Прес-центр

«ПОТИСНЕМО ДРУГ ДРУГУ РУКИ»: ІНТЕРВ’Ю З ВОЛОДИМИРОМ ОЛЕКСАНДРОВИЧЕМ КІВОЮ

9 Грудня 2017, 15:16

8 грудня 2017 року команда прес-центру поспілкувалася з керівником шахового клубу, кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри загальнотехнічних дисциплін та професійного навчання Володимиром Олександровичем Ківою. У затишному приміщенні улюбленого закладу шахістів Криворізького педагогічного один з провідних громадських діячів університету розповів про етапи свого життєвого та професійного шляху, наукові інтереси та захоплення, роботу очолюваних ним шахового клубу і Ради ветеранів КДПУ.

– Вже не перше десятиріччя Ваше життя і діяльність нерозривно пов’язані з Криворізьким педагогічним. З чого починався цей великий шлях?

  Сьогодні я вже не уявляю своє життя без нашого вишу. У далекому 1955 році, незважаючи на великий конкурс тих років, я успішно склав вступні іспити і приєднався до лав студентів фізико-математичного факультету Криворізького педагогічного. І хоча я в дитинстві мріяв про авіацію, роки навчання у нашому виші довели: пов’язавши своє життя з точними науками, я зробив правильний вибір. Після отримання диплому у 1960 році я залишився працювати в альма-матер на посаді асистента кафедри фізики.

– Усім в університеті відомо, що серед Ваших захоплень шахи посідають одне з чільних місць. Чим для вас є гра в шахи?

– Захоплення шаховим мистецтвом з’явилося у моєму житті ще в студентські роки. Вже тоді у Криворізькому педагогічному проводились щорічні чемпіонати з шахів. Ця гра є для мене, перш за все, гімнастикою для розуму. Необхідною умовою набуття майстерності шахіста є уміння розподіляти увагу, концентруючись на декількох ключових позиціях фігур одночасно. Така здібність є важливим елементом професіоналізму і для педагогів – робота з великими дитячими колективами вимагає гнучкості уваги та швидкості реакцій, уміння запам’ятовувати і аналізувати багатоаспектні педагогічні ситуації, правильно реагувати на них, швидко ухвалювати оптимальні, ефективні рішення.

– Створений Вами шаховий клуб «Еліта» вже не перший рік є улюбленим місцем відпочинку поціновувачів стародавнього мистецтва гри в шахи. Поділіться історією цього затишного закладу?

 У грудні 2010 голова первинної профспілкової організації Л. В. Бурман і доцент кафедри фізичної культури та методики її викладання В. І. Марчик ініціювали створення першого і досі єдиного у місті студентського шахового клубу. За розпорядженням ректора Криворізького педагогічного, професора Я. В. Шрамка у приміщенні колишньої дискотеки було розпочато роботи зі створення нового осередку інтелектуального відпочинку для студентів і викладачів. Облаштування клубу створювалося практично з нуля, і я особисто опікувався забезпеченням усього необхідного устаткування. Клуб швидко здобув популярність серед студентства: короткі, але змістовні двадцятихвилинні презентації для першокурсників усіх факультетів зробили свою справу. Нині маємо вже 270 постійних членів клубу – і їх кількість має тенденцію до зростання. Кожного вівторка і четверга під час традиційних занять з шахів, шашок, розв’язання шахових задач проводимо анкетування нових членів клубу: визначаємо рівень підготовки, дізнаємося, що новачкам уже відомо про гру, її правила, тонкощі шахового етикету, таємниці майстерності шахіста.

– Не останнє місце серед Ваших захоплень посідає фотографія. Саме Вам університет завдячує створенням фотолітопису Криворізького педагогічного.

– Захоплююся фотографією ще з шестидесятих років минулого століття. Необхідність створення фотолітопису Криворізького педагогічного завжди видавалася мені очевидною: я просто займався улюбленим хобі, документуючи щоденне життя своєї альма-матер, яскраві моменти, пам’ятні події.

– Розкажіть про Вашу громадську діяльність у складі Ради ветеранів КДПУ.

– Однією з традицій колективу нашого університету є увага до колишніх працівників поважного віку, небайдужість до гуманітарної складової діяльності університетської родини. Вже двадцять п’ять років я очолюю Раду ветеранів, яка опікується добробутом тих, хто віддав кращі роки свого життя, весь свій талант і натхнення на розбудову сучасного університету, який маємо сьогодні. Жоден з ветеранів Криворізького педагогічного не залишається без уваги, кожен відчуває вдячність усієї нашої громади. Впевнений: ця ланка роботи, спрямована не тільки на збереження пам’яті про нашу історію, а і на турботу про тих, хто її творив, є одним з провідних напрямків громадської діяльності нашого вищого навчального закладу.

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок