Прес-центр

Туризм, свобода, яскраві емоції: інтерв’ю з Володимиром Казаковим

24 Вересня 2018, 13:59

27 вересня всі, кого вабить романтика далеких і близьких подорожей, святкують Всесвітній день туризму. Для завідувача кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму, доц. В. Л. Казакова це особливе свято. Володимир Леонідович – знаний екскурсовод, краєзнавець, палкий прихильник індустріального туризму, який вже не перший рік активно опікується його розвитком на криворізьких теренах. Завдяки його невтомній, натхненній діяльності туристичний Кривий Ріг нині відомий серед шанувальників величної краси промислових ландшафтів й усіх, хто вміє побачити гармонію і романтику навіть у найбуденніших речах.

– У серпні читачі новин університету дізналися про одну з Ваших знакових подорожей – сходження на величний Монблан, найвищу точку Західної Європи. Розкажіть про інші Ваші закордонні мандрівки. Яка країна назавжди залишиться у Вашому серці?

– Подорож до Західних Альп залишила незабутні враження. Саме тут, біля Монблану, проходять кордони трьох країн – Франції, Італії та Швейцарії. Фантастичні гірські види, льодовики й альпійські луки, неймовірні емоції під час сходження назавжди залишаться у серцях учасників цієї подорожі. І хоча троє з них через гірську хворобу зійшли з дистанції на відмітках 4000-4400 метрів (після старту з висоти 3187 метрів), це – успіх.

– 20-22 квітня у Барселоні проходила міжнародна туристична виставка «B-Tourism». Які перспективи маємо на міжнародному рівні, серед європейських шанувальників промислового туризму?

– Наразі планується співробітництво з Вільнюським державним університетом. Студенти-географи з Литви завітають до Кривого Рогу саме для того, щоб отримати практичний досвід у царині промислового туризму. Щодо барселонської виставки – вона залишила позитивні враження. Саме там ми переконалися, що в Європі є інтерес до промислового туризму, йому приділяється увага: адже на міжнародній туристичній виставці цій галузі була присвячена ціла «вулиця». Існує й організація «Європейський маршрут індустріальної спадщини» (ERIH), що об’єднує експертів, підприємців, музейників, науковців, які опікуються індустріальними надбаннями та створюють туристичні маршрути, щоб познайомити всіх бажаючих з найважливішими й найпривабливішими промисловими об’єктами Європи.

– Від далеких країн повернімося на рідні терена. Розкажіть про Вашу краєзнавчу діяльність на Криворіжжі. Коли ви вперше захопилися дослідженням місцевої географії?

– Переконаний: справжній краєзнавець – це захоплений і допитливий шукач пригод у своєму місті, якому цікаво все, що стосується малої Батьківщини і для якого не існує незначних деталей. Я змалечку захоплююся дослідженнями рідного краю – криворізьких ландшафтів, що неповторно поєднують красу природи й велич індустрії. Пам’ятаю, яке велике враження справила на мене в дитинстві наша дев’ята домна. Коли постало питання про вступ до закладу вищої освіти, мій вибір був однозначним і усвідомленим: тільки географічний фах. Адже географія – це не тільки далекі подорожі екзотичними країнами, а й не менш захоплюючі мандрівки рідними теренами.

– Спеціальність «Туризм» дуже популярна серед абітурієнтів. Що порадите тим, хто ще тільки планує розпочати туристичну діяльність – зокрема, нашим першокурсникам?

– Пам’ятайте: туризм – це свобода, а географія – не кабінетна наука. Географічний факультет Криворізького педагогічного завжди відрізнявся своєю волелюбністю. У подорожах ми розкриваємо грані особистості, розширюємо межі людини. Ви отримаєте можливість краще відчути власну особистість – і особистості інших людей. Тут панує аура справжності. Тож не бійтеся дізнаватися більше і ламати стереотипи!

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30