Прес-центр

Шляхетне покликання: інтерв’ю із завідувачем кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи І. М. Шимко

7 Листопада 2021, 11:27

У першу неділю листопада в Україні святкують День працівника соціальної сфери. Викладачі кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Криворізького педагогічного здійснюють підготовку фахівців, які покликані забезпечити реалізацію державної політики з питань соціального захисту, а також опікуватися найбільш вразливими верствами населення, що потребують особливої турботи держави. Прес-центр поспілкувався із завідувачем кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи КДПУ, кандидатом педагогічних наук, доцентом Ією Миколаївною Шимко та розпитав її про особливості підготовки фахівців із цієї надзвичайно важливої для суспільства діяльності.

– Іє Миколаївно, вітаємо Вас із професійним святом! Зичимо щастя, здоров’я, натхнення та успіхів у Вашій шляхетній праці. Ваша діяльність передбачає роботу за покликом душі й серця. Розкажіть, будь ласка, історію Вашого професійного становлення.


– Так, дійсно, робота, яку ми виконуємо, йде від самого серця й душі. Її джерелом є любов до людей та життя. Я зростала в родині, в якій повага та любов одне до одного – це головні пріоритети. Після закінчення школи я обрала художньо-графічний факультет Криворізького педагогічного, викладачі якого сприяли моєму становленню як професіонала та прищепили любов до прекрасного, сформували мій світогляд, в якому немає місця жорстокості й насильству. Вже працюючи в університеті, я отримала можливість здобути досвід викладання соціально-педагогічних дисциплін на психолого-педагогічному факультеті, коли готували спеціалістів початкової освіти з додатковою спеціальністю «Соціальний педагог»: у загальноосвітніх закладах з’явилась нова штатна одиниця «соціальний педагог», а фахівців із базовою освітою тоді не було. Але йшли роки, попит на фахівців почав зростати; тоді й постало питання відкриття нової спеціальності «Соціальна педагогіка» (нині «Соціальна робота») у Криворізькому державному педагогічному університеті на базі нашої кафедри. Сьогодні кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи плідно працює, докладаючи багато зусиль у науковому, навчально-методичному, професійному контексті, постійно вдосконалює свою професійну кваліфікацію на міжнародних та всеукраїнських конгресах, форумах, конференціях, стажуваннях, вебінарах, тренінгах, активно долучаючи й студентів спеціальності. Ми ставимо перед собою нові цілі й завдання; успішно досягаємо та виконуємо їх задля добробуту українського суспільства.


– Якими особистими якостями та професійними компетентностями повинен володіти випускник спеціальності «Соціальна робота»? Які дисципліни, що викладають у КДПУ майбутнім соціальним працівникам, сприяють їх розвитку?


– Випускник спеціальності «Соціальна робота», перш за все, має бути емпатійним, тактовним, комунікабельним, делікатним, гуманним, володіти загальною культурою, а також відповідати професійним компетентностям: здатності прогнозувати перебіг різних соціальних процесів; володінню знаннями щодо нормативно-правової бази соціальної роботи й соціального забезпечення; здатності до виявлення, соціального інспектування й оцінки потреб вразливих категорій громадян, зокрема тих, які опинилися в складних життєвих обставинах; організації та функціонуванню системи соціального захисту й соціальних служб; оцінюванню соціальних проблем, потреб, особливостей та ресурсів клієнтів; умінню розробляти шляхи подолання соціальних проблем і знаходити ефективні методи їх розв’язання тощо.


З якими професійними викликами стикаються випускники під час роботи за фахом?


– Наш світ дуже мінливий: кожного дня ми стикаємося з новими випробуваннями, які маємо долати. Саме соціальний працівник має бути обізнаним із багатьох питань якісного надання послуг і необхідної допомоги. Задля цього він повинен кожного дня вдосконалювати свої знання й майстерність, враховувати індивідуальні особливості соціалізації кожного клієнта, вчасно знайомитися з оновленнями нормативно-правової бази, бути її компетентним знавцем і вчасно реагувати на нові виклики суспільного життя.


– Ваші побажання тим, хто мріє присвятити своє життя соціальній педагогіці та соціальній роботі.


– Робота соціального педагога або соціального працівника є дуже важливою – сучасний світ дійсно потребує фахівців, яких готує наша кафедра. Цю професію обирають особистості з великим серцем, не байдужі до чужого горя та проблем, які люблять людей та прагнуть допомагати оточуючим і робити світ кращим. Хочу побажати всім причетним міцного здоров’я й невичерпної енергії, любові, злагоди й тепла у ваші серця, насолоди від того, що робите щасливими інших, успіхів і професійного зростання!

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30