Кафедра туризму та економіки
Факультет географії, туризму та історії

МИ ЧЕКАЄМО САМЕ НА ТЕБЕ!

З нами Ви пізнаєте не лише простори рідного міста, рідної держави, а й інших країн світу!

З нами Ви відкриєте принади різних видів туризму!

Ми вас навчимо будувати свій власний бізнес у туризмі та заробляти гроші!

Ми допоможемо обрати свій життєвий шлях у туризмі нашої держави та міста Кривого Рогу!

 

photo 2023 11 06 15 45 27

 

Згідно з наказом по університету, кафедра створена з 1 вересня 2020 року.

До складу кафедри увійшли декілька викладачів і фахівців з географії та організації туризму та фахівці з економіки.

Кафедра є випусковою і відповідає за набір, підготовку та випуск студентів за спеціальністю 242 "Туризм і рекреація". Додатковою сферою діяльності кафедри є викладання економічних дисциплін на всіх спеціальностях факультетів університету, забезпечення підготовки студентів спеціальностей 014 "Географія" та "Фізкультура" за дисциплінами спеціалізації - краєзнавчої і спортивно-туристичної роботи у закладах освіти.

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ «ТУРИЗМ І РЕКРЕАЦІЯ»

На базі факультету географії, туризму та історії університету спеціальність 242 «Туризм і рекреація» відкрита у 2014 році. Влітку 2018 року відбувся перший випуск студентів за освітнім рівнем «бакалавр».

Спеціальність «Туризм і рекреація» - одна з найбільш популярних в університеті.

Ліцензований обсяг набору – 30 осіб. Форма навчання – виключно денна. Заочне відділення відсутнє.

ВИПУСКОВА КАФЕДРА. Випусковою кафедрою є кафедра туризму та економіки. Завідувач кафедри – кандидат географічних наук, доцент – Казаков Володимир Леонідович. Він є ідейним натхненником розвитку туризму на Криворіжжі, ініціатором створення Криворізької федерації спортивного туризму, автор ідеї розвитку промислового туризму у Кривому Розі, розробник більшості екскурсійних маршрутів містом, провідний експерт розвитку туристичної справи на Дніпропетровщині, член наукової ради департаменту туризму та курортів Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, керівник секції промислового туризму Всеукраїнської асоціації гідів, багаторазовий учасник міжнародних туристичних конференцій та виставок, голова громадської організації «Кривбастур – туристичний центр Кривого Рогу» та директор однойменної туристичної фірми.

НАША КОМАНДА. Викладачі кафедри, які працюють зі студентами за цією спеціальністю, є справжніми практиками. Вони виступили засновниками громадської організації «Кривбастур – туристичний центр Кривого Рогу», розробниками багатьох екскурсійних маршрутів по Кривому Рогу та турів до міста та за його межі. Деякі викладачі є практикуючими екскурсоводами. Більшість викладачів займається спортивним туризмом – пішохідним, водним, гірським, та мають спортивні розряди з даних видів.

90% викладачів випускової кафедри мають науковий ступінь кандидатів наук. Викладачі кафедри були першими розробниками «Програми розвитку промислового туризму в місті Кривий Ріг», що є першою подібною програмою в Україні. Викладачі, відвідавши значну кількість країн світу (Німеччина, В’єтнам, Франція, Єгипет, Італія, Данія, Індія, Польща, Чехія, Іспанія, Бельгія, Нідерланди, Румунія, Туреччина, Болгарія, Грузія, Литва, Швейцарія, Кіпр, Росія, Таджикистан, Молдова, Угорщина, Австрія), не в теорії, а з практики розповідають студентам про специфіку туристичної діяльності.

ТЕОРЕТИЧНЕ НАВЧАННЯ. Освітньо-професійна програма підготовки включає низку навчальних дисциплін, необхідних для багатогранної підготовки справжнього фахівця-туризмознавця: географія туризму, туристичне країнознавство, організація туризму, менеджмент і маркетинг в туризмі, організація готельного і ресторанного господарства, облік і аудит в туризмі, економіка туристичних підприємств, спортивний туризм та ін. Студенти опановують дві іноземні мови (англійська та за вибором – німецька або французька), матимуть змогу займатися спортивним туризмом у відомому в місті туристичному клубі «Сталкер», проходити стажування у туристичному центрі Кривого Рогу – «Кривбастур».

ПРАКТИКА. Під час навчання студенти спеціальності «Туризм і рекреація» мають широкі можливості для оволодіння практичними навичками з обслуговування туристів. Для цього у навчальному плані передбачені різноманітні навчальні та виробничі практики.

  • 1 курс – навчальна практика «Вступ до фаху», де студенти ознайомлюються з численними туристичними об’єктами нашої держави. Маршрут практики щороку різний: це й простори Північного Причорномор’я (Миколаївська та Одеська області), і області Західної України, включно з Українськими Карпатами.
  • 2 курс – на базі Кривого Рогу та місцевих туристичних ресурсів проводиться навчальна практика з екскурсійної справи, де студенти вивчають досвід екскурсоводів міста і самі практикуються у розробці та проведенні екскурсій. Інша практика – спортивно-туристична, яка являє собою активну подорож у вигляді туристичного походу з рюкзаками та наметами стежками гір Українських Карпат або іншими не менш мальовничими природними ландшафтами.
  • 3 курс – навчальна практика у турагенстві, що триває 2 місяці. Для її здійснення університетом укладена ціла низка угод з туристичними агентствами Кривого Рогу. Тут студенти оволодівають навиками менеджера туристичного підприємства, найбільш здібних працевлаштовують.
  • 4 курс – виробнича практика у турагенстві. Під час її проходження студенти продовжують навчатися практичній діяльності у галузі туризму. Багато здібних студентів отримують запрошення на постійну роботу у турагенствах.

Особливою родзинкою навчання на спеціальності «Туризм і рекреація» є можливість студентів набути практичних навичок роботи з туристами під час стажувань за кордоном. Для цього університетом укладені договори з вітчизняними та іноземними партнерами. Так в літній сезон після 2-го курсу навчання студенти направляються на стажування до чорноморських курортів Болгарії (Сонячний Берег, Варна, Бургас, Несебр). Для студентів 3-4-х курсів передбачене об’єднання практик у турагенствах, що дає змогу відправитися на стажування до курортних регіонів республіки Туреччина на 5-6 місяців (квітень-жовтень). Вся діяльність студентів під час стажування оплачується фірмою-партнером у вигляді пристойної фінансової винагороди.

ПЕРСПЕКТИВИ. Випускники отримують кваліфікації «Фахівець з туристичного обслуговування» та «Екскурсовод», що дає можливість після отримання диплому обіймати посади: екскурсовод, організатор подорожей, менеджер з туризму та готельного господарства, фахівець з обслуговування в різних галузях туризму, готельної та ресторанної справ тощо. Випускники матимуть усі можливості відкрити свій бізнес у галузі туристичного обслуговування.

НАШІ ПАРТНЕРИ. Партнерами у підготовці фахівців туристичного супроводу є: управління економіки виконкому Криворізької міської влади, комунальне підприємство «Інститут розвитку міста Криво Рогу, численні турагенства Кривого Рогу, туроператори Болгарії («Олді Тревел») та Туреччини («АнексТур»), міські центри туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, провідні промислові підприємства Кривого Рогу, департамент туризму та курортів Міністерства економічного розвитку України, Всеукраїнська асоціація гідів та ін.

5533

Кафедра туризму та економіки створена наказом по університету 01.09.2020 року.

Це абсолютно нова кафедра, викладацький склад, якої був сформований внаслідок реорганізації кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму та кафедри соціології та економіки.

До складу кафедри туризму та економіки увійшли викладачі туристичних дисциплін (доценти, кандидати географічних наук Володимир Казаков, Вікторія Пацюк, Ірина Остапчук, Дар'я Шиян, кандидат геологічних наук Олександр Матіщук) та викладачі економіки (доценти, кандидат економічних наук Олена Коровіна, Вадим Баюра, економіст і старший викладач Людмила Братченко). 

Завідувачем кафедри обрано і затверджено Володимира Казакова.

Кадровим потенціалом кафедри було підкреслено, що Туризм - це галузь рекреації, дозвілля та економіки. Викладачі кафедри забезпечують викладання низки економічних дисциплін на загальноуніверситетському рівні та фахових дисциплін спеціальності 242 "Туризм і рекреація".

344322995 1844326739406454 5247737977164088578 n

Кафедра з ФБ

5166
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31