викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)

РУХОВА АКТИВНІСТЬ І ЇЇ КОРИСТЬ

30 Січня 2018, 20:36

Активність – це основна складова структури особистості, де основою є рухова активність, що виражає собою певні рухи, які здійснюються скелетними м’язами та вимагають відповідних енергетичних затрат. На жаль, понад 60% населення світу є недостатньо фізично активними – про це повідомляють експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Якщо Ви належите до цих 60% людей, які обмежують свою активність; якщо у Вас з’явилася звичка лінитися, що згубно відбивається на Вашому здоров’ї – це може призвести до великої кількості хвороб і розладів систем організму: ожиріння, цукровий діабет, захворювання опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи, органів дихання та взагалі до повної гіподинамії, але Вам не потрібно відчаюватися. Основним завданням не активної людини є бажання зрозуміти проблему відсутності рухової активності в її житті.

Що потрібно знати, щоб почати фізичну активність? Першим позитивним і основоположним моментом рухової активності є те, що під час активізації руху людини в роботу включаються майже всі органи та системи організму (збільшується частота дихання, скорочення серця, збудження нервової системи, а головне збільшується навантаження на опорно-рухову систему та інше). Другим позитивним моментом є пересування тіла в просторі, під час якого здійснюється навантаження на м’язи та укріплення кісткового скелету.

З чого практично треба почати? Якщо Ви раніше не були активними, то починати фізичну активність потрібно з приємної діяльності, яка приносить Вам найбільше задоволення. При виконанні якої найбільш ймовірно, що Ви не покинете розпочатого заняття та рухову активність зробите своєю частиною життя. Головне усвідомити, що це потрібно робити поступово за певними етапами. Почніть з малого. Через кілька тижнів або місяців поступово збільшуйте час і інтенсивність занять – займайтеся наскільки можете довше та частіше.

Складіть мінімальну систему та план занять за такою схемою:

1) оцініть реальну ситуацію; 2) поставте мету; 3) плануйте кожні активні рухи з поступовим навантаженням; 4) підвищить мотивацію; 5) поміркуйте, що потрібно зробити, щоб покращити ситуацію.

Знайдіть компанію однодумців – це можуть бути ваші родичі, знайомі, друзі.

Почніть ходити пішки: кожного дня по 10 хвилин протягом місяця, обережно, контролюючи свій стан здоров’я. Головне поступово збільшуйте час прогулянок, а згодом і їх кількість. Надалі ходіть на більш далекі відстані, комбінуйте довжину прогулянок, дні та час вечірніх і ранішніх прогулянок. Наприклад, 20 хвилин, а не 10 хвилин (як завжди), поступово збільшуючи дні в тижні, коли Ви ходите на більш довші відстані. Для кожної прогулянки, в залежності від самопочуття, вибирайте окремий темп. Як тільки відчуваєте, що призвичаїлись та обраний темп став Вам під силу, то намагайтеся прискорити темп і ходити трішечки швидше, наскільки це можливо для Вас, керуючись гарним самопочуттям.

Тренування за видами рухової активності. Розглядаючи види рухової діяльності Ви повинні знати, яка фізична активність необхідна для підтримки здоров’я.

Кардіо тренування відмінно тренують серцево-судинну систему, розвивають легені. Мінімальна доза – 150 хвилин помірної інтенсивності або 75 хвилин високої інтенсивності в тиждень. Мінімальна тривалість одного тренування – 10 хвилин.

Силові тренування подарують спокусливий силует, міцні кістки, сильні м’язи. Наше тіло потребує мінімум двох годинного заняття на тиждень.

Стретчинг відповідає за гнучкість тіла, дарує гарну поставу. Розтяжка після вечірнього душу – запорука міцного здорового сну. 

Тренування балансу допоможе міцно стояти на землі, в буквальному сенсі слова. Людям з проблемними суглобами рекомендується по три тренування на тиждень.

Побажання від автора. Будьте активними, займайтеся фізичними вправами з гарним і позитивним настроєм. Активно відпочивайте та бережіть своє здоров’я!

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок