Прес-центр

Шлях до нових вершин: інтерв’ю з деканом факультету географії, туризму та історії С. В. Ярковим

11 Грудня 2020, 08:17

11 грудня відзначають Міжнародний день гір, встановлений за рішенням 57-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у січні 2003 року. З нагоди цієї визначної для географів і туристів дати прес-центр поспілкувався з деканом факультету географії, туризму та історії, кандидатом географічних наук, доцентом Сергієм Валерійовичем Ярковим.

–  Що для Вас значить географічна наука, якій Ви присвятили все життя? Це – поклик серця й розуму, можливість мандрувати й відкривати нові світи, чи щось більше?

– Сподіваюся, що в мене попереду ще друга половина життя, і я зможу багато чого встигнути. У географію я потрапив з біології, і ніколи не шкодував, що саме так склалося моє життя, адже немає нічого випадкового. З юних років я захоплювався подорожами, хотів розширювати свій кругозір. Переконаний, що ці враження залишаються з нами на все життя!

– Хто або що підштовхнуло Вас до вибору майбутньої професії, хто вплинув на вибір спеціальності й закладу для навчання? Пригадайте Ваші студентські роки й найулюбленіших викладачів.

У мене було два захоплення – історія та географія. Через низку суб’єктивних причин я не зміг вступити на історичний факультет, а у Кривому Розі вже відкрили природничо-географічний, де була спеціальність «Географія» (спеціалізація «Геобіологія»). І у 1986 році я вступив до ЗВО, отримавши шанс учитися у природжених географів – людей, які захоплювалися цією наукою й жили нею. У студентські роки найбільше враження на мене справили перший декан факультету В. В. Булгаков і викладач Л. М. Булава, з яким ми ходили в походи, викладач-біолог В. І. Шанда – талановиті керівники, які були на нашому факультеті. Недарма географія здавна вважається романтичною наукою: наше студентське життя було насичене різними походами, активістською діяльністю, і при цьому ми встигали добре вчитися.

Наше інтерв’ю приурочено до святкування Міжнародного дня гір. Які вершини в своєму житті Ви вже підкорили і які плануєте підкорити?

Багато чого ми плануємо зробити у своєму житті, та чи встигаємо? Якщо говорити про горні вершини, то найвищою горою, на якій я побував, стала Білуха (Алтай). А найбільш дивовижними вершинами є Західні та Східні Гати в Індії, які підкорили мене своєю красою. Я хотів би побувати на африканській Кіліманджаро, адже там можна спостерігати за багатьма висотними поясами. У горах можна отримати багато яскравих вражень: поки йдеш з низу до самого верху, пейзажі постійно змінюються, оскільки діє феномен висотної поясності (зміна клімату з висотою).

– Розкажіть, наскільки досвід мандрівника допомагає Вам у повсякденному житті та в роботі викладача. Чи пам’ятаєте Ви свій перший похід у гори? Які корисні поради Ви можете дати тим, хто збирається у свій перший гірський похід?

Іноді досвід мандрівника в повсякденному житті мені заважає, тому що для мене краще піти в похід, шукати нових вражень від природних пейзажів, ніж перебувати в повсякденні. Іноді важко працювати, знаходячись при цьому кожного дня в кабінеті, коли ти закоханий в подорожі. Але це життя, не все в ньому так, як нам хочеться. Добре пам’ятаю свій перший похід. Ми були в Карпатах, йшли на гору Розлуч. Тоді я навчався на ІІ курсі; ми проходили практику з геоморфології. Найголовніше в поході – це чудова компанія та гарне знаряддя: зручний одяг і комфортна палатка.  

– У цьому році громада Криворізького педагогічного відсвяткувала наш 90-річний ювілей. Ваші побажання студентам, викладачам, працівникам.

Колегам бажаю багато сил та енергії, а молоді – набувати цікавого та корисного досвіду, адже ніхто ніколи не знає, що на нього чекає попереду. Криворізькому педагогічному бажаю з гідністю долати труднощі сьогодення, процвітання та успіхів в усіх починаннях. А ще – гарячий привіт від гір!

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30