Прес-центр

На передньому краї сучасних технологій: інтерв’ю з В. М. Соловйовим

14 Лютого 2019, 08:59

Напередодні Всесвітнього Дня комп’ютерника, який відзначається 14 лютого, прес-центр КДПУ поспілкувався з зав. кафедри інформатики та прикладної математики В. М. Соловйовим.

– Володимир Миколайович, ХХІ століття – це ера інформаційних і комп’ютерних технологій. Ви очолюєте кафедру нашого університету, яка йде в авангарді новітніх розробок та активно впроваджує їх у життя. Розкажіть, будь ласка, хто прищепив Вам любов до професії і як Ви обирали свою майбутню спеціальність?

– У 1975 році, коли я завершив навчання у Криворізькому педагогічному, інформатика в нашому університеті ще не викладалась. Та на кафедрі фізики вже працювала потужна команда на чолі з першим криворізьким доктором фізико-математичних наук, професором А. Ю. Ківом – науковим керівником семінару «Комп’ютерне моделювання дефектів у кристалах», відомого далеко за межами міста й області. До цієї когорти належить й Р. М. Балабай – доктор фізико-математичних наук, професор кафедри фізики та методики її навчання. Але любов до свого фаху я вперше відчув ще в шкільні роки, коли захопився питаннями фізики твердого тіла. Саме цій тематиці присвячено обидва мої дисертаційні дослідження.

– Роки навчання: що запамяталося найбільше? Чи захоплювалися Ви науковими дослідженнями у студентські роки?

– Це були незабутні роки. На кафедрі фізики, де я починав свій професійний шлях на посаді лаборанта, вирувало активне наукове життя. Масштабні семінари й сміливі експерименти, новітні розробки в царині комп’ютерного моделювання – кафедра, без перебільшення, посідала провідні позиції в країні.

– Розкажіть про свої сьогоднішні наукові інтереси. Які з новітніх тенденцій сучасної науки й техніки цікавлять найбільше?

– Мої інтереси дуже різнобічні: неможливо постійно займатися однією тематикою. В останні роки серед них з’явилися й проблеми моделювання фінансово-економічних процесів – як на фондовому ринку, так і на ринку криптовалют. Практичне значення прогнозування на основі аналізу актуальних показників за допомогою моделей неможливо переоцінити – науково обґрунтоване передбачення подальшого розвитку за певних умов необхідне для ефективної роботи будь-якої галузі суспільного виробництва.

– Перспективи розвитку Вашої кафедри й плани на майбутнє.

– Нині кафедра інформатики та прикладної математики активно готується до участі у VIII Міжнародній науково-практичній конференції «Моніторинг, моделювання та менеджмент емерджентної економіки», яка традиційно проводиться у м. Одеса. Доктор педагогічних наук, професор кафедри інформатики та прикладної математики С. О. Семеріков продовжує плідно працювати над питаннями хмарних технологій, долучається до роботи в перспективній царині доповненої реальності. Серед інших напрямків досліджень кафедри – штучний інтелект і машинне глибоке навчання. Ці дослідження активно використовуються у сучасних старт-апах і є надзвичайно затребуваними – як і питання робототехніки, з якими працює керівник «Школи робототехніки» на базі КДПУ к. п. н., доцент кафедри інформатики та прикладної математики Н. А. Хараджян. Крім цього, у минулому році другокурсники й магістри спеціальності «Інформатика» взяли участь у першому міжнародному семінарі «Augmented Reality in Education» і долучилися до роботи першого студентського семінару «Computer Science & Software Engineering», матеріали яких було опубліковано у виданнях, що індексуються міжнародною наукометричною базою даних Scopus.

– Дякуємо, Володимире Миколайовичу, за спілкування. Бажаємо Вам і всій кафедрі нових цікавих ідей і наукових здобутків!

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30