Прес-центр

ВІД ІСТОРИЧНОЇ НАУКИ ДО УЧАСТІ В ІСТОРИЧНИХ ПОДІЯХ: ІНТЕРВ’Ю З МИКОЛОЮ ГРАБАРЕМ

25 Листопада 2017, 14:29

24 листопада 2017 року до прес-центру Криворізького педагогічного завітав Микола Михайлович Грабар – асистент кафедри історії України та правознавства, учасник АТО, воїн і науковець, який у травні 2015 року встав на захист нашої Батьківщини, вступивши до лав Збройних сил України, і після демобілізації у липні 2017 року повернувся до університетської кафедри. Історичні розвідки і коло наукових інтересів, боротьба за незалежність держави і долі бойових побратимів, роздуми над минулим і плани на майбутнє – про такі теми говорили під час інтерв’ю у прес-центрі університету.


– Ви – не тільки науковець, але і солдат, захисник Батьківщини. Розкажіть про вашу малу Батьківщину.

– Мої дитячі роки пройшли у рідному селі – Лівчицях Городоцького району Львівської області. Село це хоча і невеличке, але непересічне – його історія (яка, до речі, розпочалася ще у 1451 році) тісно пов’язана з папірнею, продукцію якої було використано для виготовлення українських першодруків – «Апостола» і «Острозької Біблії». Чимало наших відомих співвітчизників називають Лівчиці своєю малою Батьківщиною. Тут минули мої шкільні роки; а після закінчення школи я вступив до Львівського університету. Багато хто радив вступати на юридичний факультет, але я ще з дитинства твердо знав – хочу присвятити життя історичній науці. Тож, після закінчення історичного факультету та декількох років вчителювання у школах Львівщини, я долучився до лав викладачів кафедри історії України та правознавства Криворізького педагогічного і вступив до аспірантури. Так розпочалась моя наукова кар’єра.

– Історія нашої держави – надзвичайно складна, насичена, багатоаспектна наука, чимало питань якої потребують уважного вивчення професійних дослідників. Над чим Ви працюєте зараз?

– Ще у студентські роки я зацікавився історією Галичини ХІХ століття, генеалогією. Темою моєї майбутньої дисертації є розвиток великого землеволодіння у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття. Цю наукову тему я вивчаю на матеріалі історії володінь графів Лянцкоронських. До речі, військовий та державний діяч, меценат Станіслав Лянцкоронський вважається одним із засновників козацтва – саме він створив перші козацькі загони для охорони південних кордонів Речі Посполитої від татарських наїздів. Особливої уваги у дисертаційному досліджені я приділяю вивченню рентабельності маєтка Карла Лянцкоронського, який зробив дуже багато для розвитку економіки і культури Галичини. Мною зібрано багато цікавих матеріалів про історію маєтків, палаців, замків родини Лянцкоронських; варто зазначити, що чимало цих архітектурних пам’яток потребують якнайшвидшої реставрації та державної охорони.

– Ви – педагог, викладач, учитель з великим стажем. Розкажіть про особливості Вашого викладання історичних дисциплін.

– Переконаний: якщо студент володіє певною базою знань, він має, перш за все, прагнути до оволодіння навичками самостійного, гнучкого мислення. Навчальний процес не повинен перетворюватися на монологи викладача і відтворення знань студентами; визначальним елементом успішного навчання є діалог в аудиторії. Впевнений – якби кожен українець добре знав нашу історію, страшних подій сьогодення можна було б уникнути.

– Наше інтерв’ю відбувається в дні, коли на Майдані 4 роки тому відбулися події, які вплинули й на Вашу подальшу долю…

– Так. Саме ці події стали рушійною силою мого рішення стати на захист Батьківщини у зоні АТО. На передку я був заступником командира роти з морально-психологічного забезпечення. Але мої обов’язки цим не обмежувалися: доводилося мені і віддавати бойові накази, і організовувати та координувати бойові операції. Робота з особовим складом війська – дуже непроста і відповідальна. Необхідно знайти особистий підхід до спілкування з кожним бійцем. Як відомо, війна сильно змінює людей. Але найтяжче на фронті – то загибель бойових побратимів… а найстрашніше – перша розмова з матір’ю полеглого воїна. До того ж настрої населення зони проведення антитерористичної операції – дуже різні. Хоча люди багато чим завдячують саме підтримці українських військових.

– Ми вдячні Вам за Ваш ратний подвиг захисту нашої Батьківщини, її права на вільне майбутнє в сім’ї європейських народів. Розкажіть про Ваші плани як науковця.

– Робота над моїм дисертаційним дослідженням триває. У грудні планую передзахист. Впевнений: у вітчизняної історичної науки – велике майбутнє. І вірю – наша перемога є справою часу.

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30