Кафедра початкової освіти
Психолого-педагогічний факультет

 

Тренынг 4КАФЕДРА ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ

НА ТРЕНІНГУ З ВИКЛАДАЦЬКОЇ МАЙСТЕРНОСТІ

З 29 жовтня по 1 листопада 2019 року на базі Криворізького державного педагогічного університету був проведений Тренінг із викладацької майстерності для викладачів переміщених та східних закладів вищої освіти. Тренінг організований громадською організацією «Вище» та Саксонським центром викладання та навчання вищої освіти в Лейпцигу за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

У Тренінгу з викладацької майстерності, який є частиною проекту «Зміцнення викладання та навчання в українських університетах», взяли участь викладачі кафедри початкової освіти (зав. кафедри, к. пед. н., доцент Павлик Олена Анатоліївна, к. пед. н., доцент Білоконна Ніна Іванівна, к. філол. н., доцент Онищенко Ірина Володимирівна, к. пед. н., старший викладач Баруліна Юлія Олександрівна, к. біол. н., старший викладач Лисогор Людмила Петрівна).

Тренинг ми

Програма тренінгу базувалася на сертифікаційній програмі «Викладання у вищій освіті» Саксонського центру викладання та навчання вищої освіти в Лейпцигу. Основна ідея тренінгу полягала в концепції «life long learning» (навчання впродовж життя) – оновлення вищої освіти через створення сучасної системи підвищення кваліфікації викладачів.

Навчання відбувалося під керівництвом досвідчених тренерів-фасилітаторів Кароли Кункель (Саксонський центр викладання та навчання вищої освіти в Лейпцигу) та Ольги Бершадської (ГО «Вище»), які допомогли учасникам познайомитися, обмінятися досвідом, осмислити свою роль як викладача та стиль викладання, а також спробувати нові інструменти на практиці.

Тренінг передбачав інтерактивні лекції, практичні заняття, дискусії, круглі столи (з обміну досвідом), групову і індивідуальну роботу. Під час викладу теоретичного матеріалу розглядалися різноманітні теми, зокрема: концепції навчання, компетентнісний підхід до навчання та викладання, інноваційні інструменти викладання, дизайн (розробка) курсу включно з методами і методиками викладання, групові процеси, різноманітність студентів та їхньої мотивації, активне навчання, компетентнісний підхід, оцінювання, зворотній зв’язок та ін. Основний акцент тренінгу був на ролі викладача в сучасному світі, адже в умовах інформаційного суспільства вона значно змінюється.

ТренингIMG 0989

Учасники тренінгу мали можливість розширити теоретичні знання, здобути практичні навички щодо викладання та навчання, опанувати світові практики, інноваційні методики, поповнити власний досвід креативними ідеями та навичками практичного використання сучасних технологій, пропонованих колегами із Саксонського центру дидактики вищої школи університету м. Лейпциг, а також у процесі власного навчання отримати практичний досвід застосування методів підтримки навчальних процесів та набуття нових компетентностей.

Підводячи підсумки навчання, учасники тренінгу долучилися до обговорення актуальних питань сучасної вищої освіти та отримали від тренерів відповіді на суперечливі питання практики навчання й викладання у вищій школі.

«Тренінг дав можливість викладачам КДПУ дізнатися про те, які є сучасні практики, можливості та методи викладання. Після проходження програми учасники тренінгу зможуть аналізувати власну роль викладача та свій досвід викладання та навчання, застосовувати обґрунтовані дидактичні принципи під час розробки своїх курсів, планувати курси з чіткою метою та орієнтацією на студентів, враховувати особливості навчання студентів та викладання у вищій школі», – ділиться враженнями та перспективами керівник та засновник ГО «Вище», співорганізатор Тренінгу із викладацької майстерності Наталя Старинська.

ТренингIMG 1018

9062
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30