Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

Продовжуємо вивчати курс «Нацистські злочини в Україні: проблеми дослідження та комеморації».

Чергова лекція на тему "Роль Центрального відомства управлінь юстиції земель Німеччини з розслідування націонал-соціалістських злочинів у розкритті злочинів нацизму на окупованій території СРСР" відбулася 28 березня 2024 р.. Презентувала її  доктор Ясмін Зьонер, наукова співробітниця кафедри Східноєвропейської історії історичного факультету Гайдельберзького університету.

28.03 Ясмин2

 

28.03 Ясмин

Ростислав Горбунов:

Не міг пропустити лекцію фрау Зьонер. Як і минулого року) Відчувається, наскільки вона віддана своїй справі. Відчувається підтримка. Це незламні зв'язки, на котрі слід звертати увагу в сучасному світі при спілкуванні із західними колегами. Наскільки дивує її здатність не тільки проговорити про досліджуваний аспект історії як власний "гештальт", а і зацікавити авдиторію суміжними фактами, що близькі до нас - українських слухачів. З Кривого Рогу. Тому велика-велика подяка за таку можливість:)

Олена Романенко:

Було цікаво слухати лекцію, вона була наповнена цікавими дослідницькими статтями, ідеями, поглядами та т.д. Сподобались паралелі й намагання розповісти все-все за цей короткий час, хоча, хотілось слухати і слухати:>
Дуже цікаво було слухати відповіді на питання, дійсно, "чому?","як?", поглибитись в проблематику, тонкощі й порівняння. Це було так захоплююче й зворушливо, що затримало і справді, залишило багато думок й інформації на роздум.
Дякую!

Олег Козолуп:

На мою думку, робота таких людей як Ясмін Зьонер заслуговує визнання і популяризації, оскільки підняття цілого пласту історичних свідчень про різноманітні аспекти розслідування нацистських злочинів зі сторони післявоєнної Німеччини та країн соціалістичного табору дозволяє не лише конкретизувати розуміння цього часу, провести паралелі у відношенні різних сторін до таких процесів. Вивчення тогочасного досвіду може виступати і у ролі прикладу для сучасної міжнародної юстиції: як треба діяти, і якого ставлення до розслідування варто запобігати. Ретельному дослідженню підлягають не лише злочинні дії "організаторів", а й "виконавців", бо гучні процеси щодо перших часто давали змогу останнім не зазнавати ніяких покарань. До того ж, відповідальні за це юстиціарні органи мають наділятися серйозними повноваженнями, щоб їхня діяльність могла бути ефективною.
От зокрема донесенню такого аспекту, я дуже вдячний пані Зьонер за таку, не побоюсь цього слова, сильну лекцію.

Станіслав Черниш:

Щоразу, коли зустрічаєшся з німецькими викладачамии, зокрема з Гайдельберзького університету, дивуєшся потужності викладеного матеріалу. Тема щодо військових злочинів, їх розслідування є наразі дуже актуальною. Пані Зьонер висвітлила в цьому році аспект, який не висвітлювався минулого року про співробітництво Центрального відомства із службами Польщі в питанні розслідувань німецьких військових злочинів. Минулого разу акцент був зміщений на співробітництві із НДР, тобто поступово розширюється географія, не забуваємо про співробітництво з СРСР в цьому питанні, воно будо ключовим аспектом в лекції: про успіхи та невдачі, що пояснювалися багатьма причинами. Пані Зьонер підняла також важливе питання про актуальність, про той досвід, що вже був здобутий, як зараз необхідно підійти до вирішення цього складного питання. Зокрема з проблемних питань була окреслена постать Е. Коха, чому він уникнув страти? Пані Зьонер поділилася своїми тезами з приводу цього питання: зберігти його як свідка чи здобути ширший спектр інформації. Дуже цікавим була інформація про справи, що мали відношення до Кривого Рогу, цей аспект є важливим, оскільки є сторінки краєзнавчої історії, які ще не відкриті.

Кожен раз дивує щирість та ентузіазм з яким підходять викладачі. Щиро сподіваюся, що наші зустрічі будуть набувати систематичного характеру.

Максим Войпан:

Хочеться одразу відзначити високий рівень професіоналізму та підготовки до таких зустрічей від науковців. Пані Зьонер чудово висвітлила як саме взаємодіяли органи по розслідуванню та пошуку інформації про нацистських діячів, а також які проблеми поставали під час судових процесів та процесів розслідування. Можливість долучитись до огляду проблем дослідження нацистських злочинів є дуже цінним елементом комунікації з західними науковцями, хоч і на рівні окремих курсів. Їхній досвід має велике підґрунтя та дозволяє розширити власні знання, уявлення, досліджуючи проблему всебічно. Окрема дяка за можливість ставити запитання та отримувати на них відповідь; комунікація дуже важлива складова для наукового кола. Сподіваюсь на активне продовження такої роботи, все це надзвичайно цікаво.

25817
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша