Факультет географії, туризму та історії
Історія

ТЕМА ЗАСІДАННЯ: 17 вересня 1939 року в мистецтві

Тема Агори представлена різними інтерпретаціями подій ІІ світової війни. Радянська ідеологічна версія спротиву Польщі нацистському режиму представлена серіалом «Чотири танкісти та собака», де головні герої воюють у підрозділі імені Вестерплатте, та й розшукують очевидця подій оборони півостріва. Інша версія ідеалізації минулого представлена відеокліпом «40:1» шведської групи «Sabaton» на тему оборони «польських Фермопіл» містечка Візни.

Слід зазначити, що обидві версії є коммеморативними за своєю суттю, проте користуються надзвичайною популярністю, оскільки візуалізовані масовою культурою. Кінематограф та рок-музика це дві речі, які є сьогодні є популярними серед молоді, а тому учасники Агори намагались, використовуючи історичне мислення, виділити головні моменти мистецтва, що змушують повірити у реальність, яка подається на екрані. Цікаво відмітити, професійність режисерів та декораторів, які використовували реальну кінохроніку тих подій та військову техніку й уніформу у серіалі «Чотири танкісти та собака»

Сергій Корнієнко (майже колумніст) : Людина по своїй природі неспокійна, хоч ви можете і не погодитися, а тому шукає для задоволення свого інтересу нові й нові образи. Головним прикладом цьому є кіномистецтво. Так вже склалося, що глядач хоче бачити дійсність, яку проживає саме він, і саме зараз. В фільмах про минуле це правило помножується рівно в стільки раз, скільки століть розділяє глядача та героя стрічки. Це закономірно, що зараз зручніше ніж в ХІХ ст., і точно краще ніж в Середньовіччі, проте діти, а іноді й дорослі, свято вірять, що всі римляни служили легіонерами, а в містах жили тільки сенатори, Цезар та біднота. Сьогодні на Агорі ми вперше відповіли на питання: "А чи можна використати цей фільм як історичний приклад?" І я був приємно здивований обізнаності студентів. Сподіваюся, що це тільки початок.

Агора #45, далі буде

Влад Тарасенко: Дуже цікава тема - відображення війни у мистецтві. Нарешті, до речі, я побачив початок "чотирьох танкістів і собаки")) З задоволенням чекаю наступної Агори.


 517


117


317


 217

8609
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31