Студенти спеціальності 242 Туризм і рекреація користуються можливістю щодо проходження виробничого і навчального стажування як академічної мобільності за кордоном.
Однією з такиз студенток є й Валерія Образцова, одна з найкращих студентів ТУР-21. Надаємо її неформальний звіт у авторському викладі.
"З переїздом до Нідерландів мені випала чудова нагода пройти практику в одному з унікальних готельно-ресторанних комплексів міста Роттердам – H2OTEL|FLOATS.
H2OTEL – це плавучий бутик-готель з ресторанним комплексом FLOATS, що знаходиться в самому центрі Роттердаму, за 5 хв пішки від метро станції «Blaak» та таких визначних місць як «Kubuswoning» (Кубічні будинки), Markthal (критий ринок з сотнями маленьких острівків їжі народів світу) та будинок «Олівець». Розташований готель за адресою Wijnhaven 20A, що є гаванню в самому серці міста та зв’язує собою дві інші – Oudehaven та Leuvehaven.
Історія цього місця робить його ще більше унікальним: готель складається з п’яти так званих барж, якими в свій час володіла Американська армія. Їх було виготовлено в Міссісіпі з дуже міцного композиту синтетичних матеріалів і нейлонового стільникового наповнення. Це мало гарантувати, що ніякі бомби чи міни не прилипнуть до бортів. Після завершення робіт баржі разом із вантажем (танки та гармати) їх переправили через океан до Роттердама.
Зрештою ці баржі були придбані містом і розміщенні на поточному місці, а одне з найвідоміших архітекторських бюро отримало грант на проект перетворення їх на музей. Музей під назвою «Schepen van verre landen», що можна перекласти як «Кораблі з далеких країн», проіснував п’ять років, поки врешті не був закритий через брак субсидій з боку уряду. Після цього в колишній музей переїхав офіс компанії з розвитку району, проте з годом ця компанія також збанкрутіла, а музей був проданий «Steingoed Ontwikkeling», який після кількох спроб, від культурного центру до залів для вечірок і навіть пивоварні, зрештою перетворив його на готель.
Проте, під час робіт з перетворення музею на готель виникли деякі проблеми, адже готель із 48 номерами набагато важчий, ніж музей із двадцятьма маленькими човнами, такими як каное та каяки. Щоб збільшити плавучість приблизно на 1,2 мільйона кілограмів, водолазами були проведені роботи з розміщення порожнистих елементів на дні барж. Офіційною датою заснування готелю є 2008 рік.
Тризірковий готельно-ресторанний комплекс складається з 48 кімнат різного типу: 24 з них знаходяться на верхньому поверсі, 24 на нижньому, а також ресторану з загальною кількістю 50 посадкових місць та відкритою терасою. Кожна кімната готелю обладнана всім необхідним для проживання, а 18 із них мають дивовижний вигляд на гавань та сучасну панораму центру міста.
Середня вартість проживання за добу становить 75-90 євро. За номер з терасою доведеться віддати десь 100 євро. Не дивлячись на доволі високі ціни, цей готель вважається одним із бюджетних.
Ресторан – ще одна візитна картка цього місця, а якщо бути точніше - його плавуча тераса. Кожен десь з 7:00 до 11:00 гості готелю, звичайні туристи та місцеві мешканці можуть насолодитись смачною їжею та напоями прямо на воді. Кожен день в готелі зупиняється від 30 до 80 туристів та гостей міста, за даними статистики за 2024 рік майже 60% з них бронюють номери з включеним сніданком в готелі, саме тому з 7:00 до 10:00 в будні дні та з 8:00 до 11:00 у вихідні в ресторані подають сніданок.
Саме на посаду «breakfast lady» я прийшла працювати та проходити практику в травні 2024 року підписавши «нульовий» контракт на 4 місяці.
В мої обов’язки входило:
- сервірування столів для сніданку;
- наповнення кавової машини молоком та зернами кави;
- підготовка до сервісу під час сніданку: сік, вода, тарілки, чашки, серветки та інше;
- зустріч гостей та пояснення як працює наша система сніданку;
- сервіс;
- прибирання після завершення сніданку;
- прийом доставки та ведення обліку.
Мій робочий день тривав 8 годин з 7:00 до 15:00, а також я мала обов’язкову неоплачувану перерву 30 хв, під час якої я мала змогу пообідати та відпочити. Іноді в цей час мені навіть доводилось здавати екзамени або відвідувати лекції та семінари. Сама робота була не складна, я добре справлялась і вже через декілька місяців мені почали ставити не лише ранкові, але і вечірні зміни.
Специфіка роботи ввечері суттєво відрізнялась від ранкової, адже рівень сервісу повинен бути набагато вище, а обов’язки були відмінні від тих, що я мала зранку. Проте, не зважаючи на деякі складнощі, я швидко всьому навчилась та мені почало подобатись працювати і там і там. Я покращила знання мови, була більше впевнена в своїх діях та вже не боялась бути на змінах одна.
Мій перший контракт закінчувався наприкінці вересня 2024 року і саме тоді, під час розмови з власником, я отримала пропозицію пройти тренінг на співробітника рецепції – «front desk employee». Я з радістю погодилась і вже через 3 тижні випробувального терміну отримала річний контракт з новою посадою, підвищеною зарплатнею та фіксованою кількістю робочих годин в тиждень.
В мої нові обов’язки входить:
- сheck-in та check-out гостей;
- проведення оплати за номери, послуги готелю та ресторану;
- опрацювання транзакцій через віртуальні кредитні карти;
- відправлення інвойсів;
- перевірка чистоти кімнат перед заселенням;
- координування housekeeping department та надання їм інформації про кількість кімнат, які потрібно прибрати;
- бронювання номерів;
- відповідь на телефонні дзвінки;
- консультація гостей;
- відповідь на електронні листи;
- опрацювання відгуків на сайтах з бронювання - Booking.com, Hotusa, Expedia та інші);
- надання інформації про готель та багато іншого.
Я дуже вдячна цьому досвіду, адже завдяки практиці від університету я знайшла чудове місце для роботи, де я можу використовувати знання, набуті під час навчання, отримувати професійний досвід, покращувати свій рівень англійської мови та спілкуватись з людьми з усього світу.
Кожного місяця для нас проводять тренінги від менеджерів, запрошених професіоналів та відомих людей в готельно-ресторанному сервісі за допомогою яких, ми можемо набути нових навичок та покращити рівень сервісу. Також, ми маємо дуже багато неформальних заходів для команди, тестування нових сезонних меню, опитування про задоволеність роботою та мітинги, де ми можемо обговорити проблеми під час роботи та знайти варіанти їх вирішення.
А ще, я знайшла тут справжніх друзів! Саме це на початку допомогло мені краще адаптуватись до суспільства. Важливо також сказати, що власник та менеджмент готелю дуже добре ставляться до робітників, а ще – вони всі завжди питають про ситуацію в Україні і з розумінням ставляться до того, що я навчаюсь в університеті. Це дало мені змогу без проблем здати екзамени в цю та попередню сесію, за що я їм дуже вдячна! У вихідні дні я також мала можливість подорожувати та відвідувати різні фестивалі та заходи з моїми друзями.
Також, я можу з впевненістю сказати, що ті знання, які я отримала під час навчання в КДПУ дуже сильно допомагають відчувати себе впевнено в професійному осередку і це має дуже велике значення.
Якщо ви раптом будете в Нідерландах – запрошую вас в гості! Обіцяю, вам дуже сподобається це місце та люди в ньому".
- Автор: Кафедра туризму та економіки
- Перегляди: 180
08.11.2024 р. на кафедрі туризму та економіки у дистанційному форматі відбулась звітна конференція з виробничої практики зі спортивного туризму здобувачів освіти спеціальності 014.11 Середня освітя (Фізична культура) із додатковою спеціалізацією "Спортивний туризм" груп ФК-21 та ЗФК - 21. Практика тривала 3 04.10.2024 по 02.11.2024.
Виробнича практика передбачена структурно-логічною схемою підготовки фахівців ступеня бакалавра за освітньою програмою «Фізична культура». Вона пов’язана з такими навчальними дисциплінами, як «Основи спортивного туризму», «Спеціалізовані види спортивного туризму», «Методика організації спортивно-туристичної роботи в закладах освіти».
Мета виробничої педагогічної практики: оволодіння здобувачами освіти формами, методами, засобами, новітніми технологіями здійснення навчально-виховного процесу в спортивно-туристичних закладах, підприємствах і організаціях різних типів; формування умінь застосовувати теоретичні знання у практичній діяльності, усвідомлення професійної значущості цих знань; виховання потреби постійного удосконалення професійних знань, умінь, навичок та педагогічної майстерності; розвиток творчої ініціативи, реалізація особистісного творчого потенціалу кожного студента; розвиток дослідницьких умінь у конкретній професійній діяльності.
На конференції здобувачі освіти відзвітували документацією про проходження практики, а також поділились власним враженнями від даного виду навчальної діяльності.
Переважна більшість здобувачів відзначили важливість та користність даного виду діяльності для їх професійного розвитку, самовдосконалаення в обраній галузі. Під час праткичної діяльності здобувачі помітили наявні прогалини у теоретичних знаннях, які і наздолужили безпосередньо за час практики. Важливе значення, на думку здобувачів освіти, має саме такий тип практики, особливо якщо є можливість проводити очні заняття. Про практику здобувачів освіти позитивно відкликаються ЦТКЕУМ-и за якими вони були закріплені.
Виробнича практика зі спортивного туризму, дозволила здобувачам освіти закріпити теоретичні знання, отримати важливі практичні навички, щодо роботи у системі позашкільної освіти, виховання, особливостей саме спортивно-туристичної роботи, методів та форм проведення занять. Здобувачі освіти набули здатності аналізувати різні типи навчальної та практичної діяльності один одного та самоаналізу проведених занять та заходів.
Щодо ходу практики здобувачі освіти і ЦТКЕУМ активно ділились своїми здобутками у соціальних мережах.
- Автор: Кафедра туризму та економіки
- Перегляди: 324
Студенти спеціальності 242 "Туризм і рекреація" стажуються за кордоном за стабільним режимом вже багато років. Цього літа була відкрита Греція, де в районі півострову Халкідікі на базі місцевих курортних комплексів працювали у туристичній сфері студентки груп ТУР-21 Марія Мартенс та ТУР-23 Дарина Мартенс. Дівчата поділилися власним досвідом.
Дарина Мартенс: "Цього літа я працювала в грецькому готелі Pefkochori, Xenios Port Marina Hotel поблизу міста Пефкохорі на узбережжі Егейського моря, на посаді «барвумен». Досвід виявився цікавим і пізнавальним. Загалом, умови праці були гарні та не дуже важкі. Єдине, що спричиняло дискомфорт – це спека, тому що я працювала на пул-барі під палючим сонцем.
Проживання було достатньо комфортне. Я мешкала у пʼяти хвилинах пішки від готелю, хоч і на схилі. Ми жили по троє дівчат у кімнаті. На стажування до цього готелю нас приїхало семеро дівчат–ровесниць. Ще до нашого приїзду, там працювала українка, яка заміжня за менеджером–греком і працювала на рецепції. Це дуже спростило моє перебування в нових умовах і сприяло комфорту в роботі.
Харчувалися ми тричі на день, в останню годину з відвідувачами. Їжа, окрім сніданку, завжди була дуже різноманітна і більш-менш смачна. Іноді, всім персоналом замовляли доставку піци.
Щодо графіку роботи, то тут нарікань взагалі немає. Я працювала з 10.00 до 18.00, тому не рано прокидалась і вечори проводила за власним бажанням: чи то на море, чи то поїздка у місто. Місто знаходилось в пʼяти хвилинах від готелю по трасі, куди нас довозив автобус за розкладом.
Таким чином, практика в Греції залишила тільки приємні згадки і цінний досвід, завдяки хорошим людям і не дуже важкій роботі".
Марія Мартенс: "Влітку 2024 року я проходила стажування у 3-зірковому сімейному готелі «Koviou Holiday Village» на узбережжі Егейського моря (Халкідікі) в Греції. Готель розташований між населеними пунктами Нікіті та Мармарас, на, так званому, середньому «пальці» – Сітонії, який є частиною півострова Халькідіки. Тобто, найближчий магазин, або будь-яка інша інфраструктура, знаходиться за 5 кілометрів від місця мого перебування.
Увесь літній сезон я працювала на двох позиціях: офіціанткою і барвумен, по 2 місяці на кожній. Обидві посади були не дуже важкими у фізичному плані, на скільки це можливо при 40-градусній спеці. Проживання персоналу було в сусідніх з готелем апартаментах, які власники орендували для гостей та власноруч зробили ремонт в номерах. Апартаменти представляють собою дві величезні будівлі з великою кількістю кімнат та називаються «Paradise apartments». Весь персонал жив у кімнатах, розрахованих на двох – п'ятьох людей в одній, і від місця проживання до місця роботи займало до 3 хвилин пішки. Я мешкала в одній кімнаті ще з двома українками 52 та 65 років.
Харчування було непоганим, так як персонал харчувався разом із гостями, але в окремо відведений для цього час. Поснідати робітники були зобов'язані до сніданку для гостей, повечеряти – після гостей, а обід був лише для персоналу, так як для гостей він не був включений та складався із залишків вчорашньої вечері.
Щодо графіку роботи, то для мене, як для офіціантки та працівниці бару, робочий день був поділений на дві частини: в ресторан я повинна була приходити на сьому та працювала до опівдня, але якщо виходило звільнитися раніше, то можна було піти раніше, головне – необхідно було закінчити прибирання після сніданку. Потім я була зобов'язана прийти за годину до початку вечері та підготуватися до неї, накрити столи та ін., і вже після вечері знову прибирання за гостями, приблизно до десятої години вечора.
На барі я працювала 2 години зранку з дев'ятої до одиннадцятої, а далі після п'ти годин перерви – з четвертої до десятої.
Перевагами цього стажування для мене були:
- висока заробітна платня, як для студентки;
- 4 місяці практики англійської мови;
- якісний досвід роботи в ресторані та на барі;
- невимовно гарне, тепле і дуже прозоре море та прекрасні місцеві краєвиди;
- приємний місцевий персонал.
Враження від цієї практики у мене залишилися дуже різноманітні.
- Автор: Кафедра туризму та економіки
- Перегляди: 485
Подорожі – це не лише обов’язкова складова фахової підготовки здобувачів освіти за спеціальністю 242 «Туризм і рекреація», а й важлива складова національно-патріотичного виховання молоді. Екскурсія наших студентів до Черкащини вкотре це підтвердила.
Цього разу 5 жовтня 2024 року студенти різних курсів спеціальності 242 "Туризм і рекреація" мали ексклюзивну можливість не просто відвідати пізнавальний об’єкт, а бути присутніми на презентації новоствореного архітектурно-ландшафтного етнографічного комплексу «Совин Яр». Дана подорож була організована доцентом кафедри туризму та економіки Вікторією Пацюк і мала на меті не лише ознайомлення з селом Водяники як новоствореною туристичною дестинацією, а й спрямована на підготовку студентами рекомендацій щодо подальшого сталого туристичного розвитку території.
Молодь була вражена не лише структурою комплексу, в якому професійно поєднані архітектурні споруди, монументальні об’єкти, паркова зона, а й музикою, легендами, цікавими історіями та, звісно, гостинністю господарів.
Висловлюємо вдячність ректору Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександру Володимировичу Черевку та керівниці ГО «Архітектурно-ландшафтний етнографічний комплекс «Совин Яр» – Ользі Копчинській за надану студентам можливість відвідати даний захід та гостинний прийом. Всі, хто дотичний до створення даного комплексу, роблять величезну справу у наш буремний час. І тут не лише про створення нових туристичних локацій, спрямованих на покращення ментального здоров’я нашого населення, а, головне, про відродження культурних та духовних традицій та формування патріотичного духу. Ми абсолютно впевнені, що в даного проекту велике туристичне майбутнє і ми будемо пишатись, що були одними із перших його відвідувачів.
Ще однією родзинкою подорожі стало відвідування інсталяції «Серце України» - Географічний центр України, створеної в самому центрі України до 30-річчя нашої незалежності у 2021 році. Саме тут серед мальовничих безкраїх просторів як ніде-інде можна почути стукіт серця нашої Батьківщини.
- Автор: Кафедра туризму та економіки
- Перегляди: 460
Упродовж 3-х місяців літа, по закінченню 2 курсу бакалаврату дві студентки групи ТУР-22 Богданович Поліна та Гарбарь Анастасія пройшли закордонну практику в одному з найкращих готелів морського узбережжя Болгарії. Базою практики став 5-зірковий величезний готель HVD Reina del Mar у курортному місті Обзор, який розташований майже посередині між Варною та Бургасом.
Ось про що розповідають дівчата:
«Цього літа ми працювали покоївками. Досвід виявився цікавим, проте трохи неоднозначним. Загалом, умови праці були досить комфортні, хоча фізично робота була важкою. Нас забезпечили всім необхідним для виконання обов’язків: видали дві форми, навіть капці, а також надали особисті прилади для прибирання – від ганчірок до відер.
Особливо зручним було проживання. Ми жили в гуртожитку для персоналу, який розташовувався прямо на території готелю. Від гуртожитку до місця роботи всього дві хвилини ходьби. Це спрощувало не лише сам процес добирання до роботи, але й відвідування їдальні.
На жаль, харчування стало одним із найбільших розчарувань. Персонал був розподілений на різні категорії, і, чомусь, офіціанти отримували набагато краще харчування, ніж інші працівники. Були дні, коли ми взагалі пропускали сніданки та обіди, тому що їжа була відверто поганою. Вечеряти часто доводилося у місті.
Щодо графіку роботи, то тут особливих нарікань не було. Наш робочий час був чітко нормованим, і ми не мали потреби перепрацьовувати. Більш того, іноді вдавалося відпочити навіть під час робочого дня, що дозволяло зберегти сили.
Таким чином, досвід роботи в Болгарії залишив суперечливі враження: хороші умови праці та проживання поєднувалися з проблемами з харчуванням, але загалом це був цінний досвід, який ми не забудемо».
Слід додати, що студентки стажувалися на основі договору між вітчизняним туроператором «Олді Тревел» (м. Дніпро) та болгарським туроператором «TURAL» (м. Варна).
Закордонне стажування за своєю професією в галузі туризму для студентів є майданчиком для формування практичних фахових компетентностей.
- Автор: Кафедра туризму та економіки
- Перегляди: 513
3-4 липня 2024 року студенти спеціальностей «Туризм» та «Фізична культура зі спеціалізацією спортивний туризм» в рамках практик з дисциплін «Географія туризму» та «Активний туризм» відвідали Черкащину та оцінили її туристичні локації. Керівниками подорожі були викладачі Володимир Казаков та Вікторія Пацюк.
Перший день подорожі ознаменувався знайомством з обласним центром -містом Черкаси, його визначними пам’ятками та історичними перипетіями. Родзинкою першого дня стало відвідування єдиного буддійського храму в Європі «Білий Лотос», в якому здобувачі освіти дізналися секрети східної мудрості та зарядилися позитивною енергією.
Далі був переїзд на місце кемпінгу в сосновому лісі, майстер-клас з розбиття наметів, облаштування табору, приготування вечері в польових умовах та, звісно, купання у річці Дніпро.
Другий день був ще більш насиченим. Розпочалась екскурсійна програма з відвідування унікальної за своєю неоготичною архітектурою Спасо-Преображенської церкви. Далі була екскурсія до відомої у Європі палеонтологічної пам’ятки – стоянки мисливців за мамонтами (15 тис. років тому), де була знайдена перша у світі карта на бивні мамонту. У місті Каневі наші студенти відвідали алею скульптур, створену за мотивами шевченківських творів та піднялись на гору Гончариха, звідки відкрилась чудова панорами міста, річки Дніпро та Канівського водосховища. На завершення було відвідано ключовий об’єкт нашої подорожі – Шевченківський заповідник з культовим місцем для всіх українців – могилою Тараса Шевченка.
Організована подорож посприяла формування в здобувачів освіти нових компетентностей, а саме:
- аналізувати екскурсійні об’єкти та умови їх відвідування;
- оцінювати інфраструктурні складові туристичних кластерів та дестинацій;
- порівнювати діяльність екскурсоводів на різних локаціях;
- облаштовувати побут туристичної групи за кемпінгових умов;
- справлятися із форс-мажорними ситуаціями.
Сподіваємось отримані знання обов’язково знадобляться студентам як в подальшій професійній діяльності, так і для організації особистих подорожей.
- Автор: Кафедра туризму та економіки
- Перегляди: 762
25 червня 2024 року для студентів спеціальностей 014.11 Фізична культура та 242 Туризм і рекреація в рамках туристичних практик зі спортивного та активного туризму силами кафедри туризму та економіки був організований тренінг з водного туризму. Запрошеним стейкехолдером і інструктором виступив Едуард Дворчук – засновник і тімлідер криворізького клубу активного відпочинку "Pedali-Sandali" (https://www.facebook.com/pedalisandali). Керівниками практичного заняття виступили Володимир Казаков та Вікторія Пацюк.
У програмі тренінгу було навчання азам водного туризму: складання та надування байдарок, складання весла та техніка веслування, техніка одягання рятувального жилету, техніка спуску човна на воду, техніка посадки туристів у байдарку, техніка веслування та руху по воді. Усі студенти мали змогу не менше 30 хвилин попрактикуватися у веслуванні байдарки.
Місцем проведення тренінгу виступив міський парк ім. Федора Мершавцева, зона відпочинку біля води та річці Інгулець. Поруч знаходилась рятувальна станція, тому всі без пекові умови були дотримані.
Сформовані компетентності закладаються основи розуміння спортивного та активного туризму для подальшої роботи з дітьми або з клієнтами у туризмі.
- Автор: Кафедра туризму та економіки
- Перегляди: 639
20 червня 2024 року в рамках навчальних практик зі спортивного туризму (ФК-22) та активного туризму (ТУР-22) відбувся у польових умовах справжній практичний тренінг з гірського та пішохідного туризму. Тренерами виступили зав. кафедри туризму та економіки Володимир Казаков та доцентка цієї ж кафедри - Ірина Остапчук. Учасниками тренінгу стали 11 студентів 2-го курсу, до яких доєдналися 2 учениці 9-го та 10-го класів криворізької школи.
Під час тренінгу студенти опанували наступні уміння: рух по камінню (аналог гір), підйом і спуск крутими стежками та бездоріжжю відвалом в районі шахти "Криворізька", рух високою травою та чагарниковими заростями на відвалах, тактика руху природним ландшафтом. По суті студенти вчилися ходити по землі. Одночасно проведена екскурсія цікавими старими та сучасними гірничими місцевостями колишнього Шмаківського рудника.
Нетривалий і невеликий вихід у польові умови дозволив ознайомити студентів з азами пішохідного та гірського туризму.
Відео доступне для перегляду https://www.instagram.com/reel/C8cZrjwCa5N/?igsh=ZzloNWEzcTF1NzRr
- Автор: Кафедра туризму та економіки
- Перегляди: 612
19 червня 2024 року студенти спеціальності «Туризм» під керівництвом доцента кафедри туризму та економіки Пацюк Вікторії Сергіївни мали можливість відвідати унікальну споруду міста – синагогу Бейс Штерн Шульман та Музей культури єврейського народу та історії Голокосту «Музей Михайла Мармера». Криворізький музей та синагога займають провідне місце серед єврейської культурної спадщини України та Європи. Насичену та змістовну екскурсію провела директор музею Піддубна Світлана Іванівна.
Ця екскурсія стала справжнім відкриттям для молоді, надаючи їм можливість заглибитися в багатовікову історію та традиції єврейського народу. Екскурсія розпочалася з ознайомлення з експозиціями, присвяченими основним етапам поселення євреїв як на території України, так і їх значення для соціально-економічного розвитку Криворіжжя.
Не менш цікавою була частина екскурсії, присвячена культурним досягненням єврейської громади. Здобувачі освіти мали змогу побачити унікальні предмети побуту, релігійні артефакти, книги та документи, що відображають багатство єврейської культури та традицій.
Не обійшлося без розповіді про трагедії, які пережив єврейський народ під час Другої світової війни. Експонати та особисті історії жертв Голокосту змусили замислитися над важливістю пам'яті та толерантності.
Після музею відвідувачі ознайомились із синагогою та ознайомились з особливостями іудейського віросповідання.
Відвідування даної екскурсії допомогло студентам глибше зрозуміти історію та культуру єврейського народу, а також усвідомити важливість збереження культурної спадщини для майбутніх поколінь.
- Автор: Кафедра туризму та економіки
- Перегляди: 601
Я, студентка 4-го курсу групи ТУР-20, Мараховська Катерина, навчаюся за спеціальністю 242 Туризм. Наразі взимку 2023/2024 рр. проходжу стажування на гірськолижному курорті Банско, в країні Болгарія. Місце стажування – готель Four Points by Sheraton, який виявився неймовірним і багатим на досвід, яким я безсумнівно хочу поділитися з вами.
Робота офіціанткою в цьому прекрасному готелі стала для мене викликом, що надихає, і можливістю, яка відкрила очі на свою професію, а також зрозуміти, наскільки різноманітними і захоплюючими можуть бути кар'єрні перспективи у сфері туризму.
Умови моєї роботи. Мої робочі дні були організовані так, щоби надавати максимальний комфорт і баланс між професійною діяльністю та особистим життям. Два вихідних на тиждень, невисока тривалість робочого дня (не більше 8 годин), а також безкоштовне харчування й проживання в готелі створюють ідеальні умови для повноцінного занурення в роботу.
Обов'язки та Готель. Мої обов'язки включають прийняття замовлень від гостей, обслуговування "аля карт", сервірування столів і підтримання порядку в буфеті. Готель Four Points by Sheraton Bansko, чудово розташований у центрі міста, це великий готель із місткістю ресторану до 400 осіб. Працюючи в колективі з 25 співробітників, я зрозуміла, наскільки важлива узгодженість команди для успішного обслуговування гостей.
Інфраструктура і привабливість курорту. Банско, як гірськолижни курорт, вразив мене своєю унікальною комбінацією активного життя і культурних розваг. Сім лижних трас різної складності, доступних всього за 25 хвилин їзди, зробили цей курорт привабливим як для дорослих, так і для молоді, яка цінує активний спосіб життя. Також величезна кількість кафе, ресторанів, пабів, клубів і магазинів.
Міжнародна Атмосфера. Один зі значущих аспектів мого стажування полягав у можливості спілкування з гостями з різних куточків світу. Зустрічі та спілкування з представниками Великої Британії, Греції, Іспанії, Нідерландів, Румунії, Ізраїлю та навіть Австралії не лише збагатили мій досвід, а й надали цінну практику використання англійської мови з різноманітними акцентами.
Цінність Досвіду. Фізична легкість роботи, особливо в період, коли гостей було ще не так багато, створила приємний досвід праці. Болгарія, з її унікальною сумішшю культур і постійним потоком міжнародних відвідувачів, стала для мене не тільки легким стартом у світі гостинності, а й цінним етапом у моїй майбутній кар'єрі в туризмі.
Усі разом, ці моменти формували неповторний досвід, який я із задоволенням вношу до свого активу професійного зростання. Стажування в готелі залишило свій слід у моєму розумінні готельної індустрії та підтвердило, що туризм - це не просто професія, а й стиль життя.
- Автор: Кафедра туризму та економіки
- Перегляди: 1033