викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)

ВНУТРІШНІЙ СПРОТИВ ОСОБИСТОСТІ ШКІДЛИВИМ ЗВИЧКАМ ЯК ОСНОВА СТРУКТУРИ ЗДОРОВ᾽Я

28 Січня 2019, 13:56

Здоровий спосіб життя – це вміння чинити внутрішній опір шкідливим звичкам, налаштовуючи свої думки як систему збереження свого здоров’я, яка б складалась з:

  • спротиву розслабленню завдяки тютюну;
  • спротиву алкогольному збудженню та сп’янінню;
  • спротивам потягу до ейфорійних станів, що викликаються вживанням наркотичних засобів.

 

  1. Внутрішній спротив людини розслабленню завдяки тютюну.

Причиною популярності вживання диму з тютюну стало в основному неправильне уявлення про його лікувальні властивості. За давніми переказами з індійського племені гуронів, у період великого голоду на планеті земля благородний дух зійшов у вигляді жінки і, проходячи земними стежками праворуч сіяв картоплю, а ліворуч кукурудзу і, коли присів відпочивати, то на тому місті виріс тютюн. Саме так народилось уявлення про те, що вживання диму тютюну допомагає бажанню розслабитись і більш вдало відпочивати від напруженої праці, але ця звичка виявляється насправді доволі хибною та має протилежну дію, яка звужує кровоносні судини і заважає доступу кисню до мозку гальмуючи роботу організму людини. Незважаючи на всі суттєві наукові докази негативного впливу тютюну, людство вже понад п’ятсот років користується поганою звичкою споживати тютюновий дим. Сьогодні багато людей є прихильниками кальяну, який популяризується.

Таким чином, постійне вживання тютюну з часом і викликає нікотинову залежність організму до нікотину. Люди, які знаходяться поруч з людьми, які палять також є пасивними курцями та завдають своєму здоров’ю не меншу шкоду, ніж завзяті курці. Потрібно пам’ятати, що від хвороб, які утворюються та розвиваються через вживання нікотину, кожного року помирають люди, в яких смерть спричинена саме частим вживанням нікотинових виробів.

Спостерігаючи за курцями, можливо бачити як: люди, які споживають тютюн часто кашляють і причиною їх кашляння є краплини дьогтю, які осідають у легенях; хімічний склад негативних речовин диму подразнює шляхи дихання, викликаючи захисну реакцію виділення слизу, який людина відкашлює при курінні; обличчя курця змінюється, стає блідим та сірим, також виникають і стають помітними часті, глибокі зморшки, тоді як у людей, які не вживають тютюн обличчя еластичне та світле; серце курця також реагує на куріння появою негативних серцево-судинних захворювань, зокрема розвитком інфарктів, які зустрічаються в курців у декілька раз частіше, ніж у тих, хто не палить; життя курців зменшується як мінімум на 10 років; також виникає багато проблем, пов’язаних з хворобами шлунку та дванадцятипалої кишки.

П’ять  причин збільшення внутрішнього спротиву організму людини, щоб не вживати нікотин із сигаретним димом:

  • повинні жити як найдовше;
  • не повинні хворіти;
  • заощадите кошти;
  • збережете здоров’я своїх близьких і рідних вам людей;
  • покращите свій зовнішній вигляд та якість свого життя.

 

  1. Внутрішній опір людини алкогольному збудженню та сп’янінню.

Причинами вживання алкоголю є хибні уявлення про його властивості «Вип’ємо, зігріємося». Говорять, що алкоголь є не тільки гарним зігріваючим засобом, а й має лікувальні властивості при застудах, а також захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Але, на думку лікарів, вживання під час простуди алкогольних напоїв ускладнить захворювання, адже алкоголь застосовується тільки для приготування ліків, але сам не лікує. На захист алкогольних напоїв потрібно сказати, що при їх вживанні справді підвищується настрій, покращується самопочуття та травлення, тому він є невід’ємною складовою на урочистих заходах.

Вплив алкоголю починається із швидкого проникнення його в кров після того, як його випили. Спочатку страждають клітини головного мозку обох великих півкуль. У зв’язку з цим уповільнюються всі рухи, уповільнюються процеси збудження та гальмування, вони стають неврівноваженими. Також відбувається розлад емоційної системи, з’являється необґрунтована радість, безпричинний сміх. Людина губиться, втрачаючи сором та моральність своїх вчинків. Предмети починають множитись, тобто двоїтись, а то і троїтись, хода стає хиткою, та людина втрачає рівновагу, кожна наступна доза спиртного підвищує параліч нервової системи, аж до повного відключення, а в деяких випадках перебільшення може привести до смерті. Тому можна констатувати той факт, що порушення нервової системи повністю залежить від прийнятої дози спиртного.

Збільшення спротиву розвитку алкоголізму найперше все ґрунтується на тому, що, починаючи з початкової стадії простого сп’яніння, алкоголізм може розвиватись у важку невиліковну хворобу, а не просто звичку, як часто про це думають люди:

  • Спочатку легке сп’яніння відрізняється від тверезого стану погіршенням пам’яті та потягом до будь-якого приводу випити та знову пережити стан сп’яніння. На початковій стадії людині потрібно докладати легкі зусилля, щоб отримати спротив організму, аби перестати вживати алкоголь. На цьому етапі людина психологічно замовчує те, що вона отримує досить приємне задоволення від стану сп’яніння та радіє кожній можливості вжити алкогольні напої.
  • На другій стадії алкоголізму вплив сп’яніння посилюється та відповідно людина посилює свої спроби опиратись потягам до вживання алкогольних напоїв, але кожного разу виправдовує свою слабку волю різними приводами, які ведуть до того, що людина з часом втрачає все більший контроль над собою і своїм бажанням випити розвиваючи непідробний інтерес до всього, що пов’язане з алкоголем.
  • Третьою й останньою фазою алкоголізму є постійне похмілля, коли людина всю свою енергію в житті витрачає тільки на те, щоб знайти чергову порцію, вживаючи все що містить у собі алкоголь: різні сурогати, технічну рідину, одеколони. На останній стадії алкоголізму в людини розвиваються психози, відбувається повна деградація особистості, з’являються неусвідомлені страхи та фантазії.

 

  1. Внутрішній опір людини вживання наркотичних засобів:

– Причини споживання наркотиків є отримання ейфорійного стану організму людини. Цей стан із часом проходить, організм адаптується до умов і тому з кожним разом виникає потреба підвищити дозу для повного задоволення. Припинення прийняття наркотичних препаратів супроводжується відчуттям повного дискомфорту, так званої ломки, виникає як фізіологічна так і психологічна залежність, потреба людського організму існувати під наркотиком. У зв’язку з цим виділяють три причини, що призводять до прийняття наркотиків: перша – це соціальна причина, яка пов’язана з неправильним розвитком суспільства, друга причина – психологічна, яка пов’язана зі змістом життя особистості, особливостями її самореалізації та утвореними в зв’язку з цим цінностями, а також соціально-психологічна, яка обумовлена соціальними пріоритетами суспільства.

– Вплив наркотичних засобів як будь-яких хімічних сполук на людину відображається на фізичному та психічному стані організму. Це викликає розлад організму людини у вигляді ейфорійних імпульсів та галюцинацій, а також значні зміни в міжособистісних стосунках та відношеннях із суспільством. Також значною мірою під впливом наркотичних речовин змінюється поведінка особистості. Тому виробництво та вживання багатьох наркотичних речовин заборонено в цивілізованих країнах світу.

Розслаблення волі особистості вживання наркотичних речовин проходить три стадії:

  • перша стадія послаблення внутрішнього опору особистості посилюється звичка приймати наркотики та відбувається психологічний потяг вживати наркотики.
  • друга стадія послаблення внутрішнього опору особистості відбувається коли внутрішній опір організму зломлено і психологічно людина погоджується зі своєю залежністю.
  • третя стадія виснаження наступає тоді, коли руйнуються структури нервової, кровоносної та інших систем організму. Людина не здатна мислити адекватно дійсності.

 

  1. Тренінгові поради посилення внутрішнього опору особистості вживання заспокійливих засобів:

Фізіологічні відчуття:

  • Відчуйте тиск своїх долонь, притиснувши їх одна до одної, з’єднайте по черзі кінчики своїх пальців.
  • Викличте тепло у долонях, потираючи їх одна об одну.
  • Відчуйте втому в кулаках, стискаючи їх не менше 10 разів.
  • Розслабте зап’ястки рук, рухаючи ними опустивши донизу.

Концентрація уваги:

  • Відчуйте вагу своїх долонь, а потім відчуйте легкість.
  • Відчуйте на долонях, спочатку тепло, а потім холод.
  • Концентруйте по черзі увагу на правій долоні та лівій долоні, відчуваючи їх вологість.
  • Концентруйте по черзі увагу на лівій долоні та правій долоні відчуваючи їх сухість.

Чуттєві фантазії:

  • Уявіть, що ваше фізичне тіло рухається незалежно від вашої волі.
  • Уявіть, що зменшились до відповідних розмірів та подорожуєте закутками свого тіла.
  • Уявіть, що стали одним із органів свого тіла, та відчуйте його стан.

 

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок