23468156 1394295374002947 896376910 o

9 листопада 2017 року у Криворізькому педагогічному відбулась презентація антології українських письменників Донбасу «Порода», яка вийшла друком у видавництві «Легенда». Нова книга реалізується у рамках проекту «Видання Антології української літератури Донеччини та Луганщини «Порода» громадської організації «Українська народна рада Донеччини та Луганщини»» та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Видання презентував Дмитро Білий – доктор історичних наук, письменник, дослідник Кубані, член Донецького відділення Наукового товариства Т. Г. Шевченка, автор восьми романів і понад шістдесяти наукових праць з історії.

Зі вступним словом до присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи КДПУ В. П. Лисечко, який представив гостя університету та розповів про коло його наукових, літературних і громадських інтересів. Відтак надав слово відомій криворізькій журналістці Ользі Гончар-Хвостовій, яка подякувала адміністрації Криворізького педагогічного за надану можливість зустрічі з Дмитром Білим та ще однією гостею заходу – Ганною Лісовською, фахівцем Центру дитячо-юнацької творчості «Дружба», громадською активісткою, яка прибула до Кривого Рогу з тимчасово окупованих регіонів на сході країни. Пані Ганна розповіла про історію свого знайомства з новою книгою – ґрунтовною, об’ємною добіркою кращих творів провідних письменників Донеччини, об’єднаних під ошатною обкладинкою антології «Порода»; зауважила роль соціальних мереж у налагодженні зв’язків між громадами країни, підкреслила, наскільки важливою є для переселенців така взаємодія з рештою українського суспільства.

23468587 1394301137335704 2113287250 o

Д. Білий розповів про назву нової антології. «Порода», звісно, викликає подвійні асоціації як з промисловістю регіону, так і з особливим гартом характеру донеччан. Гість детально зупинився на змісті книжки, до якого увійшли твори новітньої української літератури авторства письменників, життя і творчість яких тісно пов’язані з Донбасом і Луганщиною.

Актуалізація Донбасу як невід'ємної частини українського літературного простору сьогодні є як ніколи важливою для створення єдиного культурного поля держави. Пан Дмитро переконаний – нова антологія стане черговою цеглинкою, з яких постане наша майбутня перемога. Феномен нової літератури Донбасу яскраво представлений цілою плеядою сучасних українських літераторів, серед яких – Сергій Жадан, Олексій Чупа, Любов Якимчук, Володимир Рафієнко, а твори, представлені у книзі, успішно розвінчують міфи про життя Донбасу, адже проблеми, що хвилюють мешканців регіону, не обмежуються промисловою тематикою, як свого часу намагалася переконати читачів офіційна радянська література.

23433151 1394296057336212 1655404889 o

Гість Криворізького педагогічного поділився враженнями від своїх мандрівок східними регіонами країни, до яких він долучався разом з низкою інших знаних сучасних письменників, музикантів, митців. Пан Дмитро розповів про свої творчі плани у царині історичної художньої прози та дитячої літератури, поділився останніми знахідками у сфері свого головного наукового інтересу – історії українців Кубані. На закінчення зустрічі письменник відповів на питання аудиторії – про письменників Донбасу, географічні та соціокультурні межі регіону, про майбутнє науково-популярного жанру сучасної української літератури.

Письменник подарував бібліотеці Криворізького педагогічного власний гостросюжетний фантастичний роман «Дивовижні пригоди скіфа Атея», антологію «Порода», а також альбом, присвячений життю і діяльності Івана Боберського – основоположника української тіловиховної та спортивної традиції.

23468488 1394296654002819 832158299 o


 

3015
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок