Кафедра фізики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

Image 8

В мистецькому проєкті "Наше" міського телеканалу "Рудана" в програмі «Серце українських Карпат – трембіта: тайнощі інструмента із Книги рекордів Гіннеса» у серпневому випуску 2024 року музикознавиця, викладачка кафедри музикознавства, інструментальної та хореографічної підготовки факультету мистецтв КДПУ Ірина Лященко розповідає: «Важко уявити серед українських народних символів щось більш оригінальне, ніж трембіта. Нею визначали годину, а найбільш досвідчені чабани навіть передбачали погоду. Кажуть, трембіта – найперший синоптик дощу та грози. А ще трембіта – це серце Карпат і звістоноша для карпатських верховинців. Раніше трембіта була чи не єдиним засобом для звʹязку вівчаря з селом. Тому й географічно звучали інструменти там, де передусім поширене вівчарство».

Image 6

Трембіта у Книзі рекордів Гіннеса: чим же вона особлива? Меседж по нотах: синоптик, будильник, айфон, гірський "маяк"; коли й для чого грають на трембіті? Затрембітали на кіностудії: історія з "Тінями забутих предків". Дерево, в яке влучила блискавка: найкраща сировина на трембіту. Чоловічий інструмент: чому на трембіті грають лише чоловіки? Ноти у спадок: трембіта на сучасних сценах.

«Надзвичайно важливо зберегти всі можливості трембіти в сучасних умовах і постійно підтримувати хвилю відродження інтересу молоді до української культури» – переконана Ірина Лященко.

Серце українських Карпат – трембіта: тайнощі інструмента із Книги рекордів Гіннеса

 

27152
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Жовтень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31