КУДР еразмус 2

Протягом тижня з 12 по 16 серпня 2024 року викладачі кафедри перекладу та слов’янської філології КДПУ – Наталя Кудрявцева, Катерина Гостра та Людмила Мацепура – перебували у м. Грайфсвальд (Німеччина), де взяли участь у міжнародній літній школі, присвяченій Україні та світовим українознавчим дослідженням.

Цього року літню школу Greifswalder Ukrainicum «Ґрайфсвальдський Українікум» організовано уже 28-ий раз, а це означає, що ця школа є найстарішою літньою академією з українознавства в Німеччині. Темою 28-го Українікуму стало переосмислення трагічного досвіду двох років російсько-української війни, що було відображено і в його назві «Wounds of War: Ukraine Two Years After the Invasion». Безпосереднім організатором школи є Науковий інститут ім. Альфріда Круппа, а викладачами літньої академії традиційно запрошуються провідні українознавці світу. Програма академії включала відкриті лекції (доступні широкому загалу слухачів), п’ятиденні курси лекцій для слухачів школи, панельні дискусії, тематичні екскурсії, а також перегляд і обговорення фільмів.

Професор, д. філол. н. Наталя Кудрявцева виступила викладачем одного з чотирьох основних лекційних курсів на Українікумі. Протягом тижня вона прочитала студентам літньої школи п’ятиденний курс лекцій соціолінгвістичного спрямування «Language Wars and Wounds: Inflicting and Healing», присвячений мовним політикам в Україні та змінам мовної ситуації під час війни.

КУДР еразмус 3

«Мій курс з п’яти лекцій, кожна тривалістю 90 хвилин, стосувався українських мовних політик, які розгортаються не тільки на законодавчому рівні, а також на рівні регіональних спільнот і, не в останню чергу, на індивідуальному рівні, тобто на рівні звичайних мовців. Як скаже вам будь-який соціолінгвіст, до мовних політик належить не тільки загальнодержавне законодавство про мову, але й норми, що регулюють її викладання, мовні ідеології та мовні практики як такі. Для мене було важливо показати студентам не тільки багатовимірність мовних політик, у творенні яких можуть брати участь вони самі. Обов’язковим у моєму курсі було порівняння з соціокультурними контекстами інших мов, насамперед мов країн Європи. Оскільки переважна більшість слухачів школи – це студенти з країн ЄС, необхідність порівняльної перспективи була очевидною. Тут замало бути просто україністом. Щоб належним чином висвітлити цей порівняльний аспект, необхідно бути фахівцем із соціолінгвістики багатомовності. А це саме той напрямок, у якому я працюю останні роки», – розповідає Наталя Сергіївна.

КУДР еразмус 4

Доцент, доктор філософії Катерина Вікторівна Гостра та доцент, к пед. н. Людмила Леонідівна Мацепура долучилися до Українікуму в рамках програми академічної мобільності Erasmus+, яка діє між КДПУ та Ґрайфсвальдським університетом з 2022 року. За умовами стажування, окрім участі в літній школі, вони відвідали Ґрайфсвальдський університет, познайомилися з його викладачами та мали декілька зустрічей з обміну викладацьким досвідом, зокрема з методики викладання іноземних мов.

«Дуже важко переоцінити важливість таких заходів. Перш за все, висловлюємо вдячність Науковому інституту ім. Альфріда Круппа та Ґрайфсвальдському університету за можливість стати частиною цієї літньої школи. Ґрайфсвальдський Українікум – це не просто захід, присвячений Україні, це простір, це атмосфера, це можливість почути провідних фахівців та висловити свою думку, це можливість надихнутися на майбутні дослідження та знайти відповіді на питання, які вже довгий час були невирішеними. Головне, що це можливість сказати про Україну, про події, які у нас відбуваються, проаналізувати процеси, частиною або свідком яких ми зараз є», – поділилися враженнями від Українікуму Катерина Вікторівна та Людмила Леонідівна.


КУДР еразмус 1

Міжнародні літні школи є особливими навчальними заходами, на яких панує атмосфера відкритості та зацікавленості з боку як слухачів, так і викладацького складу. Важливо, що викладачі Криворізького педагогічного переймають досвід проведення літніх шкіл у найкращих університетах Європи, що пожвавлює нашу інтеграцію у світовий академічний процес.

27127
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Серпень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31