Кафедра фізики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

9 червня 2023 року відбулася навчальне заняття «Фізика в дослідах» для учнів 9-А класу фізико-математичного профілю Криворізького Центрально-Міського ліцею, яке організували викладачі кафедри фізики КДПУ Кадченко Валентина Миколаївна і Слюсаренко Микола Анатолійович.

Учням показали досліди з різних розділів фізики. Задачею ліцеїстів було зрозуміти, які закони демонструє дане явище, та спробувати пояснити його. Досліди були різні, деякі з них було просто пояснити, інші – ні. Деякі досліди були схожі на фізичні фокуси і викликали безпосереднє захоплення, як наприклад, трубка з газом, яка починала світитися в руках при піднесенні до котушки Тесли.

Деякі досліди учні проводили самі і всіх захопило «малювання» за допомогою магнітного поля. Цей дослід дуже сподобався учням саме тим, що магнітне поле, яке, як відомо, не сприймається органами чуттів, стало «видимим» за допомогою порошку для зарядки картриджів принтерів; і кожен міг отримати свою «картинку».

 Окремі досліди були такі, що побачене було схоже на витвори мистецтва. Наприклад, мильна бульбашка, що демонструє явище поверхневого натягу – переливається усіма кольорами веселки і може мати не тільки кулясту форму. А вода раптом починала кипіти при кімнатній температурі в при цьому охолоджувалась!

 Або ж чарівна труба Рубенса, яка дозволяє сформувати і побачити звукову хвилю разом з чудовою музикою. Цей дослід ліцеїсти охарактеризували так: «Вогонь, що танцює під звуки музики».

А ще учнів зацікавили досліди з цифровою лабораторією, яка дозволяє миттєво отримувати дані, будує графіки процесів і спрощує сприйняття закономірностей між фізичними величинами.

 

Як завжди, досліди з фізики змушували задуматися, бо поєднували добре відоме і те, що ще не є для учнів зрозумілим. Наприклад, ліцеїсти дізнавалися, що спільного у русі велосипеда та гіроскопу, де використовується гіроскоп.

У кожного учня виявилися свої досліди, які їм сподобалися найбільше, досліди, які «зачепили», змусили задуматися і прочитати більше. Але всі учні в ході заходу прийшли до думки, що експериментальна фізика – це цікаво, а для того, щоб добре знати фізику, треба бути допитливим і спостережливим.

Дякуємо викладачам кафедри фізики за можливість долучитися до дослідів з фізики та отримати нові знання і насолоду від нових вражень!

22712
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша