Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

Цієї суботи, 28 листопада 2020 року в Україні та світі відбудуться меморіальні заходи з вшанування пам’яті загиблих від штучного голоду – День пам’яті жертв голодоморів. У Дніпрі до 87-х роковин пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років, відкрилась виставка «Геть комуну та радянську владу»: спротив селян Дніпропетровщини насильницькій колективізації та Голодомору».

Матеріали виставки, презентовані  у будівлі історичного музею імені Яворницького, розповідають про спротив селянства радянській владі в регіоні. Виставка підготовлена новоствореним  Музеєм спротиву Голодомору (м.Дніпро) спільно з Національним музеєм Голодомору (Київ) та Інститутом дослідження Голодомору. Музей Голодомору в Дніпрі вирішили назвати «Музеєм спротиву Голодомору» з прийнятого спільного рішення всіх дотичних до його створення про те, що регіональний контекст цієї тематики найкраще відобразиться коли музей акцентуватиме увагу не тільки на трагедії та її жертвах, а саме на опорі, бо Дніпропетровська область була одним із центрів повстанського руху, серед яких одним із наймасштабніших було павлоградське повстання 1930-го року.

«Серед матеріалів виставки, –  як повідомляє Радіо Свобода, – мапа селянського спротиву 1930 року, яку створила начальниця науково-дослідного відділу Музею спротиву Голодомору, докторка історичних наук Наталя Романець.»

 2К

Фото з інфомаційного сайту "Радіо Свобода"

В інтерв’ю журналістам цього інформаційного ресурсу Наталя Романець розповіла: «Це – унікальна карта, карта «волинок», які відбувались у Дніпропетровському окрузі (на той момент ще не було області). Це – наочне свідчення селянського спротиву в той період. Зверніть увагу: Новомосковський район, село Спаське – «волинка» з нього перекинулась на губиниські хутори. Район повністю «палав» – усі населені пункти були охоплені «волинками». «Волинка» – це той термін, який використовується у тодішніх документах. Це масові селянські виступи, беззбройні, які починались стихійно. Наприклад, когось розкуркулювали – і селяни починали відбивати цю родину. Нерідко активну роль в цьому грали жінки. По-перше, жінки більш емоційні, по-друге, було сподівання, що репресії щодо них будуть м’якшими».

 1К

Фото з інфомаційного сайту "Радіо Свобода"

Планується, що виставка «Геть комуну та радянську владу»: спротив селян Дніпропетровщини насильницькій колективізації та Голодомору», в основі якої рідкісні архівні документи про виступи проти колективізації в краї 1930 року в грудні місяці буде представлена у стінах Криворізького державного педагогічного університету.

 

 

13398
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31