Кафедра перекладу та слов'янської філології
Факультет іноземних мов

спілкуймося.jpeg

Доктор філол. наук, професор, професор кафедри перекладу та словʼянської філології Наталя Сергіївна Кудрявцева є стипендіатом Наукового інституту Hanse (Німеччина) і вже чотири роки вивчає мовні ініціативи українців на державному та локальному рівнях. Результати своїх досліджень Наталя Сергіївна цьогоріч презентувала у Дубліні, а 23 серпня 2023 р. учасники засідання розмовного клубу "Спілкуймося українською!" також мали змогу познайомитися із цими результатами. Спікерка розповіла про  масову українізацію та мовні ініціативи українців. Серед всеукраїнських мовних ініціатив Наталя Сергіївна відзначила безкоштовні курси української мови, онлайн платформу "Є-МОВА" та волонтерський проєкт "ЄДИНІ". Серед локальних звернула увагу на безкоштовні курси української мови при Херсонській обласній науковій бібліотеці Олеся Гончара та на розмовний клуб "Спілкуймося українською!" при "Бібліотеці на Поштовій" у Кривому Розі. Лекцію спікерка презентувала українською та англійською мовами.

Пані Наталя має вже близько 80 інтервʼю з учасниками клубів та проєктів зі сприяння вивченню української мови з 12 міст України. Зазначає, що домінантною мотивацією щодо вивчення української мови є ідентифікація себе як українця, визначення приналежності до української нації, тобто "я вчу українську тому, що повʼязую себе з Україною". Друга, і не менш важлива, домінанта в мотивації перейти на українську: мова - то зброя. Подібні проєкти стали способом протистояти ворогові сьогодні.

Детальніше про діяльність розмовного клубу "Спілкуймося українською!" на Поштовому можна дізнатися із репортажу на телеканалі Рудана.

Вивчаймо мову! Плекаймо і звеличуймо своє!

Учасники клубу щиро вдячні Наталі Сергіївні за лекцію!

22989
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша