Прес-центр

Наталя Токарева: «Безвихідних ситуацій не існує. Шукаймо вихід разом!»

23 Квітня 2018, 09:16

23 квітня у нашій державі своє професійне свято вже традиційно відзначають знавці таємниць людських емоцій і думок – психологи. Прес-центр Криворізького педагогічного поспілкувався з яскравою представницею майстрів психологічного мистецтва університету – доктором психологічних наук, доцентом, завідувачем кафедри загальної та вікової психології Наталею Миколаївною Токаревою.

  

– Розкажіть, будь-ласка, хто або що вплинуло на вибір саме цієї спеціальності.

– У психологію мене спрямувала надзвичайно шанована мною людина – Лариса Павлівна Калініна, яка під час мого навчання на факультеті російської філології була куратором і мудрим наставником нашої групи. Саме Лариса Павлівна розгледіла у мені науковця, запросила працювати на кафедру російської мови (на той час Л. П. Калініна її очолювала), а згодом скерувала до Інституту психології імені Г. С. Костюка. Завдяки філологічній освіті мені вдалося легко інтегруватися до психологічної спільноти, адже відчуття мови, розуміння тонкощів колізії взаємин персонажів художніх творів створило підґрунтя для осмислення психологічних реалій життя людини. Інститут психології став моєю другою домівкою; там я зустріла ще одну розумну, чуйну людину – професора, дійсного члена НАПН України Сергія Дмитровича Максименка (нині він є директором Інституту психології імені Г. С. Костюка), який провів мене стежками психологічної науки від аспірантури до захисту докторської дисертації, і зараз є другом і вчителем.

– Психологія – комплексна наука, яка вивчає різні аспекти життєдіяльності людини. Який напрям у психології найбільш цікавий для Вас, чому?

– Так, дійсно: психологія є інтегративною наукою, що системно досліджує різні виміри буття людини. Сферу моїх наукових інтересів становить психологія розвитку, персонологія, когнітивна психологія і психолінгвістика. У галузі практичної психології мене цікавить проблемне поле психолого-педагогічного супроводу особистості у закладах освіти, створення тренінгових програм комунікативного моделювання особистісних конструктів для школярів підлітково-юнацького віку. Це дозволяє мені поєднувати на засадах інтегративного синтезу різні напрями психологічних досліджень, вибудовувати архітектоніку паритетного діалогу у педагогічній діяльності і, що також дуже важливо, задовольняти власну допитливість.

– Як психологія допомагає Вам у повсякденному житті? Чи використовуєте Ви особливі психологічні прийоми у спілкуванні з колегами та рідними?

– Я переконана, що людина має розмежовувати професійну діяльність і приватне життя. Проте психологічна наука дозволяє із меншими витратами налагоджувати стосунки із різними групами людей, передбачати вірогідні моделі їх поведінки, що сприяє більш конструктивному діалогу у різних сферах життя. Психологія управління і соціальна психологія – науки, які вивчають саме суспільний аспект життя людини – допомагають ухвалювати більш виважені рішення, ніж інтуїтивна інтерпретація поведінки партнерів і колег. Однак, слід дотримуватися етичних норм поведінки, не зловживати навичками психологічних маніпуляцій у міжособистісних стосунках.

– Яка видатна особистість психолога є для Вас взірцем дослідника-науковця?

– Велику повагу і захоплення викликає шлях видатного психолога, талановитого і багатогранного дослідника фундаментальної психологічної науки Льва Семеновича Виготського. Нехтуючи власним матеріальним добробутом, він усе життя присвятив науковим дослідженням, став одним з провідних світових фахівців із психології виховання і навчання, розвитку і творчості. Мені дуже імпонує багатоаспектність наукових розвідок Виготського. Адже у спектрі напрямків психологічної науки – все різноманіття діяльності людини, всі виміри суспільного й особистого життя, які цей дослідник вивчив і пояснив з точки зору однієї з найлюдяніших наукових дисциплін.

– Ваші побажання молодим науковцям-психологам або тим, хто мріє обрати саме цю професію.

– Психологія – це і наука, і мистецтво. Наука потребує розсудливості і критичності, мистецтво – жертовності і щирості, чого неможливо досягти без великого бажання допомагати людям. Тому хочу побажати усім, хто мріє стати справжнім знавцем людської душі і бачить себе у кабінеті психолога-практика – будьте чесними і щирими, насамперед перед собою. Без цього робота з людьми неможлива. І хоча у нашому місті послуги психологічних служб ще не користуються великою популярністю, а психологію багато хто сприймає як розділ психіатрії – попит на професійних психологів у нашому суспільстві зростає. Психологи допомагають тим, хто опинився у скрутних, кризових ситуаціях, знайти вихід, зрозуміти себе та інших, пробачити. Останні роки спостерігається активізація роботи психологічних служб у системі закладів освіти. Зокрема й психологічна служба Криворізького педагогічного університету користується значною популярністю як серед викладачів, так і серед студентства, тому що ми не залишаємо поза увагою жодної проблеми й проблемки. Кожного, кому необхідна підтримка, у кімнаті психологічної допомоги вислухають, що у нашому сучасному динамічному житті іноді просто необхідно, дадуть корисну пораду. Адже безвихідних ситуацій не існує – існують лише ситуації, з яких людина ще не бачить виходу. Світовий досвід свідчить: разом із професійним психологом кожен зможе знайти свій шлях, порозумітися з оточуючими, досягти гармонії і душевного спокою.

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок