Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

 

Крамаренко Т. Г. Педагогічні замальовки : нариси / Тетяна Григорівна Крамаренко [Електронний ресурс]. — Кривий Ріг : Вид. Р. А. Козлов, 2018. — 592 с. — Режим доступу: http://elibrary.kdpu.edu.ua/jspui/handle/0564/2007.

 

 

Передмова

Важко переоцінити роль університетів та університетської освіти в розвитку нашої культури й цивілізації. Ця місія визначена основними завданнями, що постають перед закладами вищої освіти: викладання, наукові дослідження, суспільне служіння. Криворізький державний педагогічний університет відіграє значну роль у житті громади Кривого Рогу, постаючи важливим освітнім, науковим та культурним центром.

І дійсно, яким було б місто сьогодні, якби в ньому останні майже 90 років не діяв педагогічний інститут/університет? Зокрема, яким було б культурне життя громади без факультету мистецтв з його художньо-графічним і музично-хореографічним відділеннями? На яких принципах здійснювалося б озеленення техногенних ландшафтів без фундаментального доробку професора І. А. Добровольського, завідувача кафедри ботаніки природничого факультету? Яким був би стан збереження й розвитку українського слова, національно-патріотичного виховання без факультету української філології? За відсутності педагогічного університету загальна освітня, наукова й культурна палітра Кривого Рогу була б значно біднішою.

Основним завданням педагогічного вищого навчального закладу завжди була й залишається підготовка висококваліфікованих фахівців для всіх ланок освітньої галузі. Завдяки наполегливій діяльності університету, за всі роки його існування в школах міста й регіону сформувався високопрофесійний учительський корпус, який закладає підвалини освіти дітей, формуючи фундамент для їх подальшого життєвого успіху. Від 60 до 90 відсотків учителів шкіл Дніпропетровської області є випускниками Криворізького педагогічного. Зважаючи на роль учителя не тільки в передаванні знань, а й у формуванні особистості учня, розуміємо значення педагогічного університету для всіх, хто навчався й навчається в школах області.

pedagogzamal001У цьому також виявляється унікальне значення Криворізького державного педагогічного університету, який репрезентує в нашому місті освітній спектр, має власний і надзвичайно важливий сектор відповідальності. Цей сектор визначається як класичними загальноосвітніми галузями гуманітарного й природничо-наукового спрямування (філологія, історія, математика, фізика, хімія, біологія, географія), так і сучасними перспективними напрямками (інформатика, технології, психологія, соціальна робота, туризм, переклад). Звичайно, до цього сектора належать і освітня (дошкільна, початкова, середня, професійна освіта), і мистецька (музика, хореографія, образотворче мистецтво, дизайн) складові.

У цьому розумінні для Криворізького педагогічного критично важливо залишатись привабливим, сучасним, високорозвинутим навчальним закладом, який цілком у змозі запропонувати своїм студентам якісну освіту з найбільш актуальних і перспективних спеціальностей на рівні світових стандартів. Випускники університету, отримавши фундаментальну й універсальну освітню підготовку, яка забезпечить їх високу професійну кваліфікацію, мають бути пристосовані до надзвичайно швидкоплинного, динамічного суспільно-економічного життя, готовими реалізувати свої здібності.

Метою видання «Педагогічних замальовок…» є популяризація теоретико-методичних засад запровадження інноваційних технологій навчання, досвіду кращих освітян Криворіжжя, піднесення престижу професії вчителя, поширення ідей самоосвіти та самовдосконалення, патріотичного виховання, культурного та духовного збагачення, здорового способу життя, охорони довкілля тощо.

Співбесідниками Тетяни Крамаренко стали різні персони: викладачі Криворізького державного педагогічного університету, відомі випускники ВНЗ, які реалізувалися у педагогічній діяльності, зокрема науковці, вчителі – відмінники освіти України, директори кращих середніх закладів освіти міста, бібліотекарі, працівники позашкільних закладів освіти й культури. Є інтерв’ю з майбутніми сіячами доброго і вічного – студентами, де вони розповідають, чому обрали професію вчителя. Серед героїв розповідей – математики, фізики, програмісти, хіміки, біологи, історики, філологи, учителі праці, музики, образотворчого мистецтва, журналісти та інші.

Значна частина представлених матеріалів була висвітлена автором на сайті КДПУ, у газеті "Університетські новини" або ж надрукована у криворізькому щотижневику "Домашняя газета". Сподіваймося, що це науково-популярне видання зацікавить педагогічну громадськість та молодь, яка хоче здобути почесну професію вчителя. Щоб учні чи студенти, ознайомившись з цікавим педагогічним досвідом наших земляків, могли застосувати його у своєму житті для досягнення успіху.

Кожен наш випускник має бути впевненим, що він обов’язково реалізує себе в сучасному глобальному світі, знайде сферу діяльності, що відповідає його здібностям і нахилам. Запорукою цьому є універсальність педагогічної освіти, фундаментальність засвоєних знань і гнучкість сформованих навичок.

Я. В. Шрамко,

доктор філософських наук, професор,

ректор Криворізького державного педагогічного університету

 

7776
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30