01

21-23 квітня 2022 року на базі Міжуніверситетського центру м. Дубровнік (Хорватія) триває IV Міжнародна конференція “Formal Methods and Science in Philosophy” (“Формальні методи і наука у філософії”). Наукову подію відкрила лекція голови Вченої ради КДПУ, доктора філософських наук, проф. Я. В. Шрамка.

02

Організаторами конференції виступають Логічна асоціація Хорватії, Інститут філософії Загребського університету, Філософський факультет Варшавського університету, Інститут філософії Університету кардинала Стефана Вишинського (Варшава) та Міжуніверситетський центр (Дубровнік). Вона поєднує два формати участі: онлайн- і офлайн-доповіді. Тематика конференції охоплює сучасні проблеми філософських наук і логіки. З її програмою можна ознайомитися за покликанням https://drive.google.com/file/d/1pJJSi222HW7Y0rmqmPM-iyOb0jmfSjo2/view?usp=sharing.

03

Роботу конференції традиційно розпочала одна з лекцій, присвячених викладу її центральної теми. Цю лекцію, яка отримала назву “The Nature of Scientific Philosophy and Its Subject Matter” (“Природа наукової філософії та її предмет”), прочитав у режимі онлайн проф. Я. В. Шрамко - голова Вченої ради нашого університету, доктор філософських наук. Її головною метою стало обґрунтування статусу філософії як науки шляхом висвітлення її природи й визначення її предмету.

04

Під час лекції, що тривала близько години, Я. В. Шрамко пояснив ідею філософії як дійсної науки, довів науковість філософії шляхом її порівняння з математикою, висвітлив підходи до визначення терміну “філософія”, розповів про співвідношення філософії з усім спектром наукового знання та сформулював власне визначення предмету філософії як апріорної науки про чисті якісні атрибути буття.

05

Лекцію можна переглянути в записі онлайн-трансляції роботи конференції на Youtube-каналі Міжуніверситетського центру Дубровніка за покликанням https://youtu.be/Ry4pmNLz_ls?t=421.

Участь українських науковців у міжнародній академічній взаємодії сьогодні особливо важлива. Світ дивиться на Україну, захоплюється мужністю нашого народу, підтримує нашу боротьбу за цінності людської цивілізації. Одна з базових гуманістичних цінностей, наукове пізнання, залишається важливим пріоритетом для спільноти Криворізького педагогічного. Про нові напрямки співпраці представників університету з іноземними колегами читайте в наступних дописах на сайті КДПУ.

19073
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31