Протягом 22–26 травня 2023 року в Ужгородському університеті тривала ІХ Українська наукова конференції з фізики напівпровідників. Вона присвячена 100-річчю з дня народження колишнього ректора УжНУ Дмитра Чепура та 130-річчю колишнього директора і засновника Інституту фізики напівпровідників Вадима Лашкарьова.

Організатори конференції:

Національна академія наук України

Міністерство освіти та науки України

Наукова рада з проблеми «Фізика напівпровідників і діелектриків» при Відділенні фізики і астрономії Національної Академії наук України 

Українське фізичне товариство 

Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України 

Ужгородський національний університет

Інститут електронної фізики НАН України.

У рамках  конференції 22 травня була проведена одноденна сателітна конференція, присвячена Європейській програмі “Горизонт”: “Additional opportunities for participation in Horizon Europe projects. Project FIT-4-NMP”.

Урочисто відкривали масштабний форум ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка; академік НАН України, заступник директора ІФН ім. В.Є. Лашкарьова НАН України Олександр Бєляєв та доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри фізики напівпровідників УжНУ Юліан Височанський.

«Це честь для Ужгородського національного університету – стати базою для такого заходу. Дуже знаковим є те, що конференція присвячена 100-річчю однієї з наймогутніших постатей нашого університету, колишньому ректору Дмитру Венедиктовичу Чепуру – людині непересічній, неординарній; людині, яка змінила наш університет. Можу сказати, з огляду на представлені тези, конференція є досить представницькою. Мені приємно, що тут зібралися фахівці зі знаних фізичних шкіл нашої великої Батьківщини. Бажаю вам плідної роботи, здобуття нових знань та досвіду», – звернувся до учасників Володимир Смоланка.

Олександр Бєляєв зауважив: «Думаю, що успіх нашої конференції зумовлений зокрема хорошою базою, яку створили Вадим Лашкарьов та його учень Дмитро Чепур. Тематика присвячена чотирьом напрямкам, але вони досить широкі і покривають майже всю сучасну фізику. Зрозуміло, що ми не зможемо обмінятися думками щодо всіх досягнень, але постараємося охопити якнайбільше. Бажаю всім плідної роботи, і сподіваюся, що ми залишимо Ужгород з найкращими враженнями».

Голова локального оргкомітету, професор Володимир Міца зазначає: «Традиційно у галузі фізики напівпровідників проводиться наукова конференція, де підбиваються підсумки всього, що було зроблено за попередні 2 роки. Востаннє вона також проходила в Ужгороді в 2020 році. Потім розпочався ковід, тепер війна… Тож наступну конференцію відсунули. А зараз випала така нагода – 100-річчя від дня народження Михайла Чепура й 130 років від дня народження Вадима Лашкарьова. Тож ми вирішили навіть у такий важкий час все ж провести конференцію, адже наукою люди продовжують займатися. Очікуємо, що засідання будуть плідними».

Член-кореспондент НАН України Ганна Гомонай каже: «Ми надали можливість колегам із тривожних міст приїхати до нас, в Ужгород, і поділитися своїми науковими здобутками. Тематика цієї конференції має міжнародне значення, а також оборонне й стратегічне – як для України, так і для інших країн. Наших учених знають у всьому світі. З одного боку, це дуже приємно, адже ми готуємо потужну базу, а з іншого – сумно, бо багато з наших учених залишаються працювати за кордоном і розвивають науку інших держав».

Серед гостей конференції не лише українські науковці, а й представники інших країн. Зокрема, професор кафедри матеріалознавства ізраїльського університету Ben-Gurion University of the Negev Зиновій Дашевський. «Я приїхав, щоб підтримати науку, адже найголовніша рушійна сила – саме її розвиток. Якщо буде розвиватися наука – розвиватиметься й країна. Дуже вдячний, що в такий непростий для України час удалося організувати цю конференцію. Адже без таких зібрань неможливо рухатися вперед», – поділився думками професор.

З ПЛЕНАРНИМИ ДОПОВІДЯМИ крім українських науковців виступали представники європейської науки: Francis Balestra, Director of the Sinano Institute, France; Marco Cannas, Professor  at Università degli Studi di Palermo, Italy; Max C. Lemme, Professor, RWTH Aachen University, Germany, Director, AMO GmbH; Professor D.I. Tsiulyanu, Department of Physics, Polytechnical Institute,  Moldova та інші.

Конференція  проводилася очно із одночасним застосуванням онлайн-платформи Zoom.

Свої дослідження на конференції представляли здобувачі ступеня            доктора філософії  спеціальності 104 Фізика та астрономія Криворізького державного педагогічного університету  Степанюк О.М., Задорожній  В.М. та Бондаренко О.О. у співавторстві з науковим керівником професором Балабай Р.М.

З доповіддю «П'єзоелектричний відгук полі (L-молочної кислоти) α-форми на механічно напружений стан» в секції виступав  Віталій Задорожній:

Задорожний.jpg

Стендову доповідь «Аналіз із перших принципів корозійної стійкості композиційного покриття, складеного із наночастинок нітриду кремнію, силану та епоксидної смоли» презентував Олександр Степанюк.

Конференція є об’єднуючим фактором у рамках наукового форуму вчених різних наукових шкіл України та зарубіжжя, які займаються технологією тонких плівок, нанотехнологіями, наноматеріалами і квантово-розмірними структурами, фізико-хімічними властивостями плівок та наноструктур, а також прикладними аспектами даних проблем  – тонкоплівковими елементами електронних пристроїв, зокрема пристроями фотоелекроніки, сінтроніки, наноелектроніки та нанофотоніки. На конференції розглядаються як теоретичні проблеми процесів росту нуль-, одно- та двовимірних квантових систем, фізичного та математичного моделювання нанорозмірних об’єктів (аналітичне та комп’ютерне моделювання), технології та фізичного експерименту нанооб’єктів, так і технологічні та прикладні проблеми і досягнення.

Степанюк.jpg

24310
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31