plv1

Історія Криворізького педагогічного нерозривно пов'язана з історією нашого міста. Засновником краєзнавства в Кривому Розі по праву називають одного з провідних учених, що працювали на базі КДПУ – доктора історичних наук, професора Петра Логвиновича Варгатюка.

П. Л. Варгатюк розпочав викладацьку діяльність в Криворізькому педагогічному інституті в лютому 1946 року. Учений присвятив майже три десятиріччя плідній науково-педагогічній роботі в нашому ЗВО, зробив значний внесок у відновлення його діяльності в повоєнний період; у 1954–1958 рр. обіймав посаду заступника ректора з навчальної та наукової роботи. П. Л. Варгатюк став першим доктором наук Криворізького педагогічного й започаткував дослідження історії регіону. Він є автором і співавтором численних краєзнавчих видань; за ініціативи Петра Логвиновича були розпочаті наукові дослідження з історії Криворіжжя та Криворізького залізорудного басейну.

plv2

П. Л. Варгатюк залишив по собі вагомий науковий доробок: ґрунтовні видання за його авторства й співавторства познайомили громадськість із новими й маловідомими фактами й постатями криворізької історії, а також з історією суспільно-політичних і робітничих рухів кінця ХІХ – початку ХХ ст. на Півдні та Сході України. Праці дослідника стали важливим джерелом наукових відомостей під час створення міського історико-краєзнавчого музею. Перший путівник по Криворіжжю (1969 р.) було видано за сприяння Петра Логвиновича. Учений вивчав діяльність провідного дослідника криворізьких залізорудних покладів О. М. Поля, став організатором і керівником перших на Криворіжжі курсів екскурсоводів, був дописувачем рубрики «Ріднокрай» загальноміської газети «Червоний гірник».

plv3

1970 року П. Л. Варгатюку було присвоєне звання заслуженого працівника вищої освіти УРСР. Науковця пам'ятають і як академіка, професора Інституту історії Академії наук України (м. Київ), де він працював до кінця свого життя. Петро Логвинович Варгатюк відійшов у вічність 31 липня 2000 року.

Дізнайтеся більше про наукову спадщину проф. П. Л. Варгатюка у п'ятому випуску серії біобібліографічних покажчиків «Пам’яті професорів Криворізького педагогічного», створеної фахівцями бібліотеки КДПУ.

12565
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша