доцент кафедри математики та методики її навчання

Академічна співачка, професор Наталія Овчаренко: «Красива музика робить душу людини крилатою!»

11 Березня 2018, 05:10

Музика не старіє, вона буде жити стільки, скільки існуватиме людина. Не дарма кажуть, що музика подібна дощу. Крапля за краплею просочується вона в серце людини і оживляє його. Про навчання музики бесідуємо з чарівною жінкою, академічною співачкою, викладачем цього виду мистецтва, доктором педагогічних наук, професором кафедри методики музичного виховання, співу та хорового диригування Криворізького державного педагогічного університету, випускницею цього ж навчального закладу Наталією Анатоліївною Овчаренко. Для неї музика – інструмент самовираження і натхнення, джерело непередаваних відчуттів та емоцій.

Щороку напередодні Дня музики у Кривому Розі завжди заплановано чимало концертних програм за участю кращих артистів і художніх колективів. Це і концерт духових оркестрів у парку імені Федора Мершавцева, і щорічний криворізький фестиваль національних культур “Єдина родина – моя Україна”, де своє національне мистецтво представлятимуть жителі міста: українці, росіяни, білоруси, поляки, грузини, німці, вірмени і представники інших етнічних культур. Звучать твори, що увійшли до скарбниці світової культури.

Цікаво знати

Міжнародний день музики заснований ЮНЕСКО і щорічно відзначається у всьому світі 1 жовтня, починаючи з 1975-го року. Його метою є поширення музичного мистецтва у всіх прошарках суспільства і реалізація властивих ЮНЕСКО ідеалів миру і дружби між народами, розвитку культур, обміну досвідом і взаємного шанобливого ставлення до естетичних цінностей один одного.

– Музика є невід’ємною частиною мого життя і супроводжує з раннього дитинства, – розповідає Наталя Анатоліївна (на фото). – Всі її прояви: народне, академічне, естрадне мистецтво захоплюють, цікавлять і постійно викликають бажання слухати або виконувати. Головне, щоб вона була красива, змістовна і несла щось таке, від чого душа стає крилатою і світлою.

Які ваші улюблені твори?

– Я академічна співачка, тому виконую в концертах такі класичні вокальні твори, як арії з опер, романси, обробки народних пісень. Серед моїх улюблених творів «Хабанера» і «Сегіділья» Ж. Бізе з опери «Кармен», Каватина Розіни Дж. Россіні з опери «Севільський цирульник», Арія Даліли К. Сен-Санса з опери «Самсон і Даліла», Арії Альта Баха з ораторій «Страсті за Матфеєм» і «Страсті за Іоанном». Дуже подобаються мені твори класичних і сучасних українських композиторів О. Білаша, Л. Дичко, М. Лисенка, П. Майбороди, Б. Фільц та інші. А ось серед українських народних пісень обожнюю «Нащо мені чорні брови», «Стоїть гора високая» на слова Леоніда Глібова, «Гандзя».

– Наталю Анатоліївно, розкажіть, де виступали з концертами, хто з студентів став лауреатом конкурсів? 

– Мої концертні виступи проходили в різних містах України та в Польщі. Часто виступаю в залах Криворізького державного педагогічного університету. Великим щастям для себе вважаю спілкування і творчу співпрацю з прекрасними музикантами, піаністами: кандидатом мистецтвознавства, доцентом, партнером по сцені Ольгою Чеботаренко і концертмейстером класу Оленою Підбуртною.

Академічному вокалу навчаю як своїх студентів вже майже тридцять років, так і студентів Криворізького обласного музичного коледжу. Більше 40 моїх учнів стали лауреатами міжнародних та всеукраїнських конкурсів, закінчили або навчаються співу у вищих музичних закладах. Серед них оперні співаки – Олег Журавель, Поліна Малая, естрадна співачка Анна Добриднєва, яка брала участь у проекті “Пара нормальних”. А ще – солісти театрів Наталя Скрипниченко, Валерія Курило, гарні вчителі вокалу у криворізьких школах і в студіях – Тетяна Глушко, Ірина Горова, Юлія Крикун та інші. А ось Олена Вітер викладає в київських музичних школах.

Керую креативною студією академічного вокалу, учасники якої завоювали визнання на багатьох конкурсах і фестивалях. Їхні виступи і сольні, і в різноманітних ансамблевих складах прикрашають багато концертів на кращих сценах міста. Тільки 2016-го року 11 учасників студії стали переможцями міжнародних та всеукраїнських конкурсів (Ольга Загорська, Максим Прокопчук, Віталій Пучков, Ніна Сушко та ін.). Одне з яскравих юних дарувань – Ірина Климовська, учениця дитячої музичної школи № 4, яка вже в 10 років є дуже артистичною творчою виконавицею. Учасників студії об’єднує прагнення до вдосконалення своїх співочих здібностей і велика любов до вокального мистецтва.

Знаємо, що й ваша донька Олена талановитий музикант, лауреат міжнародних конкурсів. Як ви навчаєте співу студентів?

– Дякую. Наразі Олена – студентка Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського. Вона успішно виступає з концертами.

Навчання співу неможливе без індивідуального підходу до кожного голосу та особистості учня. Постійно продумуєш вокальні вправи, відповідний голосу репертуар, оптимальні методи, які допоможуть розвинути співака і артистичні здібності учнів. Спів як художній феномен вимагає від педагога не лише специфічних знань репертуару і принципів постановки голосу, а й глибокого вивчення вокально-виконавської і вокально-педагогічної традиції, сучасних наукових теорій звукоутворення і психофізіологічних закономірностей співочого процесу, досягнень у галузі музикознавства. Тому моє докторське дисертаційне дослідження було присвячене саме професійній підготовці майбутніх учителів музичного мистецтва у вокально-педагогічній діяльності. І я надзвичайно вдячна за наукове консультування академіку НАПН України, Заслуженому працівнику освіти, доктору педагогічних наук, професору Світлані Олександрівні Сисоєвій. Про такий вид моєї роботи мало хто з учнів знає. Я намагаюся їх запалити своїм почуттям любові до вокального мистецтва, до Музики!

Про що ще потрібно сказати? Напевно, про те, що День музики у викладачів і студентів факультету мистецтв триває не один день, а цілий рік. Це не просто професійне свято музикантів. Цей стан їхньої душі!

– Чимало колективів, які утворені на базі факультету, є призерами Міжнародних конкурсів. Це стимулює студентів до творчого розвитку?

– Хоровий колектив «Крещендо» під керівництвом Вікторії Сергєєвої став переможцем престижного конкурсу в Румунії. Він користується серед студентів факультету мистецтв великою популярністю. Життя на факультеті мистецтв завжди сповнене різноманітності: концерти, фестивалі, конкурси наповнюють будні студентського життя. Музика оточує їх у всіх жанрах і стилях – від класичного академічного мистецтва, до джазу та естради. Майбутні вчителі музичного мистецтва повинні не просто оволодіти своєю професією, вони повинні так розширити свою культуру і кругозір, щоб максимально наповнити творчістю життя своїх учнів.

Музично-хореографічне відділення, його педагогічний колектив, велика кількість творчих складів і студій (хори, оркестри, ансамблі, солісти) готові задовольняти будь-які творчі потреби молоді. Музична професія завжди вимагала великих зусиль. Одних музичних здібностей тут недостатньо. Це багатогодинна щоденна праця і робота над собою, своїм інтелектом і душею, оволодіння голосом і музичним інструментом. Але ні з чим незрівнянна радість, коли на конкурсі здобута перемога, коли після виступу тобі дарують квіти і говорять теплі та зворушливі слова вдячності.

Інструментальне мистецтво також представлене широко на факультеті мистецтв (рояль, баян, балалайка, гітара та ін.). Прекрасні майстри, лауреати Міжнародних конкурсів Г. О. Білоненко, Е.С. Корольков, О. В. Чеботаренко та інші викладачі дарують своє мистецтво не тільки в педагогічній діяльності, але й у виконавчій. Сольні концерти цих чудових співаків є подією в музичному житті міста. Імена наших співаків та музикантів знають не лише у Кривому Розі, але і в Україні та зарубіжних країнах.

Н.А. Овчаренко з колегами та студентами

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок