Кафедра української мови
Факультет Української філології

Успішно пройдено проміжну атестацію із затвердженим на засіданні кафедри звітом про виконання робіт за 2019–2020 навчальний рік та подано академічний звіт до відділу аспірантури КДПУ.

Так, аспіранти кафедри української мови прозвітували за вказаний період навчання в аспірантурі й підготовку дисертаційної праці здобувача освітньо-наукового рівня (PhD) за основними показниками: написання розділів дисертації, підготовка статей, виступи на науково-методичному семінарі кафедри, участь у конференціях, збір фактичного матеріалу, опрацювання наукових джерел тощо.

У своїх звітах напрацювання з тих чи тих виконаних видів робіт молоді науковці представили, акцентувавши на реальних результатах, отриманих у процесі написання дисертаційних робіт, відповідно за роками навчання в аспірантурі:

– третього року підготовки Кекало Юлія Валеріївна (науковий керівник: доктор філологічних наук, доцент Л. А. Білоконенко);

– другого року підготовки Соловйова Тетяна Олександрівна (науковий керівник: доктор філологічних наук, професор Ж. В. Колоїз) і Параскун Ірина Леонідівна (науковий керівник: кандидат філологічних наук, доцент Т. І. Вавринюк);

– першого року підготовки Масляєва Ірина Володимирівна (науковий керівник: доктор філологічних наук, професор Ж. В. Колоїз).

Досліджуючи питання функціонування української мови в різних суспільних царинах, здобувачі третього (доктор філософії) освітнього рівня апробували результати своїх досліджень на таких міжнародних конференціях різних рівнів, а саме:

Міжнародна наукова конференція «Восточнославянские языки и литературы в европейском контексте – VІ» (25 жовтня 2019 року, на базі Могильовського державного університету імені А. А. Кулешова, м. Могильов, Білорусь) – аспіранти І. В. Масляєва, І. Л. Параскун, Т. О. Соловйова;

Міжнародна науково-практична конференція: «Таврійські філологічні наукові читання» (24–25 січня 2020 року, м. Київ) – асп. Ю. В. Кекало;

сертиф

V Міжнародна науково-практична конференція «Мова та культура у просторі новітніх технологій: проблеми сучасної комунікації» в рамках ІІІ Міжародного симпозіуму «Соціальний дискурс глобалізованого світу: наука, освіта, комунікація» (16 квітня 2020 року, на базі Національного авіаційного університету) – асп. Т. О. Соловйова;

Міжнародні наукові читання молодих дослідників до Дня слов’янської писемності (19 травня 2020 року, Криворізький державний педагогічний університет) – асп. І. В. Масляєва.

MyCollages 1

Подано також заявки до участі в міжнародних конференціях, запланованих на осінь 2020 року, і зокрема на VІ Міжнародну наукову конференцію «Українська мова серед інших слов’янських: етнологічні та граматичні параметри», організовану кафедрою української мови КДПУ.

Протягом звітного періоду аспіранти підготували наукові статті й тези з тем дослідження. Їхні наукові розвідки увійшли до матеріалів конференцій, збірників наукових праць, і зокрема таких, що індексуються в міжнародних наукометричних базах.

Особливо хочемо зазначити про успіхи в питаннях міжнародної академічної мобільності аспірантки другого року навчання Т. О. Соловйової, яка виграла міжнародний гранд – конкурс на отримання стипендії задля проходження наукового стажування у Гранадському університеті (Іспанія). Студентка PhD за програмою Erasmus+ отримала можливість проводити міждисциплінарне дослідження за темою своєї дисертаційної роботи протягом 3-х місяців в одному з найкращих університетів Іспанії та отримувати консультації від провідних спеціалістів цього науково-освітнього центру. Стажування було заплановане на весну 2020 року, утім через пандемію Covid-19 здійснення академічної мобільності перенесено після завершення карантину. Тож щиро сподіваємося на успішне проходження стажування в найближчий час та інтеграцію криворізької мовознавчої царини зі світовою академічною наукою.

1 Algambra e1527704317984

Додаткова інформація є на сайті університету:

https://kdpu.edu.ua/press-centre/novyny/novyny-mizhnarodnoho-spivrobitnytstva/10454-naukova-spivpratsya-tryvaye-aspirantka-kdpu-otrymala-stypendiyu-na-navchannya-v-universyteti-hranady.html

Наразі завершено власне академічне дистанційне навчання аспірантів, успішно складені заліки й екзамени із загальних і спеціальних дисциплін.

Підсумовуючи звіти здобувачів освітньо-наукового рівня (PhD), завідувач кафедри української мови доктор філологічних наук, професор Жанна Василівна Колоїз разом з іншими науковими керівниками акцентувала на перспективах у підготовці дисертаційних праць і подальшій активізації роботи аспірантів над темами дослідження.

Бажаємо й надалі нашим аспірантам успішно реалізувати поставлені завдання!

12274
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша