img01

Факультет географії, туризму та історії, незважаючи на свій відносно молодий вік (його створено 1 лютого 2017 року), має велику історію. Про його минуле – у дописі прес-центру.

img50

Вважалося, що історія географічної освіти на Криворіжжі розпочалася в 1981 році, коли було відкрито спеціальність «Географія і біологія», а згодом, у 1986 – географічний факультет, але це не так. Збережені архівні матеріали свідчать, що фундамент географічної науки та освіти в Криворізькому педагогічному було закладено ще в далекому 1944 році, коли на роботу для викладання курсу геології було запрошено відомого представника дореволюційної наукової геологічної школи, доцента Миколу Матвійовича Шерстюкова. Призначення супроводжувалося відкриттям нової кафедри геології та географії. На першій географічній кафедрі працювали також відомі викладачі-науковці Т. А. Клевцов та Г. В. Войткевич.

img55

У 1930 році в нашому місті було відкрито Криворізький інститут професійної освіти (КІПО), на соціально-економічному відділенні якого здійснювалася підготовка фахівців з історичної спеціальності. Відбулися три набори й, відповідно, три випуски цього відділення. Підготовка вчителів історії була перервана Другою світовою війною й на короткий час відновилася в 1960-х роках, на створеному в Кривому Розі загальнонауковому факультеті Дніпропетровського державного університету. Підготовку істориків очолював видатний український вчений-джерелознавець, засновник наукової джерелознавчої школи, професор Микола Павлович Ковальський.

img60

У 1997 році, завдяки клопотанням і сприянню на той час ректора П. І. Шевченка у Криворізькому педагогічному відновилася підготовка вчителів за спеціальністю «Історія» (денної та заочної форм навчання). Через 5 років підготовка фахівців історичної спеціальності здійснювалася вже на історичному факультеті зусиллями викладачів кафедри історії України (згодом – історії України та правознавства) та кафедри всесвітньої історії.

img65

У середині 2016/17 н. р., в силу об’єктивних причин, географічний та історичний факультети були об’єднані в єдиний факультет географії, туризму та історії. Сьогодні на факультеті здійснюється підготовка фахівців різних напрямків: учителів історії, географії, економіки, краєзнавства, правознавства, а також спеціалістів туристичної галузі, соціологів, журналістів. Кожен випускник факультету ГТІ впевнений у 100-відсотковому працевлаштуванні – висококласні фахівці потрібні в освітніх, наукових, державних і приватних установах. Нині на факультеті функціонують кафедри всесвітньої історії, історії України та правознавства, географії та методики її навчання, туризму та економіки, соціології та масових комунікацій.

img119

Студенти й працівники факультету ГТІ з упевненістю дивляться в майбутнє. Не знаючи свого минулого, неможливо рухатися вперед – тому всі історичні відомості ретельно вивчаються й зберігаються, фіксуються й аналізуються: кожна сторінка історії має велике значення для майбутніх поколінь!

12539
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30