Прес-центр

КРІЗЬ ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ ДО ПЕРСПЕКТИВНОГО МАЙБУТТЯ: новорічне інтерв’ю з ректором КДПУ, проф. Я. В. Шрамком

30 Грудня 2021, 08:25

Стрімко добігає кінця 2021 рік. У ці передсвяткові дні ми підбиваємо підсумки року, що минає, та плануємо майбутнє. Команда прес-центру КДПУ завітала до ректора нашого університету Ярослава Владиславовича Шрамка й поспілкувалася з ним щодо перспективних шляхів розвитку ЗВО на найближчий період і реалізації відповідних планів.

– Ярославе Владиславовичу, яким став 2021 рік для університету й для Вас особисто? Що з наміченого вдалося втілити в життя, а що поки ще залишилося нереалізованим?

– Мені важко відокремити власне життя від життя університету, адже наш університет для мене — це найважливіша на сьогодні справа. Думаю, це справедливо і для всіх членів нашого колективу — буде процвітати університет, буде гарно і всім, хто в ньому навчається та працює. Протягом року, що минає, КДПУ зустрівся з новими викликами: нашу діяльність багато в чому визначали без перебільшення екстраординарні умови, в яких доводиться працювати за часів пандемії. Проте завдання, які стоять перед університетом — здійснювати на високому рівні освітню, наукову і культурно-просвітницьку діяльність — ніхто не скасовував і колектив мав гідно відповідати на виклики часу. Можна сказати, що ми успішно з цим впоралися: заплановане було значною мірою реалізовано, а якість освітнього процесу збережено. Організація дистанційного навчання не тільки допомогла університету плідно працювати, а й дозволила популяризувати напрямки онлайн-діяльності, які раніше розвивали переважно ентузіасти з числа наших викладачів. Система управління електронними навчальними курсами на платформі MOODLE стала інструментом дистанційного навчання загальноуніверситетського значення, необхідним і потужним ресурсом для кожного науково-педагогічного працівника й здобувача вищої освіти. Великих зусиль задля надання якісних освітніх послуг у ці часи доклали фахівці навчально-методичного відділу та інформаційно-обчислювального центру, які успішно налагодили організаційне, методичне та технічне забезпечення дистанційного навчання. Викладачі відкрили для себе нові методики та цифрові інструменти, електронні ресурси й онлайн-платформи. Не забули й про офлайн-активності: в університеті продовжують діяти програми академічної мобільності, науково-педагогічні працівники й здобувачі вищої освіти успішно співпрацюють із німецькими, чеськими, іспанськими колегами. Попри пандемію, ми досягли значних результатів і у справі вдосконалення матеріально-технічної бази. Якісно й кількісно покращилась видавнича діяльність КДПУ, зросла наша публікаційна активність; університет посів п’яте місце серед педагогічних ЗВО країни в консолідованому рейтингу й 36-й щабель – у загальному рейтингу українських університетів відповідно до показників міжнародної наукометричної бази даних Scopus. Переконаний, що це далеко не край нашого розвитку, тож прагнімо до нових висот: ми здатні їх досягти.

– Попри всі глобальні негаразди Криворізький педагогічний впевнено рухається до перспективного майбутнього. Що планується здійснити в 2022 році?

– Глобальних змін у планах немає. На сьогодні нам слід розвивати наші надбання, зміцнювати позиції університету, працювати над використанням наявних результатів. У планах не передбачено впровадження нових освітніх програм: сьогодні немає необхідності в розширенні переліку спеціальностей, навчання за якими пропонує КДПУ. Університет планує успішно проходити необхідні акредитаційні процедури; задля цього було здійснено певну реорганізаційну роботу. Сьогодні ми вже маємо гарні результати акредитації низки освітніх програм, і нашим пріоритетом залишається сталий розвиток і підтвердження наших здобутків.

– Криворізький педагогічний вже багато років займає провідне місце в громадському та культурному житті нашого міста. Які минулорічні події університетського життя стали визначними для успішного продовження освітньої, наукової, громадської, культурної діяльності КДПУ?

– Діяльність університету в громадському й культурному аспекті зазнала впливу зумовлених пандемією обмежень. Довелося суттєво модифікувати чимало наших традиційних, улюблених громадою активностей. Заходи було значною мірою перенесено в цифровий простір. Сьогодні ми маємо активний і популярний Youtube-канал, де можна влаштовувати онлайн-трансляції подій; студентський клуб і студентська рада постійно працюють над своїми завданнями й роблять великий внесок до популяризації діяльності КДПУ. Наша постійна участь у міських заходах засвідчує важливу роль університету в житті Криворіжжя, його значення не тільки як науково-освітнього центру, а і як культурного, громадського, просвітницького осередку.

– Криворізький педагогічний для громади університету – це друга родина. І вже склалися улюблені традиції, які напередодні свят стають певними підсумками минулого й надихають на плідний початок нового року. Що б Ви побажали колективу Криворізького педагогічного та самому собі, як його очільнику, у прийдешньому році?

– Нині варто насамперед побажати здоров’я – основи нашого благополучного буття, запоруки успішного розвитку особистості в професійній, науковій, творчій сфері. Бажаю, щоб цей розвиток тривав, а наші досягнення ставали все більш вагомими. Нехай у кожній родині панує щастя, і хай кожен радо стає до роботи в нашому університеті. У працях Арістотеля зустрічаємо поняття евдемонії: цей термін використовують для позначення найвищого людського блага – стану розквіту та добробуту. Шляхом до нього є прагнення людини до втілення в собі найкращих чеснот. Бажаю нашій спільноті в новому році досягти цього відчуття справжнього щастя!

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30