Кафедра української мови
Факультет Української філології

09 вересня 2023 року відбулася настановча конференція для студентів факультету української філології з практики зі спеціалізації «Редагування освітніх видань», організована професором кафедри української мови Жанною Василівною Колоїз (керівник практики).

6

На зборах були присутні студенти другого (магістерського) рівня вищої освіти, які нині здійснюють вирішальні кроки на шляху до омріяної професії редактора. Цей фах передбачає набуття її представниками вмінь і навичок кваліфіковано працювати з текстами, що мають різне цільове призначення, належать до різних тематичних розділів та мають різну знакову природу і характер інформації.

1

«Процес редагування асоціюється насамперед з дією, спрямованою лише на мовну правку тексту з огляду на норми літературної мови. Без жодних сумнівів, мовна обробка, правка тексту є важливою і необхідною для літературного редактора. Однак не можна зводити літературне редагування лише до мовної правки. Літературне редагування – це прискіпливий, багатоаспектний методично правильний аналіз, проникнення у творчу лабораторію автора, декодування його задуму, це кваліфікована підготовка твору до друку», – наголосила Жанна Колоїз.

Програма практики з редагування передбачає такі завдання:

‒ літературне редагування електронної версії монографії або навчального (навчально-методичного) посібника з навчальної дисципліни, що входить до розряду нормативних або варіативних зі спеціальності;

‒ аналіз тематичної, композиційної і логічної організації тексту;

‒ створення одного номера друкованого періодичного видання «Університетські новини».

Жанна Василівна звернула увага на методичні вказівки щодо виконання завдань практики, оформлення результатів та критерії і норми оцінювання. Також було акцентовано на проблемних моментах, які виникають у студентів, окреслено шляхи подолання труднощів, а саме: консультації з керівником практики на будь-якому етапі виконання тих чи тих завдань, зокрема добору матеріалу для редагування, безпосередньої роботи з посібниками, власними макетами періодичного видання та ін.

5

4

Бажаємо студентам-редакторам успіхів з практикою, яка наближає їх до професійного вдосконалення й самоствердження.

Натхнення, творчої спраги, цікавих коректурних знаків!

23081
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30