Факультет географії, туризму та історії
Історія

Історична юдаїка - один з напрямів досліджень на факультеті та навчання магістрів. Активне співробітництвао із місцевою єврейською громадою та Музеєм Михайла Мармера (Світлана Піддубна) є дієвим засобом поєднання науково-академічної та практичної наукової діяльності. 

Далі - звідси: https://www.facebook.com/groups/452357084953141/permalink/907893046066207/

Светлана Поддубная разом з Мариною Боєвою та 2 іншими особами.

5 год

Волонтери Музею Михайла Мармера стали учасниками міжнародного дослідницького проекту
В цьому році волонтери Музею культури єврейського народу та історії Голокосту «Музей Михайла Мармера» вже вдруге стали учасниками міжнародної програми Бродячого університету «Самбатіон». 
Перша зустріч юнаків і дівчат з провідними фахівцями України й Ізраїлю з питань єврейської історії та культури відбулася ще навесні. Саме тоді й було вирішено продовжити співпрацю з волонтерами Криворізького музею в літній програмі «Самбатіону», де вони змогли б долучитися разом з іншою молоддю з різних куточків світу до розширеного формату вивчення історії юдеїв на пострадянському просторі та за його межами. 
У літній програмі проекту взяли участь учні криворізьких шкіл Єлизавета Гавеля й Влад Клюбченко, та Марина Боєва – магістрантка спеціальності "Історія" Криворізького державного педагогічного університету.
Ще до старту інтерактивної подорожі організатори визначили керівниками груп українських та ізраїльських фахівців, й обрали три види пересування молоді (декілька груп з Литви, України, Латвії, Польщі) під час виконання завдань: піший туризм, велотуризм, а також автобусний тур. 
Зважаючи на методи історичного дослідження, якими мали оперувати у майбутніх пошуках, кожен учасник мав можливість обрати напрям: «Oral history» (опитування старожилів про єврейське життя на обраній території дослідження); «Єврейська архітектура» (вивчення будівель, збудованих євреями до початку Другої світової війни для релігійних та житлових потреб) та «Юдейська епіграфістика» (вивчення ґенези надписів могильних плит (мацев) на єврейських кладовищах).
Учасникам з Кривого Рогу випала можливість мандрувати автобусним туром групою у складі 10 осіб та зануритися в цікаве минуле єврейських жителів Західної України, Польщі й Білорусі.
Розпочалася подорож юнаків і дівчат у селищі Меджибож, Хмельницької області, де вони не лише відвідали могилу Баал Шем Това – засновника хасидизму, а й створили власну карту, на якій відобразили споруди й цвинтар, що колись належали колоритному єврейському містечку Хмельниччини.
Наступним населеним пунктом за дослідницьким планом був Львів. Тут молодь відкрила для себе єврейську історію міста, відчула дух епохи колишніх єврейських кварталів, де юдеї відвідували синагоги і вели активну торгівлю з місцевими мешканцями.
Наступною частиною дослідження стала міжнародна практика юних слідопитів у містах Польщі – Пшемишль, Люблін й Мєндзижец-Подляскі.
Під час поглибленого вивчення єврейської архітектури міст, спілкування з місцевими мешканцями та відвідування місцевих музеїв, криворіжці отримали неабиякий досвід не лише культурного обміну, а наблизилися до рівня закордонних дослідників, будучи ще школярами та студентами.
Завершальним етапом проекту «Самбатіон» стала зустріч всіх дослідницьких груп у Мінську (Білорусь). На звітній конференції кожен міні-колектив юних спеціалістів презентував результати своєї сумлінної праці, та ділився з учасниками враженнями, новими вміннями й здібностями, які здобули на практиці.
Після повернення криворізьких волонтерів додому, працівники Музею культури єврейського народу та історії Голокосту «Музей Михайла Мармера» отримали багато похвал від організаторів «Самбатіону» за активних й креативних учасників, яких виховують у нашому музеї.

 1

   2

5465
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша