Кафедра географії та методики її навчання
Факультет географії, туризму та історії

deutsch project  

Упродовж 2019-2020 рр. науково-педагогічні працівники Криворізького державного педагогічного університету, серед яких доценти кафедри історії  Тарасов А.В. та Яшин В.О., а також доцент кафедри німецької мови і літератури з методикою викладання Карпюк В.А. і професор цієї кафедри, проректор з наукової роботи  Гаманюк В.А.,  брали участь у реалізації міжнародного науково-дослідницького проєкту, ініційованого науково-дослідницьким центром DiMOS (Deutsch in Mittel-, Ost- und SüdEuropa), фінансово підтриманого Уповноваженим Міністерства культури і медіа ФРН, «Німецькі сліди в Україні». Цей проект, який з самого початку замислювався як міждисциплінарний, мав на меті охопити широкий спектр наукових проблем, пов’язаних із присутністю німців та німецької мови у соціокультурному просторі України, тому досліджувалися «німецькі сліди» в українській мові (запозичення), у літературі (письменники й поети німецького походження, які писали німецькою мовою), в культурі (архітектура, живопис, наука, освіта тощо). Проектом були охоплені як видатні постаті, які сприяли економічному і соціальному розвиткові України, так і пересічні громадяни, які розділили тяжку, часом трагічну долю українського народу особливо в часи голодомору та переслідувань під час «червоного терору».

germanproject 2

Окремим напрямом проекту був дидактичний, в рамках якого було розроблено низку навчально-методичних матеріалів з краєзнавчим змістом (історія, сьогодення німців і німецької мови в Україні), які перебувають у відкритому доступі й можуть використовуватися як викладачами, так і тими, хто вчить німецьку мову і цікавиться історією рідного краю, минулим регіонів України, які пов’язані з німецькою історією або з окремими представниками німецького народу. (https://deutschespracheukr.wixsite.com/meinewebsite-2).

Учасники проекту підготували не тільки матеріали для практичного використання в освітньому процесі. Теоретичне осмислення знайшло відображення у низці публікацій як в Україні, так і у Німеччині, серед яких найбільш вагомими є статті у збірнику наукових праць «Освітній вимір» № 2 (54) у 2020 році (https://journal.kdpu.edu.ua/ped/issue/view/111) та у 10 томі наукового журналу Університету Регенсбурга «Forschungen zur deutschen Sprache in Mittel-, Ost- und Südosteuropa FZDiMOS», де були зібрані публікації за проектом, саме тому цей випуск отримав назву «Deutsch in der Ukraine. Geschichte, Gegenwart und zukünftige Potentiale» (https://epub.uni-regensburg.de/44883/).

14985
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31