Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

Третій рік поспіль історичною академічною громадою КДПУ ведеться невтомна науково-просвітницька робота в рамках відзначення 100-річчя Української революції 1917-1921 років. Вона відбувається за науково-теоретичного та організаційного забезпечення кафедри історії України та правознавства й кафедри всесвітньої історії.

Опорними заходами були визначені весняні та осінні засідання "Круглих столів" або т.зв. Наукової сесії, до яких запрошуються та активно беруть участь науковці, студенти КДПУ, інших вишів міста, вчителі шкіл тощо. Координаторами і модераторами цих заходів виступили зав. каф. історії України та правознавства, к.і.н., доцент Н.Печеніна та к.і.н., доцент В.Яшин (каф. всесвітньої історії). За результатами окремих заходів були укладені збірники тез та доповідей учасників.

Не залишилась осторонь уваги науковців КДПУ і зовсім юні поціновувачі історії. Вже традиційними стали, ініційовані історичними кафедрами  для школярів Кривого Рогу та Криворізького району, квести, серед яких і присвячені 100- річчю Української Революції 1917-1921 років.

Осмислення подій тих років не обмежується університетськими стінами. Зустріч з криворізькими пластунами (к.і.н. Р.П.Шляхтич); рецензування наукових робіт учнів в рамках Малої Академії наук, консультування вчителів, виступи із науковими доповідями (Покровський ліцей, КДКЕТ) та безпосередня участь у складі журі конкурсів наукових робіт (каф.іст. України і правознавства: доц. Н. Печеніна, доц. Л.Задорожна, доц. Н. Товстоляк, ас.М.Грабар; каф. всесвітньої історії: доц. В.Яшин, доц. О. Кожухар, к. філос.н. І. Панафідін; випускники історичного факультету: М.Суздаль, В.Копильцова, М.Манько, А.Манько та ін.). Участь студентів сп. «Історія» у міжвузівських наукових заходах на вшанування видатних дат Української Революції (І. Лисоконь).

До низки знаменних історичних дат в рамках 100-річчя Української революції, що вшановуються на державному рівні, включено й 120-ту річницю від дня народження одного з провідників повстанського руху на Криворіжжі, Головного отамана Холодного Яру Костя Пестушка (Степового-Блакитного). На базі КДПУ (Наукова бібліотека, кафедра історії України та правознавства) вже відбулись заходи, передбачені у програмі міського оргкомітету з вшанування пам’яті нашого славетного земляка. Серед них: авторські презентація книг краєзнавця Олександра Мельника про повстанський рух на Криворіжжі та поетичної збірки Володимира Стецюка «Повстання»; відкриті студентсько-викладацькі читання «Український національно-визвольний рух на Криворіжжі у ХХ ст.». І, з останнього – громадські слухання щодо встановлення пам’ятника Костю Пестушку та героям-повстанцям, як ключова подія меморіальних заходів, що припадає на 2020-й рік. Презентація даного проекту відбулась 24 вересня 2019 року за участі автора меморіалу - скульптора О. Канібора та членів оргкомітету, серед яких і к.і.н., доцент Н.А Печеніна - зав. кафедри історії України та правознавства та к.і.н. Р.П. Шляхтич.

sluh 1

8720
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30