bh history

Природничий факультет є одним із перших структурних підрозділів Криворізького педагогічного. Він розпочав свою діяльність восени 1933 року.

Першим деканом природничого став кандидат біологічних наук Григорій Володимирович Ткаченко – спеціаліст з ботаніки та фізіології рослин, ректор Криворізького педагогічного в 1940-41 роках. Його пам’ятають як талановитого освітянина, що визначався високою педагогічною майстерністю, просто й доступно пояснював складні наукові питання під час лекційних та практичних занять.

bh history 1

Біля витоків факультету стояли професор Пилип Макарович Задирака – завідувач кафедри зоології, досвідчений науковець, який досліджував гризунів України; завідувач кафедри анатомії і фізіології людини та дарвінізму, кандидат біологічних наук Кирило Ксенофонтович Фасулаті, організатор комплексного дослідження ентомофауни на Криворіжжі; видатний дослідник рослинності Криворіжжя, декан природничого факультету у 1949-1953 й 1965-1966 рр., доктор біологічних наук, професор Іван Андрійович Добровольський. З ім’ям проф. І. А. Добровольського тісно пов'язаний подальший розвиток і функціонування природничого факультету.

bh history 2

П. М. Задирака на екзамені із зоології хордових

У 1937 році відбувся перший випуск природничого факультету. Відтоді за 85 років плідної науково-педагогічної роботи на факультеті здобули професійну підготовку 8 тисяч вчителів біології та хімії, інформатики, практичних психологів. 32 випускники факультету отримали наукові ступені кандидатів і докторів наук та працюють у провідних закладах вищої освіти й наукових установах.

bh history 3

Четвертий випуск природничого факультету (1940 рік)

У довоєнні роки кафедри ботаніки та зоології мали власний Ботанічний сад із багатою колекцією деревних і чагарникових рослин, яка складалася з кількох десятків видів. Протягом кількох десятиріч діяльності кафедра ботаніки виконала великий обсяг екологічної навчально-виховної роботи та здійснила важливі дослідження в царині природоохоронної справи. 1986 року на її базі було створено кафедру ботаніки та екології.

bh history 4

У 1966 році Криворізький педагогічний перемістився до нового корпусу на проспекті Гагаріна. Кафедра зоології та методики навчання біології отримала вісім лабораторій, дві кімнати для викладачів, музей, віварій, лаборантську й препараторські кімнати. У 1983–1993 роках при кафедрі створені лабораторії ентомології (керівники – О. І. Фомічов, Є. І. Лапін), орнітології (керівники – В. І. Стригунов, В. В. Коцюруба), гельмінтології (керівник – М. Т. Заруднєва), живий куточок природи.

bh history 5

Кафедра хімії та методики її навчання завжди приділяла велику увагу популяризації наукового знання та заохоченню молоді до вивчення хімії. 2012 року на базі кафедри відновлено роботу «Школи Юного Хіміка» – популярної серед учнів міста навчально-консультаційної лабораторії з розвитку інтересу дітей до наукового пізнання із суботніми заняттями з актуальних питань шкільного курсу хімії.

bh history 6

Історія кафедри фізичної культури та методики її викладання розпочалася у 1955 році; її очолив керівник фізичного виховання у педагогічному інституті Г. Толстоп’ятенко. У 1967 році завідувачем кафедри став В. Є. Андріанов. За його майже півсторічну каденцію було впроваджено нові форми оздоровчої та спортивно-масової роботи: міжфакультетську спартакіаду, змагання «Першокурсник», «Допризовник», спартакіаду (згодом – універсіада) «Бадьорість та здоров’я» серед працівників закладу.

Сузір’я природничих кафедр продовжує плідну науково-педагогічну діяльність у складі КДПУ. Попереду багато нових досягнень та свіжих ідей для розвитку сучасної професійної підготовки майбутніх освітян.

12631
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31