Авіамоделізм 3

Сергій Зорійович Катиба – завідувач навчальними майстернями кафедри загальнотехнічних дисциплін Криворізького державного педагогічного університету, керівник авіамодельного гуртка станції юних техніків Довгинцівського району, знаний представник криворізької школи авіамодельного спорту.

Сергій Зорійович розповів нам, що авіамоделізм – це один із технічних видів спорту, в якому учасники змагань створюють та керують сконструйованими ними моделями літальних апаратів (планерами, літаками, гвинтокрилими тощо).

Захоплення технічною творчістю почалося в дитячі роки, коли Сергій став відвідувати авіамодельний гурток. Його першими вчителями були Струков Валерій Павлович та Горбань Євген Степанович, які в ті часи вчилися та працювали в Криворізькому педагогічному. Саме у нашому вищому навчальному закладі за радянських часів було сформовано потужну команду спортсменів, які гідно представляли його на змаганнях різних рівнів. З тих часів, криворізька школа авіамоделізму – визнаний лідер як серед українських, так і серед світових команд.

З юнацьких років пан Сергій брав участь у різноманітних міських, обласних, державних та міжнародних змаганнях, посідаючи призові міста. Доля склалася так, що Сергій Зорійович отримав вищу технічну освіту (за фахом він інженер-електрик), але це не завадило йому все своє життя займатися авіамодельним спортом і передавати свої знання та вміння молоді.

Авіамоделізм 1Сергій Катиба підкреслив, що авіамоделізм належить до родини неолімпійських видів спорту та офіційно визнаний в Україні. Розвитком авіамоделізму опікується Федерація авіамодельного спорту України під егідою World Air Sports Federation (FАІ), штаб-квартира якої знаходиться у Швейцарії. Основними критеріями, за якими судді визначають переможця під час спортивних змагань, є тривалість польоту.

Основним напрямком спортивної діяльності авіамоделіста-конструктора Сергія Катиби є створення вільно-літаючих моделей чемпіонатного класу F1C. Саме такі конструкції вимагають найбільшої концентрації уваги, а також розвивають кмітливість, зосередженість та фізико-математичні здібності. Набувається певний досвід з практичної аеродинаміки. Спортивна модель – це спортивне знаряддя, виготовлене своїми руками. Вагу, площу горизонтальної поверхні та інші параметри авіамоделі регулюють міжнародні стандарти та нормативи, а конструктор втілює власну ідею в життя у рамках цих умов, бажаючи досягти найліпшого результату у змаганнях. Сьогодні для цього використовуються інноваційні технології та матеріали. Без комп’ютерного моделювання та сучасних технологій виготовлення виробів з композитних матеріалів вже неможливо обійтися.

Авіамоделізм 2Сергій Зорійович поділився з нами своїми планами, серед яких головними вважає поглиблення і розширення профорієнтаційної роботи серед молоді, участь у всеукраїнських та міжнародних змаганнях, відродження осередку авіамодельного спорту на базі Криворізького державного педагогічного університету. Для цього створюються всі необхідні умови, бо бажання отримувати нові знання – це пріоритетна складова розвитку сучасного суспільства.

2204
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31