Прес-центр

На крилах наукового натхнення: інтерв’ю з В. І. Стригуновим

1 Квітня 2019, 08:55

Весна – це перші промені теплого сонця, зелене листя й, звісно, спів пташок. Тому саме 1 квітня відзначається Міжнародний День птахів. Напередодні цього свята прес-центр поспілкувався зі знаним орнітологом міжнародного рівня, дослідником птахів нашого регіону, завідувачем кафедри зоології та методики навчання біології Володимиром Івановичем Стригуновим.

– Прес-центр вітає Вас зі святом орнітології і бажаємо обов’язково спіймати свого «Птаха щастя»! Розкажіть про Ваші дитячі та юнацькі роки. Як Ви обирали майбутню професію, хто вплинув на рішення стати біологом?

– Я мріяв про фах біолога-натураліста скільки себе пам’ятаю – навіть писав листа до часопису «Юний натураліст», з нетерпінням чекаючи на відповідь майбутніх колег. І хоча зі шкільними вчителями улюблених предметів мені не дуже щастило, я впевнено йшов до своєї мети, багато працюючи самостійно, вивчаючи те, що цікавило – біологію та географію, прочитав чимало відповідної літератури.

– Роки навчання в університеті. Перші наукові дослідження.

– Для вступу на омріяну спеціальність я обрав Мелітопольський державний педагогічний інститут. Там і сформувалося моє покликання: під час ботанічних, зоологічних і географічних польових практик я захоплено працював на біостанціях, а після закінчення І курсу на все літо вирушив до Кримського державного заповідно-мисливського господарства, вивчаючи комах і гризунів, написав свою першу наукову роботу. Після ІІ курсу я вперше потрапив до Чорноморського заповідника, де активно долучився до орнітологічних досліджень під керівництвом Т. Б. Ардаматської. Під час навчання в інституті брав участь в олімпіадах, неодноразово посідав призові місця; після отримання диплому продовжив навчання в аспірантурі. Переконаний: працюючи над дисертацією, важливо усвідомлювати, що все залежить від власного бажання науковця, його щирої зацікавленості у своїй темі, захопленості питаннями, що потребують вивчення.

– Чому саме орнітологія? Яких птахів Ви досліджуєте? Які можете розповісти цікавинки про українське птаство?

– Мою дисертацію присвячено дослідженням життя денних хижих птахів лісостепу басейну Дніпра. Майже половину видів птахів, занесених ще до першого видання Червоної книги України, складають денні хижі птахи. Вони потребують особливої охорони й вивчення. Цікавим є, наприклад, розподіл видів птахів на межі степу й лісу, де утворюється особлива лісостепова зона: тут мешкають як лісові, так і степові види. На поширення птаства значно впливають різні форми людської діяльності – меліорація, штучні лісонасадження, агротехнічні роботи, урбанізація. Маловідомо, але факт: у місті маємо більше різноманіття видів птахів, ніж у навколишніх природних екосистемах. Це відбувається завдяки діяльності людини зі створення штучних елементів ландшафту: парків, водойм, кар’єрів, відвалів, житлових масивів тощо, до яких потрапляють і де мешкають так звані «приведені види».

– Плани розвитку кафедри.

– У планах членів кафедри – продовження вивчення різноманіття птахів Криворіжжя й України, розробка заходів з їх охорони, зміцнення наукових зв’язків, обмін ідеями й досвідом, практичне втілення кращих світових напрацювань. У листопаді 2019 року планується проведення Міжнародної наукової конференції «Хижі птахи України і прилеглих територій». Ми прагнемо до розширення міжнародної співпраці, до участі у спільних проектах з іноземними колегами. Сучасні засоби наукових комунікацій дозволяють знайомитися з результатами розвідок колег з будь-яких куточків світу, і сьогодні наші науковці отримали великі можливості для плідної роботи – для збільшення публікаційної активності й участі у міжнародних конференціях, для здійснення й популяризації досліджень наукових шкіл.

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30