Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

     26 жовтня п.р. науковці кафедри соціології та масових комунікацій провели чергове засідання науково-методичного семінару «Вища освіта в Україні в контексті європейського освітнього простору».
З доповіддю на тему: «Методи соціально-правового захисту в умовах війни» виступила старший викладач, к.соціол.н. О.О. Приходько.

26.10 010

У своєму виступі Олена Приходько акцентувала увагу на проблемі захисту громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних в умовах війни, зазначивши, що це питання має особливе значення і має досліджуватися соціологами. Переміщення населення та руйнування соціальної інфраструктури, що викликані війною, істотно підривають можливості доступу до освіти, роботи, охорони здоров’я або отримання інших послуг, необхідних для підтримки гідного рівня житя та отримання засобів до існування.
Науковиця розкрила проблемні сфери щодо соціально-правового захисту громадян, до яких віднесла наступні: право на житло під час війни в Україні; право на соціальний захист під час війни в Україн; право на рівність і захист від дискримінації під час війни в Україні; трудові права під час війни в Україні і проаналізувала наслідки російської агресії в Україні щодо порушення соціальних прав громадян України.

26.10 009
    У своїх висновках, Олена Олексіївна підкреслила, що відповідно до міжнародного права в галузі прав людини органи влади зобов’язані забезпечувати право людей на належний рівень життя, щоб кожен користувався правами, необхідними для гідного життя, включно з правами на належне харчування, здоров’я та благополуччя, водопостачання та санітарію, а також житло.

  26.10 006        26.10 008

   Пріоритетними напрямами соціальної політики України залишаються: підвищення рівня пенсійного забезпечення, цифрова трансформація соціальної сфери, соціальна підтримка малозабезпечених та осіб, які потрапили у складні життєві обставини, безбарʼєрна інтеграція всіх членів суспільства, зокрема осіб з інвалідністю, інших маломобільних груп у соціально-економічне життя громад, які навіть в умовах війни послідовно реалізуються у життя.
Одним з інструментів втілення в життя такої комплексної програми соціального захисту має стати цифрова програма «Єдина інформаційна система соціальної сфери» (далі - ЄІССС), яка впроваджується Міністерством соціальної політики України. ЄІССС повинна забезпечити доступність/іклюзивність, прозорість, простоту отримання соціальних послуг та виплат бенефіціарами, зокрема внутрішньо переміщеними особами, особами та сім’ями у складних життєвих обставинах, людьми з інвалідністю, військовослужбовцями, ветеранами, пенсіонерами, незалежно від місця реєстрації на всій території України.
    З урахуванням сталості політичних пріоритетів у соціальній сфері, нова модель соціальної політики України, що відповідає принципам і стандартам соціальної політики ЄС та фінансовим можливостям держави, покращить якість людського життя, протистоятиме демографічним змінам, посилить рівень соціального захисту, сприятиме скороченню бідності, посилить соціальну єдність, допоможе подолати дискримінацію в усіх її формах та посилить довіру громадян до влади.

26.10 012        26.10 011

     Науковці кафедри взяли активну участь у обговоренні питань соціально-правого захисту громадян в умовах війни, висловили свої пропозиції щодо використання розглянутих у доповіді Олени Приходько підходів у лекційному матеріалі для використання студентами та їх батьками у повсякденному життя.

23619
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31