Прес-центр

Мова світобудови: інтерв’ю з деканом фізико-математичного факультету О. В. Віхровою

7 Березня 2021, 11:41

Кожного року 7 березня науковці й вчителі, школярі й студенти, дотичні до галузі точних наук, святкують Всесвітній день математики. Математика є важливим інструментом наукового пізнання світу: вона робить можливими дослідження з використанням точних обчислень, абстракцій та моделювання. Про роль математики в освіті та житті прес-центр поспілкувався з деканом фізико-математичного факультету, кандидатом педагогічних наук, доцентом Оленою Вікторівною Віхровою.

– Розкажіть, як Ви зацікавилися такою складною наукою? Що надихнуло ґрунтовно вивчати математичну премудрість і зробити її справою свого життя?

– Математичні здібності я мала з дитинства: наприкінці навчання в першому класі мене навіть водили до третьокласників, щоб я розв’язувала складні рівняння, з якими вони не могли впоратися. Математика мені дійсно подобалася, але не можна сказати, що я мріяла пов’язати своє життя саме з викладанням цієї науки. Моєю мрією були мандри світом і я планувала обрати професію археолога або океанолога – таку, яка була б пов’язана з подорожами. Але батьки разом із учителем математики спрямували мене на інший шлях. Павло Васильович Митько переконав маму, що я маю навчатися саме на фізико-математичному факультеті Криворізького педагогічного, і не помилився: я успішно вступила на наш ФМФ.

– Чи допомагають математичні знання, уміння й навички в повсякденні? Логічне й абстрактне мислення – чи є вони важливими для формування емоційного інтелекту та інших соціальних компетентностей особистості?

– Я завжди кажу студентам, і сама переконана в цьому: математику вже навіть задля того треба вивчати, що вона розум до ладу приводить. Це відомі слова Михайла Ломоносова. І хоча можливо, що з математичними формулами людина в житті стикатися не буде, логічне мислення, вміння проаналізувати будь-яку ситуацію та вибрати з наявних варіантів найоптимальніший стануть у пригоді кожному. Саме цьому навчає математика. Вона дуже добре структурує думки людини, її розум; а це необхідно фахівцям усіх спеціальностей. Щодо емоційного інтелекту, джерелом його формування може стати естетична привабливість математики: краса формул і форм, чітких структур і алгоритмів їх взаємодії. 

– Чим відрізняються сьогоднішні студенти, які вивчають математику, від Ваших колег під час здобуття вищої освіти? Що мотивує сучасного майбутнього знавця математичних наук?

– Сьогоднішня парадигма освіти суттєво відрізняється від попередньої. Тоді автори фундаментальних підручників і викладачі намагалися дати знання на все життя. Навчальна література містила системи завдань на відпрацювання елементарних умінь і навичок – основи математичних компетентностей. В умовах сучасного світу, що змінюється, ми працюємо на засадах освіти впродовж життя, адже для успішної професійної діяльності фундаментальних знань сьогодні вже недостатньо: їх потрібно постійно доповнювати новими фаховими вміннями й навичками. На жаль, сучасні здобувачі математичної освіти часто надають перевагу готовим рішенням. Проте, як відомо, математиці неможливо навчитися, спостерігаючи, як нею займається хтось інший. Саме це має мотивувати майбутнього успішного фахівця.

– Ваші побажання всім охочим професійно займатися математикою. Що для цього потрібно в першу чергу?

– Треба любити математику, мати бажання й наснагу вивчати її. Потрібна мотивація: пам’ятаймо, що майбутнє й добробут сучасних країн залежать від технологічної складової, а розвиток технологій неможливий без математичного інструментарія. «Всесвіт – це велика книга; щасливий той, хто зможе її прочитати; а написана вона мовою математики». Так казав Галілео Галілей. Дійсно, математику можна назвати мовою, якою всесвіт пише свої закони. І якщо ми прагнемо осягнути ці закони, нам потрібно вивчати математику.

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31