Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

Традиційно 9 травня в країнах Європейського Союзу відзначають День Європи, який став символом започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

день Європи1

Раніше це свято в нашій країні не мало фіксованої дати, його відзначали щороку в третю суботу травня. Відтепер День Європи в Україні відзначають разом з усією Європою. Напередодні Президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким щорічно 9 травня в Україні відзначатимуть День Європи.

день Європи2

Саме співпраця України і ЄС стала темою для обговорення зі студентами 4 курсу (гр.ІП-19). Тематика, яку обрали студенти для обговорення різноманітна.

Людмила Лозицька «Цивілізаційно-історичний контекст взаємодії України та європейського світу»

Діана Ярославська «Ключові сфери праці в країнах ЄС, які обирають українці»

Денис Греков «Система вищої освіти в країнах Європейського Союзу: порівняльний аналіз та можливості для студентів»

Аліна Дика «Вплив війни на євроінтеграцію»

Анастасія Шевченко «Обороноздатність Європи»

студ

 Ярославська Діана: Якщо говорити про 2022-2023 роки, то багато українців вимушено поїхали за кордон через повномасштабні воєнні дії (переважно жінки з дітьми). Найбільше жінок працює у готельно-ресторанному бізнесі,  на пакуванні та складах харчової промисловості.

Дика Аліна: Україна в умовах широкомасштабної війни активно продовжує рух до Європейського Союзу, впроваджує проєвропейські реформи, виконує положення Угоди про асоціацію і рекомендації Єврокомісії. Євроінтеграція є важливим процесом зближення України з Європейським союзом, адже Україна - це невід'ємна частина Європи. Тому зараз, особливо в умовах російської агресії, вкрай необхідно підтримувати європейський шлях розвитку країни.

Греков Денис: Порівнюючи системи вищої освіти країн Європейського Союзу і України, спільним є те, що всі вони надають можливість студентам для міжнародної мобільності та отримання міжнародно визнаних дипломів. Для студентів це відкриває можливості для покращення їх кар'єрного розвитку та збагачення особистого досвіду, що є важливим в умовах сучасної глобалізації.

Людмила Лозицька: Сьогодні, в умовах війни, міцнішає взаємозв'язок України та Європейського союзу. Євроінтеграційні процеси поглиблюються і постає питання про витоки зовнішньополітичного орієнтиру України. Починаючи з найдавніших часів, українські території зазнавали впливу західних цивілізацій. З розвитком державотворчих процесів, економічний, політичний зв'язок та обмін досвідом посилювався. XX ст. стало знаковим на шляху до вибору зовнішньополітичних орієнтирів та напрямків розвитку. Ці процеси знайшли подовження в 2014 році та тривають донині. Попри всю неоднозначність руху України до Європи, очевидним є те. що Україна – була і є частиною європейського світу.

Європа11

Анастасія Шевченко: Після усього, що ми пережили в ході цієї війни, стає очевидним, що Європа надто цінує звичний для себе уклад життя, щоб перейматися стримуванням глобальних загроз. Тому Україні необхідно нарощувати власний оборонний комплекс і займати жорстку позицію в питанні своєї безпеки, проте разом з тим укріплювати свої стосунки з Європою та США, адже жодна, навіть найпередовіша у військовому питанні країна, не вигравала війну без надійних союзників.

22319
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша