digest171120

Основою нормативно-правової бази боротьби з терористичною діяльністю в нашій країні є Закон України «Про боротьбу з тероризмом». Цей Закон визначає правові та організаційні основи боротьби з цим небезпечним явищем, повноваження й обов'язки органів виконавчої влади, об'єднань громадян і організацій, посадових осіб та окремих громадян у цій сфері, порядок координації їх діяльності, гарантії правового й соціального захисту громадян у зв'язку з участю в боротьбі з тероризмом.

digest171120

Указом Президента України від 5 березня 2019 року затверджено Концепцію боротьби з тероризмом в Україні та план її реалізації. Задля удосконалення форм і методів боротьби з тероризмом Урядом затверджено Положення про єдину державну систему запобігання, реагування і припинення терористичних актів, мінімізації їх наслідків. Цей документ запроваджує класифікацію терористичних загроз за відповідними рівнями та відповідні заходи реагування суб'єктів боротьби з тероризмом.

digest171120

Важливими міжнародними документами для боротьби із терористичною загрозою є конвенції та угоди Організації об’єднаних націй, Декларація з питання про боротьбу з тероризмом, ухвалена резолюцією Ради Безпеки 20 січня 2003 року, Резолюція ради Безпеки ООН 2178 від 24 вересня 2014 року.

digest171120

Європейська конвенція про боротьбу з тероризмом регламентує засади боротьби із терористичною загрозою на міждержавному рівні. Вона набула чинності для України 14.06.2002 р. Цей документ доповнюють Декларація про заходи ліквідації міжнародного тероризму, затверджена резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 9 грудня 1994 року, Міжнародна конвенція про боротьбу з фінансуванням тероризму й Міжнародна конвенція про боротьбу з бомбовим тероризмом.

digest171120

Велику небезпеку становить терористична загроза авіаційному сполученню. Конвенція про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, Конвенція про боротьбу з незаконними актами по відношенню до міжнародної цивільної авіації, Протокол про боротьбу з незаконними актами насильства в аеропортах, що обслуговують міжнародну цивільну авіацію, який доповнює Конвенцію про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації, входять до нормативно-правової бази боротьби з тероризмом у повітряному просторі та в аеропортах. Конвенція про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки морського судноплавства, ратифікована Постановою Верховної Ради України від 17.12.1993 р., покликана надійно захистити одну з ключових галузей міждержавного транспортного сполучення.

digest171120

Важливим документом для безпечної та ефективної співпраці між державами є Конвенція про запобігання та покарання злочинів проти осіб, які користуються міжнародним захистом, у тому числі дипломатичних агентів. Міжнародна конвенція про боротьбу із захопленням заручників регламентує спільні дії держав у випадку скоєння цього злочину. Конвенція про фізичний захист ядерного матеріалу та ядерних установок і Міжнародна конвенція про боротьбу з актами ядерного тероризму містять базові положення, затверджені задля запобігання руйнівних наслідків злочинного використання радіоактивних речовин.

Нагадуємо контакти Служби безпеки України: цілодобовий безкоштовний телефон довіри – 0-800-501-482, електронна скринька – [email protected].

13275
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша