Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

1

25 травня 2023 року в межах міжнародного онлайн-проєкту Ukraine Global Faculty відбулася лекція «How to Assemble Genomes» доцента Медичного коледжу Бейлора та Університету Райса (США) Ольги Дудченко.

2

Ольга Дудченко є розробницею низки широко використовуваних інструментів для збирання геномів та співзасновницею DNA Zoo («ДНК-зоопарку») – консорціуму, метою якого є сприяння збереженню природи шляхом швидкої генерації та випуску високоякісних геномічних ресурсів.

3

Наприкінці 2018 року вона та її колеги поділилися першими результатами цього проєкту, зокрема наскрізними хромосомними послідовностями для понад 50 видів. Ця робота, результати якої нині збільшилися в кілька разів, має велике значення для майбутнього: у світі, де існує чимало видів, що вимирають, їх ДНК-код може одного дня стати єдиним, що від них залишиться.

4

Лекторка пояснила, як науковці змогли втілити ідею проєкту DNA Zoo: задля цього необхідно було відповідним чином адаптувати метод, розроблений для вивчення згортання геному людини в 3D. «Цей метод – Hi-C – можна порівняти зі знаходженням одного з чотирьох кутів мозаїки, коли ми складаємо пазл, зображення з багатьох окремих фрагментів», – пояснила пані Ольга.

5

Науковиця підготувала для учасників UGF добірку літератури, яку вона рекомендує прочитати:

  • Paul de Kruif «Microbe hunters»;
  • Micheal Crichton «Jurassic Park»;
  • Richard Dawkins «The Oxford Book of Modern Science».

6

Традиційно організатори забезпечили можливість слухати лекцію як в англомовному оригіналі, так і в синхронному перекладі українською. Запитання в чаті ставили англійською мовою. Охочі отримати сертифікат про участь можуть самостійно згенерувати його у власному кабінеті на сайті UGF протягом трьох днів після закінчення трансляції, а на четвертий день з дати її проведення – переглянути відеозапис лекції. Поділитися своїми думками та пропозиціями щодо роботи міжнародної освітньої платформи можна, взявши участь в опитуванні за покликанням. Нові івенти від Ukraine Global Faculty будуть анонсовані на сайті й Facebook-сторінці КДПУ; більше новин проєкту читайте на Фейсбуці й Telegram-каналі UGF.

22512
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30