Природа Криворіжжя
Природничий факультет

Піраканта яскраво-червона (Рiracanta coccinea)  - вічнозелений чагарник до 2 м заввишки, з широкою розлогою (2-4м) кроною, нижні гілки якої часто стелються по землі. Листки довгасто-еліптичні або ланцетові, до 4 см завдовжки, шкірясті, блискучі, темно-зелені, восени яскраво-червоні. Навесні, в травні, з'являються дрібні, білі або рожево-жовтуваті квітки, зібрані в щитовидні суцвіття, що вкривають кущ яскравою «ковдрою». Квітуча піраканта приваблює увагу чисельних комах, не має дуже приємного запаху, але своєю красою настільки вражає, що не дає відвести нашого погляду. Нажаль,  в наших парках і скверах не така вже і часта гостя.  

Плоди кулясті, до 0,6 см в діаметрі, коралово-червоні, такі, що зберігаються всю зиму. Вкриті снігом, привертають погляди своєю неповторною і надзвичайно яскравою, особливо для зимової пори, красою, що дарує нам особливі відчуття в холодну пору, нагадуючи таке бажане літо.

Батьківщина піраканти - південь Європи, Мала Азія.

Зростає по сухих кам'янистих схилах, лісових узліссях і галявинах, в чагарниках чагарників, зустрічається під запоною світлих лісів.  Світлолюбна, посухостійка. Прекрасно зростає на різних ґрунтах, у тому числі і вапняних.

Добре переносить обрізання, довго зберігаючи надану форму. Ця рослина досить теплолюбива. Зимостійкість її низька, але на Криворіжжі вона не потребує спеціального укриття, загроза буває тільки під час сильних морозів, за умов малої сніжності.

Піраканта особливо гарний вигляд має  за умов групової посадки, рідше - солітерних одиничних кущів на газонах. Дана рослина надзвичайно декоративна, і по праву повинна зайняти  в нашому місті належне місце, привернути увагу тих, хто піклується про красу насаджень наших парків і жилих кварталів.

 Піраканта яскраво-червона Рiracanta Піраканта яскраво-червона (Рiracanta) Піраканта яскраво-червона взимку (Рiracanta) Піраканта яскраво-червона (Рiracanta) Піраканта яскраво-червона (Рiracanta)

Піраканта яскраво-червона. Фото В.В. Коцюруби

 В.В. Коцюруба

3205
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31