному педагогічному інституті бухгалтером. У бойових діях по визволенню Кривого Рогу приймала участь у складі 46-го окремого батальону зв’язку. Нагороджена орденом Вітчизняної війни ІІ ст., медаллю «За відвагу» та ін.

ЯКИМЕНКО Григорій Пилипович закінчив та працював у Криворізькому державному педагогічному інституті. З 1943 по 1945 рр. воював на ІІ та ІІІ-му Українських фронтах. Приймав участь у боях за визволення Кривого Рогу у якості механіка-водія 7-го механізованого корпусу. За бойові заслуги нагороджений орденом Червоної Зірки, Вітчизняної війни, медалями «За відвагу», «За мужність», «За бойові заслуги» та ін.

 

1084
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша