Прес-центр

Університет, якого потребує майбутнє: новорічне інтерв’ю з ректором КДПУ, проф. Я. В. Шрамком

30 Грудня 2019, 08:53

Напередодні Нового року ми підбиваємо підсумки й плануємо майбутнє. Прес-центр поспілкувався з ректором, професором Я. В. Шрамком про основні здобутки університету в 2019 році й про плани на наступний – ювілейний для КДПУ – рік.

Ярославе Владиславовичу, розкажіть, будь ласка, які з подій університетського життя стали знаковими для року, що минає?

– Наприкінці 2019 року відбулася знакова подія для нашого університету: у Криворізькому педагогічному пройшла офіційна зустріч освітян міста з представниками Міністерства освіти і науки України на чолі з міністеркою Ганною Новосад та за участі голови комітету Верховної Ради з питань освіти. Вперше в історії нашого закладу до нас завітали такі поважні гості. Присутні ознайомилися з планами подальшого реформування вищої освіти, обговорили важливі питання розвитку галузі. До речі, 24 грудня в Києві було презентовано програму стратегії розвитку вищої освіти, розроблену Міністерством. На презентацію були запрошені керівники закладів вищої освіти України і я також долучився до цієї події.

У 2020 році ми святкуємо 90-річний ювілей. Які плануються заходи з нагоди відзначення цієї знаменної дати?

– Дев’яносторіччя – передостанній щабель перед столітнім ювілеєм закладу вищої освіти, важливий етап історії університету, який засвідчує успішне становлення Криворізького педагогічного як поважної академічної установи з усталеними традиціями науково-освітньої діяльності. На початку поточного навчального року було розроблено програму підготовки низки ювілейних заходів, серед яких заплановано організацію й проведення на базі університету науково-практичних конференцій, публікацію наукових видань, інші загальноуніверситетські та факультетські події. Нещодавно було оголошено конкурс на створення ювілейного логотипу КДПУ; в травні 2020 року в університеті відбудеться міжнародна науково-практична конференція з історії, теорії та методики навчання, за результатами якої буде видано англомовний збірник наукових праць. На початку жовтня серія ювілейних заходів завершиться головною святковою подією року – викладачі, студенти й співробітники університету візьмуть участь в урочистих загальних зборах громади Криворізького педагогічного з нагоди відзначення дев’яностої річниці нашого закладу вищої освіти.

Які досягнення університетської громади потребують подальшого розвитку, які напрямки діяльності ЗВО мають потенціал стати найбільш перспективними у прийдешньому році?

– Головним досягненням університету є продовження плідної роботи за прогресивним вектором розвитку. Ми успішно працюємо на майбутнє, зберігаючи й примножуючи наші надбання; впевнено відповідаючи на виклики сучасності, рухаємося до нових досягнень. Триває вдосконалення освітнього процесу, створюються нові навчальні програми й спеціальності, студентський контингент залишається стабільно великим. Вже третій рік поспіль зростає державне замовлення за умовами широкого конкурсу. Університет покращує позиції в міжнародних і всеукраїнських рейтингах, зокрема, в цьому році ми увійшли до ТОР-10 педагогічних закладів вищої освіти нашої країни. Наукові школи Криворізького педагогічного користуються великим авторитетом і мають значні здобутки в царині суспільних, філологічних, точних наук. Постійно зростає публікаційна активність наших науково-педагогічних працівників, розширюються та поглиблюються міжнародні наукові зв’язки. Триває розвиток соціально-громадського життя університету: Криворізький педагогічний проводить активну інформаційну політику, постійно збільшуючи присутність закладу в інформаційному полі міста й на сторінках соціальних мереж. Студентська громада охоче долучається до організації університетських фестивалів і конкурсів, бере участь у спортивних змаганнях, ініціює численні заходи громадського життя, культурні й мистецькі події, цікаві для молоді. Юнаки та дівчата впевнені: у Криворізькому педагогічному вони отримають не тільки якісну освіту, а й незабутні враження від насиченого студентського життя. Велику увагу у прийдешньому році буде приділено й розвитку матеріальної бази, інфраструктури КДПУ: зокрема, заплановано вдосконалення спортивних локацій університету та обладнання трьох нових лабораторій – фізичної, хімічної та біологічної.

В академічній діяльності важко уникнути певних організаційних й методологічних недоліків. Які ланки роботи КДПУ потребують удосконалення й модернізації?

– Постійна робота з модернізації необхідна за всіма напрямками діяльності університету. Провідна діяльність закладу вищої освіти потребує певного балансу з активною соціально-громадською ланкою. Для освітнього напрямку актуальним є й розвиток нових можливостей електронного навчання, збільшення частки дисциплін, представлених в університетській системі електронних навчальних курсів, удосконалення блоку самостійної роботи на платформі Moodle. Серед планів роботи з цього напрямку – впровадження системи вивчення дисциплін за власним вибором із можливістю електронної реєстрації студентів та формування академічних груп, а також створення системи електронних опитувань здобувачів вищої освіти щодо якості викладання та організації освітнього процесу з кожної дисципліни. У сфері наукової діяльності маємо розширювати зв’язки з іноземними колегами й збільшувати публікаційну активність за рахунок активізації досліджень, спрямованих на отримання нових наукових результатів. Планується й суттєва модернізація роботи університетської бібліотеки, її інтеграція до єдиної інформаційної системи університету: сучасні бібліотечні сервіси передбачають поступову відмову від паперових носіїв і трансформацію бібліотечного простору відповідно до нових інформаційних потреб закладу вищої освіти.

– Новий Рік – пора нових планів і сподівань. Чого чекає ректор Криворізького педагогічного від першого року нової декади ХХІ століття?

– Криворізький педагогічний має високу репутацію та значний авторитет у місті, регіоні, країні. Ми пропонуємо навчання в сучасному закладі вищої освіти, якого потребує суспільство, працюємо над розвитком нашого інтелектуального й людського капіталу, постійно вдосконалюємо якість професійної підготовки випускників університету. Отже, маємо всі підстави дивитися в майбутнє з оптимізмом. Бажаю всім, хто працює над спільним майбутнім громади КДПУ, нових успіхів у науковій, освітній, творчій діяльності та великого особистого щастя!

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок