Прес-центр

На шляху до університету майбутнього: інтерв’ю з ректором КДПУ, професором Я. В. Шрамком (до 90-річчя Криворізького педагогічного)

4 Жовтня 2020, 08:36

У дні ювілейних урочистостей панує особлива атмосфера нових мрій про майбутнє та роздумів про досвід минулого. Саме ці теми стали лейтмотивом заключного інтерв’ю тематичного циклу, присвяченого 90-й річниці нашого університету – розмови з ректором Криворізького педагогічного, професором Ярославом Владиславовичем Шрамком.

– На своє 90-річчя КДПУ має велику історію вагомих досягнень. Чим для Вас, як ректора та багаторічного працівника Криворізького педагогічного, є наш університет?

– Зазвичай alma mater називають той заклад вищої освіти, в якому навчався. Але для себе я розповсюджую це шанобливе визначення і на наш університет: хоча й не був його студентом, усі роки свого професійного життя я присвятив Криворізькому педагогічному. Саме тут отримав і цільове направлення до аспірантури, завдяки якому наприкінці 80-х років минулого сторіччя розпочався мій шлях у науці. Мій науково-педагогічний стаж в університеті не переривався; у певному сенсі КДПУ став для мене другою домівкою, де завжди вирує насичене академічне життя в колі однодумців.

2020 рік став роком великих випробувань і непересічних викликів. Але КДПУ продовжує свій впевнений поступ, не зупиняючись перед жодними труднощами. Які з цих викликів стали найбільш знаковими цього буремного року?

– Цей рік випробував на міцність не тільки наш університет: ніхто не чекав на пандемію, а коли вона почалась, важко було уявити її масштаби й наслідки для всього людства. В умовах несподіваної, донині небаченої ситуації запровадження глобальних карантинних обмежень, ми мали забезпечити належний рівень освітнього процесу, якнайшвидше організувавши дистанційне навчання. Найбільшим викликом стала необхідність використання виключно інформаційно-комунікаційних технологій для продовження занять в університеті. Вважаю, що ми гідно впоралися: не тільки не скасували освітній процес, а й отримали цінний досвід організації заліково-екзаменаційної сесії засобами платформи MOODLE, яка виявилася вельми надійним інструментом для забезпечення об’єктивного й прозорого оцінювання навчальних досягнень здобувачів вищої освіти.

– Сьогодні, звісно, важко щось планувати заздалегідь. І все ж таки, які є перспективні плани розвитку Криворізького педагогічного на прийдешні десятиріччя, яким Ви бачите університет майбутнього?

– Я бачу майбутнє університету в двох аспектах: у вимірах людського капіталу й матеріальної бази ЗВО. У Криворізькому педагогічному ми намагаємося забезпечити всебічну підтримку кращих викладачів, які прагнуть до постійного саморозвитку й активно долучають результати своїх досліджень до простору глобальних наукових комунікацій, підтримують зв’язки із зарубіжними колегами, приєднуються до професійного спілкування науковців з усього світу, беручи участь у міжнародних конференціях, семінарах, спільних науково-дослідницьких проєктах. Надзвичайно важливою є й взаємодія наших здобувачів вищої освіти із закордонним студентством, обмін досвідом і спілкування з однолітками, які навчаються в інших країнах. Переконаний, що гідне майбутнє університету пов’язане з його повноцінним включенням у європейський і світовий освітній простір. Людський капітал потребує гідного матеріального забезпечення, й у Криворізькому педагогічному цьому також приділяють значну увагу. Для того, щоб умови освітнього процесу відповідали вимогам сучасності, намагаємося регулярно вдосконалювати аудиторний фонд, оновлюємо парк комп’ютерної техніки та розвиваємо інформатизацію університету. Цього року університет отримав обладнання для трьох сучасних лабораторій – фізичної, хімічної та екологічної; триває облаштування спеціалізованої аудиторії кафедри фізичної культури та методики її викладання, родзинкою якої стане спортивний скеледром; у планах – створення невеликого університетського стадіону на базі спортивного майданчика КДПУ. Відповідне забезпечення освітнього процесу для належної організації навчання на інших напрямках професійної підготовки є важливим пріоритетом майбутнього вдосконалення матеріальної бази та інфраструктури університету.

У ці ювілейні дні лунає чимало побажань. Що побажає громаді очільник Криворізького педагогічного?

– Бажаю всім, хто відчуває себе частиною великої сім’ї нашого університету, міцного здоров’я та родинної злагоди, здійснення мрій та планів, добробуту, оптимізму й непохитної впевненості у власних силах. Кожен із нас робить вагомий внесок до спільної справи; професійна самореалізація кожного є частиною місії Криворізького державного педагогічного університету. Нехай наша діяльність в улюбленій царині, постійне самовдосконалення та творча праця зроблять нашу роботу плідною та радісною, а навчання в Криворізькому педагогічному – якісним і привабливим для нових поколінь!

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31